Láttad az instán vagy a fb-on. Megvan évek óta az a receptes könyv. Megvetted, hogy belevágsz, de valahogy nem jutottál el még oda, hogy akár egy receptet is kipróbálj. Olyan egyszerűnek tűnik, szép, kevés a hozzávaló, nem kell vele sokat dolgozni, mégsem mersz belekezdeni.

Szeretnélek biztatni, és elmondani neked most, hogy én hogyan kezdtem.

Az első sütim nem volt más, mint egy kelt tészta,

amibe kakaós “töltelék” került.

Ma is emlékszem rá, milyen boldog voltam, amikor láttam, hogy a tészta összeállt, hogy megkelt, lehetett formázni, nyújtani, tölteni.
És miközben készült a tészta, óriási büszkeséget éreztem ott magamban a nyári konyhában, hogy na én belemertem vágni! Egy kelt tésztába! Ami a legek legje! Legalábbis nekem akkor még annak tűnt.

Készült a süti, közben pedig megfordult bennem ezer kérdés.

Meddig kell dagasztani?

Mikor jó már?

Most akkor egy óra kelesztés és utána? Átgyúrom, oké, de ott meddig gyúrjam, mikor lesz elég?

Pihentetem még, és utána csinálok belőle valamit? De hogy nézzen ki?

Nem tudtam eldönteni, feltekerjem, kiszúrjam, vagy mi legyen vele, mert nem akartam égni a család előtt egy szétpukkant, repedt kaláccsal.

Aztán gondoltam egy remeket!

Kiszúrtam belőle kis korongokat, csináltam a közepükre egy-egy lyukat és töltöttem bele vajjal, cukorral elkevert kakaóport.

Le se kentem a sütiket. Pedig jót tett volna a látványnak, de tudtam is én, hogy ez miért is kell, és hogy ha nem kenem a sütit, mi lesz a végeredmény.
Elszöszöltem vele jó sokáig. Tetszett a mutatvány, szépen is nézett ki, boldog is voltam, hogy nem fogott ki rajtam a kelt tészta.

Mehetett a sütőbe a süti.

Ott már azért kezdett kibontakozni amatőrségem következménye, hiszen a töltelék elkezdett fortyogni, és szépen kifolydogált a tésztám oldalára.

Nem volt tökéletes a végeredmény, de annál finomabb.

Nem erre számítottam küllemben, de akkora sikere volt a barátoknál, hogy eldöntöttem, ott akkor, hogy ezt én nem hagyom abba. Tudni akarok mindent a kelt tésztákról.

A sok év tapasztalata és a cukrász suli segített kifinomulttá tenni ezt a tudásom.

Ezt a tudást pedig most átadom neked a szeptember közepétől érkező oktatóanyagaim segítségével.

Ne félj belevágni, de tudd, hogy a megfelelő tudás nélkül sok kísérletezés és még több kudarc fog rád várni.

Bizony nem olyanra fog sikerülni a tuti recept, mint a képen, mert nincs meg mögötte a tudásod, az a tudás, amit tőlem most megszerezhetsz.

A házi sütik világa egy csodás szeglete az univerzumnak. Előhozhatod vele a régi ízeket, emlékeket, vagy épp te teremthetsz vele újakat magadnak és másoknak. Vágj bele, indulj el ebben a világban, és tanuld meg a süti sütés alapjait, ezzel pedig változtasd varázslatos hellyé a konyhád!

A kísérletezést pedig hagyd rám.

A sütit elkészítettem újra,

itt láthatod, bár ebben már láthatóan a szakmai tudás is benne van, hiszen azok a kérdések már nincsenek ott, amik akkor, mikor először sütöttem ezt a csokis sütit, szinte szédítően kavarogtak bennem. Az alapreceptet pedig megtanulhatod az A SÜTI SÜTÉS 14 ARANYSZABÁLYA című könyvemből.

Neked viszont már nem kell gondolkodnod sütés közben a hogyanokon, a végeredménynél pedig a miérten, mert van kitől megtanulnod a süti készítés alapjait.

Várlak a tanulóim között, és tanulj velem sütni te is!
Cukormázas ölelés neked!
– Meluska –