Hogyan hasznĂĄld a kekszeket Ă©s piskĂłtĂĄkat a sĂŒtĂ©s nĂ©lkĂŒli sĂŒtik kĂ©szĂ­tĂ©sĂ©hez?

ElĂ©rkeztĂŒnk ahhoz a ponthoz, ahol mĂĄr kell a tapasztalat Ă©s a tudĂĄs ahhoz, hogy a sĂŒtink ne a lĂĄbosbĂłl kikanalazĂłs ĂĄllapotban vĂ©gezze be pĂĄlyafutĂĄsĂĄt a kreatĂ­vkodĂĄs vĂ©gĂ©n.

đŸ€”Â ElƑször is nĂ©zzĂŒk meg, milyen formĂĄban kell felhasznĂĄlnunk a tĂ©sztĂĄt a sĂŒtiben.

EgĂ©szben, vagy összetörve, darĂĄlva kerĂŒl a sĂŒtibe?
AztĂĄn az is fontos, hogy a tĂ©szta mennyire levegƑs.
Pl. a puszedli lĂ©nyegesen lyukacsosabb szerkezetƱ, mint egy pilĂłtakeksz, ebbƑl adĂłdĂłan sokkal hamarabb is szĂ©tĂĄzik a porĂłzussĂĄga miatt.

đŸ€”Â Az sem mindegy, hogy mivel itatod ĂĄt a tĂ©sztĂĄt.
Ha csak a krĂ©mhez adod hozzĂĄ, sokkal kemĂ©nyebb maradhat, persze ez a porĂłzussĂĄgtĂłl is nagyban fĂŒgg, mintha egy pici folyadĂ©kba belemĂĄrtod elƑtte.
Viszont itt nagyon kell figyelni, hogy abban se maradjon sokĂĄig, mert ha megszĂ­vja magĂĄt, akkor szĂ©tesik a sĂŒtiben.

đŸ€”Â Az ĂĄztatĂł folyadĂ©k hƑmĂ©rsĂ©klete sem mindegy.
A meleg folyadĂ©kban sokkal jobban elĂĄzik a szĂĄraz sĂŒti, mint a hidegben, ez azĂ©rt van, mert a melegtƑl a tĂ©sztĂĄban levƑ cukor Ă©s zsiradĂ©k is hirtelen olvadni kezd.

đŸ€”Â Arra is figyelj, hogy meddig teszed bele ebbe a folyadĂ©kba.
Általåban 2-3 måsodperc elég szokott lenni.
Ezek a szabålyok akkor érvényesek, ha egészben hasznålod fel a kekszeket.

đŸ€”Â De mi van akkor, ha darĂĄlva, összetörve szeretnĂ©l belƑle sĂŒtit kĂ©szĂ­teni?
Ilyenkor mindig adagolva add hozzĂĄ a folyadĂ©kot, Ă©s Ă©rdemes mindig pihentetned egy picit a tĂ©sztĂĄt, mielƑtt felhasznĂĄlod, hogy lĂĄsd megpuhult-e elĂ©ggĂ©.
Ha nem, akkor adhatsz még hozzå folyadékot, de csak óvatosan, kanalanként hozzådolgozva.
Itt is érvényes a meleg folyadékos szabåly, sokkal jobban elåztatja a tésztåt, mintha hidegen adod hozzå.
Tanuljunk egyĂŒtt sĂŒtĂ©s nĂ©lkĂŒli sĂŒtiket kĂ©szĂ­teni!

Cukormåzas ölelés neked!
– Meli❀