Instant kávé, főzött kávé

 

A hagyományos házi sütik között számtalan, kávéval ízesített receptet találsz. Van köztük szelet süti, torta, apró süti, és még a sütés nélkül készülő sütik között is sok, kávéval ízesített változatot megtalálsz.

A kávé nagyon jól harmonizál sok más ízzel, szuperül variálhatod, így nem lesz mindig unalmas a süteményed, hiszen egy alap kávéval ízesített krémet is sokféle sütivé tudsz alakítani, ha tudod milyen ízekkel társítsd össze.

Főzött kávé, vagy instant kerüljön a sütibe?

 

Először is nem mindegy, hogy mibe szeretnéd a kávét belekeverni.

Piskótát vagy kelt tésztát készíthetsz főzött kávéval, ha a recept tartalmaz plusz folyadékot, pl. vizet vagy tejet. Ilyen esetben ezek helyett adhatsz a sütihez főzött és visszahűtött kávét.

Linzerhez illetve több lapos sütikhez inkább használj instant kávét, amit néhány csepp forró vízzel oldj fel, de tényleg csak nagyon minimális vizet használj, mert a linzereknek, pitéknek nagyon kényes pontja a plusz folyadék.

Ha nem szeretnél kockáztatni, akkor inkább a krémeket, vagy töltelékeket ízesítsd kávéval.

Sokkal kisebb az esélye, hogy elrontasz valamit a sütiden, ha a krémalapot készíted a krémhez kávés ízűre.

Hogyan készíts pöpec kávékrémet?

 

A kávékrémet minden esetben instant kávéval készítsd el.

A krémhez készíts egy pudingos alapot és ahhoz add az instant kávét.
Így elkerülöd azt az általános hibát, ami a főzött kávé használatakor előfordul, hogy nem keveredik el jól a főzött kávé a vajjal és az egész így darabos és „túrós” textúrájú lesz.

A krémalaphoz adott instant kávé szépen belesimul abba, és ugyanúgy tudsz majd vele dolgozni, akár egy sima krémalappal.

Instant kávéval tudod a tejszínt is ízesíteni, szintén oldd fel azt, de ne vízzel, hanem pár csepp felmelegített tejszínnel, majd hűtsd ki és keverd a többi felvert tejszínhez.

Milyen ízek passzolnak a kávéhoz?

 

A kávé nagyon jól kombinálható pl. diós tésztákkal. A tésztában megpirult dió és a kávé íze nagyon finom együtt.

De nem csak ez az egy lehetőséged van, a kávé nagyon finom mézzel, mézes tésztákkal, rummal, karamellel, csokoládéval, vaníliával, kókusszal, de pikáns kombinációt kapsz, ha narancshéjjal ízesíted akár a krémet, akár a tésztát a kávén kívül.

A kávé zacc felhasználható a sütibe?

 

A kávé őrlemény sem főzés előtt sem utána nem tesz jót a sütidnek, ugyanis nem puhul meg sem a sütés sem a főzés során, így ropogós, darabos marad, akár a krémbe, akár a tésztába rakod.

Ezért kérlek, a zaccot inkább add a virágföldhöz, hogy nagyra nőjön tőle a szobanövényed, de sütibe semmiképp ne keverd bele.

Kávé a sütés nélküli sütikbe, hogyan?

 

A sütés nélkül készülő sütik nagy többségében valamilyen száraz keksszel vagy piskótával készülnek, így mindig adni kell hozzá folyadékot, hogy az megpuhuljon, összeálljon, és formázható legyen.

Ezért ezekhez a receptekhez nyugodtan használj főzött kávét, az is lehet nyugodtan langyos, mert úgy sokkal könnyebben magába tudja a száraz tészta szívi.

Ha tiramisut készítesz, akkor is nagyon jó, ha meleg kávéba mártogatod a felhasználni szánt babapiskótát, így sokkal jobban át fogja járni a kávé azt.

A kávé egy nagyon finom ízesítő a süteményekhez, viszont számolj a koffeinnel is, ha gyerekeknek készítesz kávés sütit, akkor használj koffein mentes kávét, vagy cikória kávét a sütéshez, a fenti szabályokat figyelembe véve.

A krémek készítéséről olvass még többet az A SÜTI SÜTÉS 14 ARANYSZABÁLYA című könyvemben, ami kapható a nagyobb Libri könyváruházakban, illetve megrendelheted online itt: KÖNYVRENDELÉS

Tanulj velem sütni!
Cukormázas ölelés neked!

– Meluska –