A kelt kalácsok és pogácsák legjellemzőbb hozzávalója, lelke és alapja az élesztő😊
˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙
👉Használhatsz friss, vagy szárított változatot, egy fontos, mindig ügyelj a szavatossági időre.
Az élesztő maga is egy élőlény, egy gombafaj, és figyelni kell rá, mert hajlamos a penészesedésre.
👉Minél régebbi az élesztő, annál hamarabb fordul elő az is, hogy a tészta nem kel meg tőle.
Ezért minden esetben futtasd fel használat előtt, és tegyél így a szárított élesztővel is, még ha a recept azt is mondja, hogy közvetlenül a tésztához adhatod.
👉Az élesztő mennyiségét mindig mérd ki pontosan, mert nagyban befolyásolja a sütés eredményét.
A túl sok élesztő a sütés végére is érződni fog a tésztában, illetve eredményezheti a kalács szétrepedését.
A kevés élesztőtől a tészta lapos, sűrű, keletlen maradhat.
Tanuljunk együtt kelt sütiket sütni!
Cukormázas ölelés neked!
– Meli❤️ –