Kezdőként is számtalan lehetőséged van arra, hogy finom sütit készíts, és nem is kell hozzá bonyolult krémeket, töltelékeket tudni főzni.
Összegyűjtöttem neked azokat a töltelékeket, amelyeket bármikor beletehetsz sütikbe, és azt is megmutatom, hogy egy pici variálással hogyan lehet egyik-másikból süti krém is.

Lekvár

A lekvár az egyik legnépszerűbb töltelékek egyike.
Általában akad a spájzban sárgabarack, szilva, esetleg eper lekvár, de a boltokban is számtalan féle gyümölcsből készült lekvárt találhatsz.

Arra figyelj, hogy nem legyen folyékony, inkább válassz jó sűrű lekvárt, azt később kis vízzel tudod majd lazítani.

Lekvárt tölthetsz sütés előtt kelt tésztákba, sütés után piskótába, linzerbe.
Ha pedig felvert tojásfehérjéhez adsz belőle, majd a süti tetejére simítva megsütöd azt, akkor nagyon finom habos-krémes sütid lesz belőle.

Kakaópor

Kakaóport cukorral elkeverve leginkább a kelt tésztákba töltünk, a legegyszerűbb kakaós csiga is ezzel van töltve.
Vajjal, porcukorral elkeverve finom kakaós krémet kapsz, illetve ha porcukorral felvert tejszínhez, vagy cukrászkrémhez adod, akkor isteni kakaós krém lesz az eredmény.
Utóbbi kettővel piskótákat tölthetsz roládként, szelet sütinek, vagy tortának.
A vajas változat többlapos sütikhez is isteni lehet.

Kakaóporból fantasztikus csoki öntetet is készíthetsz, ezzel tálalhatod a sütijeidet extra feltétként.

Fahéj

Fahéjat cukorral elkeverve szintén kelt tésztákba tölthetsz, és feltekerve, felszeletelve fahéjas csigát készíthetsz belőle.
Hozzáadhatod porcukorral felvert tejszínhez is, vagy cukrászkrémhez, ezzel piskótákat tölthetsz, de tejfölhöz keverve is isteni, amit előtte keverj el porcukorral.
Ezzel sütés nélküli sütiket, pohárdesszerteket készíthetsz.

Csokoládé

Csokoládéval kelt tésztából készült kifliket, buktákat tölthetsz. Ilyenkor a csoki szilárdan kerül a sütibe. Olvasztva tölthetsz vele szintén csigának készített tésztákat, vagy piskóta roládokat, ilyenkor érdemes vajjal, és cukorral összeolvasztani, és úgy tölteni vele a sütit.

Csokoládét olvasztva adhatsz porcukorral kihabosított vajhoz is, illetve tejszínhabhoz és cukrászkrémhez is hozzákeverheted, így tölthetsz vele tortákat, szelet sütiket.

Csokival dekorálhatsz is, olvasztva linzereket, illetve sütik tetejét, de készíthetsz belőle különböző leveleket is, vagy csoki forgácsokat.

Mogyorókrém

Különböző márkájú mogyorókrémeket is tölthetsz a sütidbe, hasonlóan, mint a csokit.

A Mogyorókrémek azonban általában lágyak, ezért nem kell hozzájuk vajat adni, könnyen kenhetők. Arra viszont figyelj, hogy sütés közben kifolyhatnak a sütiből.

Csigát készíthetsz belőle, vagy mogyorókrémes masnit, tölthetsz vele kiflit, buktát, sütés után piskótát, linzert.

Szintén hozzáadhatod vajhoz, vagy tejszínhez illetve cukrászkrémhez, ez esetben azonban nem szükséges cukrot használnod, mert elég édes így is.

Figyelj rá, hogy vannak-e benne mogyoródarabkák, mert ezek pl. felakadhatnak, ha habzsákot használsz a mogyorókrémes tölteléked betöltésekor.

Gyümölcs

Gyümölccsel szinte minden alap tölteléket fel tudsz dobni, amiket eddig olvastál.
Apróra vagy szeletekre vágott gyümölcsöt tehetsz a tejszínkrémes sütikbe, dekorálhatod velük, de hozzáadhatod pluszban a lekvárhoz is, mogyorókrémhez, csokihoz.

Néhány tipp, melyik gyümölcs melyik krémhez, töltelékhez passzol ízben a leginkább:

Lekvárhoz adhatsz ugyanolyan friss gyümölcsöt, mint amiből maga a lekvár is készült.

Kakaóporos-csokoládés krémhez jól illik az eper, a banán, az áfonya, a sárgabarack, meggy.

Fahéjas tölteléket feldobhatsz almával, körtével, szilvával.

A mogyorókrémet vadíthatod banánnal, ananásszal, naranccsal.

Olajos mag

A hagyományos házi sütijeinkben nagyon népszerűek az olajos magvak. Legelső helyen áll a dió illetve a mák szinte fej-fej mellett, és rögtön követi őket a kókuszreszelék.

Aztán következik a mandula, a tökmag. Szintén nagyon népszerű a török mogyoró.

A szezámmag, lenmag szintén nagyon kedvelt olajos mag a sütik készítéséhez.

Utóbbiakat inkább dekorálásra használhatod, tökmaggal a sós, kelt tésztákat dúsíthatod, a mákot, diót, kókuszreszeléket mandulát, török mogyorót pedig apróra darálva – kivéve a kókuszreszelék, hiszen az már elő van készítve -, porcukorral felvert tojáshabhoz adva tésztákba tekerheted, vagy beletöltheted különböző sütikbe.

A dióval, mákkal készült sütemények kínálata a legnagyobb a házi sütik között, így erről még részletesen is találsz majd cikket, mit hogyan használj fel a különböző süti töltelékek készítésekor.

Tojásfehérje

A tojás fehérjére kevesen gondolnak, mint egyszerű, de mutatós lehetőségre, mert kicsit óvakodnak tőle. Pedig csak simán, porcukorral kihabosítva, pitére halmozva és picit rápirítva, nagyon finom sütit készíthetsz belőle. Rásütheted a linzerek tetejére is, de ha ízesíted olajos magokkal, akkor még változatosabb tölteléket kapsz belőle.

Egyszerű töltelékeket készíteni már most tanulhatsz, itt:

Tanulj velem sütni!
Cukormázas ölelés neked!

– Meluska –