A gyümölcsszezont minden évben az eper nyitja meg. Amikor megjelenik a piacon, tudhatjuk, elérkezett a gyümölcsös finomságok ideje, és megkezdődik a szemet és ízlelőbimbót gyönyörködtető desszertek készítésének sora.

A gyümölcsökkel, főleg, ha lédúsak, mint pl. az eper is, elég nehéz jól bánni, viszont ha tudod, hogy mire figyelj, akkor nem fog a krémed elfolyni.

Ehhez a sütihez egy nagyon egyszerű és gyorsan készíthető krémet tanulhatsz meg elkészíteni, és akár más gyümölccsel is összeállíthatod majd, erről írok is alább.

A tálalásba vihetsz egy kis csavart, és használhatsz nem szokványos eszközöket is hozzá, mint pl. ezek a nagyon cuki kis vödrök.

Hozzávalók:

4 tojásból készített kakaós piskótamassza
Itt tanulhatod meg az összeállítását.

A krémhez:

2,5 dl növényi tejszín vagy cukrászhab
2,5 dl epres joghurt
5 dkg eperlekvár
15 dkg eper

Az epret felhasználás előtt alaposan mosd meg, távolítsd el a szárát, majd – és ez nagyon fontos(!) -, vágd fel apróra.
Semmiképpen se passzírozd, mert a gyümölcs attól levet ereszt és a krémed el fog folyni!

Használhatsz esetleg még ételszínezéket, ha egy picit élénkebb rózsaszínre szeretnéd a színét, de ez elhagyható.

Elkészítés:

A tortaformát és a sütőformákat béleld ki sütőpapírral.

Töltsd bele habzsákba a kakaós piskótamasszát, majd adagold a formákba és a maradékot a kisméretű tortaformába.

Előmelegített, 180°C-os sütőben süsd őket 12-15 percig, illetve tűpróbáig. A torta alap picit hamarabb elkészül. Együtt is sütheted őket, a sütőt viszont ne nyisd ki legalább 10 percig, nehogy a tészta összeessen. Tűpróbával ellenőrizd, hogy átsült-e a piskóta.

Ha elkészült, akkor vedd ki a tortaformából illetve a sütőformából a piskótát és távolítsd el róla a sütőpapírt, illetve a kapszlit és hűtőrácsra helyezve hagyd kihűlni.

Kihűtés után almacsumázóval vagy kiskanállal készíts lyukat a piskótára, majd helyezd vissza a formába. Ezután töltsd meg lejvárral, majd tegyél bele egy-egy kiskanálnyi darabolt epret.

A torta alapot is kend le eperlekvárral.

A krém készítése:

A cukrászhabot habosítsd ki, majd add hozzá a lekvárt és a joghurtot. Keverd el simára, legvégül pedig kanállal forgasd bele az epret. Az epret csak azután add hozzá, ha már töltöttél belőle a formában sült piskótába.

Ezután töltsd a 2/3 résztét csillagcsöves habzsákba.


A kis vödrös desszert befejezése

Adagolj belőle a formákba, majd szórd meg a tetejüket a kikapart piskótával és tegyél rájuk egy negyed epret.

A habzsákban maradt krém mehet majd a torta tetejére.

A torta befejezése

A tortakarikára simítsd rá a maradék krémet, majd díszítsd meg a zsákban maradt krémmel és tegyél a habrózsákra egy-egy negyed epercikket.

Tálalás előtt tartsd őket a hűtőben.

Fortélyok:

A kis formákat úgy béleld ki, hogy először beleteszel egy sütőpapír csíkot, majd belehelyezed a muffin kapszlit, legvégül pedig pótolod egy kis darab papírral azt a részt, ahol a papírcsík esetleg nem ér össze.

Mindig akkora csillagcsövet használj, amelyen kiférnek a krémbe kevert eperdarabkák.

Ha nincs ilyen csillagcsöved, akkor a krémbe ne keverd azt bele, hanem csak szórd meg a piskóták tetejét vele, és arra halmozd a krémet.

Ha csak tortát készítenél, akkor ahhoz közepes méretű tortaformát használj.

Ebben az esetben a habzsákba csak a krém 1/3 része kerüljön.

Tipp:

elkészítheted sárgabarackos, áfonyás, málnás, meggyes, erdei gyümölcsös, ribizlis, szedres változatban is.
Mindig olyan joghurtot válassz, aminek az alján gyümölcsréteg található.

Kakaós piskóta helyett süthetsz diós, vagy sima piskótát is, ezek készítését pedig megtanulhatod a Piskóta készítő alap oktatóanyag csomagból.

Tanuljunk együtt piskótát sütni!
Cukormázas ölelés neked!
– Meli –

vodros-piskota