Sütik készítésekor mindenki rémálma, amikor szalad a konyha, a mosogatóban halomra áll a mosatlan.
Talán ez az, ami a leghamarabb elveszi a kedvet a sütögetéstől, ha felrémlik a sütés elkezdése előtt.
Van viszont néhány trükk ez ellen, amit érdemes bevetned és a konyhád biztos, hogy nem fog úszni a sütés végére a mosatlantól és a hozzávalóktól.

Tippek:

Tálca méréskor

Amikor hozzávalókat mérsz ki, érdemes ezt egy nagy tálcán végezned. A tálcára nyugodtan kipotyoghat a liszt, a cukor, rácsöppenhet a tojás, vagy a tej, a joghurt, mérés után csak elmosod, és biztos, hogy nem fog a padlón landolni a kézzel lesodort hozzávaló, így széthordani se fogod azt az egész lakásban, ha belelépsz.

A tálcára összegyűjtheted a szemetet is, így az sem hánykódik majd a konyha egyik sarkából a másikba.

Kistányér az eszközöknek

Az eszközöket tartsd kistányéron, vagy nagyobb lapos tányéron, azon szépen megáll, és nem lesz ragacsos tőle az egész konyhaasztal, illetve az összes tál és elektromos eszköz.

Kis tál a habverő szára alá

A robotgép habkeverő szára alá készíts ki egy kis tálat, ez lehet az is, amiből előzőleg kiöntötted már a hozzávalókat. Ha a robotgépet e fölé állítod amikor épp nem használod, akkor a rajta lévő tojás, illetve krémek nem az asztalra vagy az eszközökre csöpögnek, így szintén sok időt spórolsz meg.

Törlőkendők

Legyen a kezed ügyében egy-két nedves törlőkendő és egy száraz mindenképpen. Cukrász üzemekben is így dolgozunk, és folyamatosan töröljük a kezünket, hogy ne legyen ragacsos.
A nedves törlőkendőket érdemes 30 percenként tisztára kiöblíteni. Az asztalt is ezzel tartjuk folyamatosan tisztán, így nincs széthordva a piszok róla.

A tisztaságot még egy dologgal tudod nagyon szépen megóvni, mégpedig azzal, ha nem belekapsz több süti készítésébe egyszerre, hanem szépen ütemtervet készítesz azok elkészítéséről illetve összeállítási sorrendjéről. Ha nem egyszerre végzel 3-4 féle részfeladatot, akkor nem is fullad káoszba a sütés.

Nézzük műveletenként, melyek a legkevésbé és a leginkább “piszkos” műveletek a sütés során?

  1. Alapanyag kimérése – sok mosogatnivaló, kevésbé piszkos felület, ha tálcát használsz.
  2. Tészta összeállítása – sok mosogatnivaló, kevésbé piszkos felület, ha kistányért, kistálat használsz az eszközökhöz, gépekhez
  3. Tészták nyújtása – kevés mosogatnivaló, viszonylag piszkos munkafelület az alálisztezés miatt
  4. Krém, töltelék készítése – sok mosogatnivaló, kevésbé piszkos felület
  5. Sütemények töltése – kevés mosogatnivaló, viszonylag tiszta felület, ha a süti alá használsz lapot
  6. Sütemények bevonása – kevés mosogatnivaló, de sok maradékkal jár, pl. olvadt csoki, cukor, amit nehéz elmosni, viszonylag tiszta felület, ha tálca felett dolgozol
  7. Sütemények dekorálása – kevés mosogatnivaló, viszonylag tiszta felület, ha tálca felett dolgozol, és figyelsz, hogy a dekorációk ne guruljanak, hulljanak szét.

Mi legyen még okvetlenül kéznél?

Mindezeken felül érdemes még a kezed ügyében egy partfist illetve egy kis lapátot tartanod, illetve jó, ha egy nem túl nedves felmosót is kikészítesz magad mellé az esetleges balesetek gyors elhárításához.
Ha ezeket az eszközöket használod, minden esetben mosd meg a kezed a használatuk után!

 

Ha ezeket a kis trükköket beveted, illetve ha előre tudod, melyik részfeladat mennyire koszolós, akkor előre tudsz tervezni, és a részműveletek között rendet is tudsz tenni. Ezzel pedig megelőzöd, hogy a konyhád több féle süti készítésekor káosszá váljon, és elmenjen a kedved az egész sütögetéstől.

Szervezd össze a munkát, egy kis tervezés igazán megér, hogy a takarítás végül ne legyen a sütögetés központi eleme.

Sütiket készíteni pedig tanulj tőlem itt:

Cukormázas ölelés neked!
– Meli –