Az ünnepi asztal egyik legkedveltebb desszertje a mákos guba,
amihez most megtanulunk elkészíteni egy nagyon finom vanília sodót,
valamint fözünk hozzá tojásfehérjéből mutatós galuskákat is.

A guba most kifliből készül, amelyet otthon is megsüthetsz hozzá,
videós leckét is megnézhetsz hozzá az oldalon, ehhez kattints ide: Vajas kifli sütése


VIDEÓ:

RECEPT

Hozzávalók:

4-6 db vajas kifli
5 dl forró tej
5 dkg kristálycukor
5 dkg olvasztott vaj
5 dkg porcukor
15 dkg darált mák

A sodóhoz és a habgaluskához:

5 dkg kristálycukor
2 tojás sárgája
2 dkg vaníliás pudingpor
5 dl hideg tej

2 tojás fehérje
3 dkg kristálycukor
2 cs vaníliás cukor


Előkészítés: 20 perc
Sodó és hab főzése, hűtés: 15 perc + 30 perc (hideg helyen)
Mák elkeverése, összeállítás: 2 perc + 10 perc


Előkészítés:
A hozzávalók pontos kimérése!
A forrázáshoz a tej melegítése forrásig
A vaj megolvasztása folyékonyra
Porcukor átszitálása
Mák darálása

Tojások mosása, szárítása, szétválasztása
A vaníliás cukor és a kristálycukor összekeverése
Eszközök, tálak előkészítése


A sodó és a habgaluskák készítése
A pudingport a kristálycukorral, valamint a tojások sárgájával tegyük egy lábosba, majd keverjük simára egy kevés hideg tejjel.
A maradék tejet tegyük fel forrni, közben pedig a tojásfehérjét habosítsuk ki a vaníliás és kristálycukorral kemény habbá.
A felforrt tejbe két kanál segítségével adagoljunk 3-4 db habgaluskát, majd kb. fél perc főzés után fordítsuk át.
Végül szedjük tálra és hagyjuk kicsit visszahűlni.

A tejet vegyük le a tűzről, és hő kiegyenlítéssel adjuk a pudingos keverékhez, majd közepes lángon sűrítsük be folytonos kevergetés mellett.
Ha elkészült, szűrjük át, akarjuk le folpackkal, és hagyjuk teljesen kihűlni.


A guba összeállítása
A kifliket – amiket érdemes előtte egy-két napig konyharuhával letakarva hagyni pihenni, hogy kicsit megszikkadjanak – daraboljuk fel ujjnyi vastag karikákra.
A felforralt tejbe keverjük bele a kristálycukrot és a vajat, majd vékonyan csorgatva öntsük a kifli karikákra.
Hagyjuk pár percig pihenni, hogy felszívja a kifli a folyadékot.
Addig keverjük simára a mákot a porcukorral.

Ez után a mákból szedjünk egy keveset egy nagyobb edény aljára, majd rétegezzünk rá egy sor áztatott kiflit.
Szórjuk meg mákkal, ismét kifli és mák. Addig folytassuk, mag elfogynak a hozzávalók. A legtetejére mák kerüljön.

Tálaláskor szedjünk a gubából egy kisebb tálba, majd adjunk mellé habgaluskát és vanília sodót.

mguba

Forró hírek egyenesen a sütőből!


Értesülj az elsők között a legfrissebb receptekről, leckékről, sütési fortélyokról!

Süss a gubádhoz otthon kiflit!

Csodás forma, habkönnyű bélzet, fantasztikus, békebeli vajas íz! Készíts belőle akár reggelinek is!

Részletes lecke videóval a készítéséről, valamint letölthető recepttel, a gombra kattintva!


Ízesítései tippek:
A gubát elkészíthetjük ugyanilyen arányban dióval, vagy darált török mogyoróval is.
A sodóba reszelhetünk narancs vagy citrom héját, illetve lime héjat is.
A diós változatba kerülhet 5 dkg mazsola, amit beáztathatunk a felforralt tejbe 1-2 percig, mielőtt azt a kiflikre öntjük.


Kívánom, hogy sikerüljön!
Jó étvágyat kívánok!
– Meli❤ –