
Amikor a sülő vajas kifli illata belengi a konyhát, a gyerekkorod fog eszedbe jutni.
A rétegezett tészta látványban is, ízben is fantasztikus élményt nyújt.
Tartsd be a kelesztési és pihentetési időket, és tökéletesre fog sikerülni.
RECEPT
Hozzávalók:
70 dkg finomliszt
10 dkg olvasztott vaj
4 dkg kristálycukor
250 g joghurt
2 egész tojás
0,5 dkg só
1 dl tej
5 dkg friss, vagy 14 g szárított élesztő
A kenéshez 2 dkg olvasztott vaj
Előkészítés, összeállítás: 20 perc
Kelesztés: 60 perc
Pihentetés formázás után: 20 perc
Sütés: 200°C-on, amíg a teteje szép világos lesz
Előkészítés:
A hozzávalók kimérése
Liszt átszitálása
Vaj puhítása
Tepsi bélelése
Élesztő felfuttatása a tejben, a cukorral
Sütő előmelegítése formázás után, 200°C-ra
Elkészítés:
A lisztet, sót keverd el, add hozzá a tojásokat, az olvasztott vajat, az élesztős tejet, majd állítsd össze a tésztát.
Jól dagaszd ki, hogy szép sima tésztát kapj. Meleg helyen, letakarva egy órát keleszd.
Kelesztés után gyúrd át a tésztát, formázd cipóvá, majd egy konyharuhával letakarva pihentesd még 20 percet.
Formázás:
Amíg kel a tészta, keverd ki a vajat, vagy margarint a sóval.
Nem kell habosítani, csak éppen kenhető legyen.
A megkelt tésztát lisztezett felületen oszd 8 egyforma darabra.
Két adagot nyújts korong alakúra, majd egyiket kend meg nem túl vastagon a sós vajas, vagy margarinos krémmel.
Helyezd rá a másik lapot, és vágd 8 egyforma cikkre.
Ezt megismételd meg a maradék (6) adagokkal is.
Tekerd fel a cikkeket kifli formára, és tedd tepsibe.
Tetejüket kend le vajjal.
Keleszd így ismét 15-20 percig, majd 200 °C-os, előmelegített sütőben, 15-20 perc alatt, süsd világosra.
Még langyosan tálald.
Még több segítség a kelt tészták készítéséhez itt: Kelt süti forgatag – segítség a sütéshez
Kívánom, hogy sikerüljön! Fogyaszd egészséggel!
Cukormázas ölelés neked!
– Meli❤ –