Az ünnepi asztal egyik legkedveltebb desszertje a mákos guba,
amihez most megtanulunk elkészíteni egy nagyon finom vanília sodót,
valamint fözünk hozzá tojásfehérjéből mutatós galuskákat is.
A guba most kifliből készül, amelyet otthon is megsüthetsz hozzá,
videós leckét is megnézhetsz hozzá az oldalon, ehhez kattints ide: Vajas kifli sütése
VIDEÓ:
RECEPT
Hozzávalók:
4-6 db vajas kifli
5 dl forró tej
5 dkg kristálycukor
5 dkg olvasztott vaj
5 dkg porcukor
15 dkg darált mák
A sodóhoz és a habgaluskához:
5 dkg kristálycukor
2 tojás sárgája
2 dkg vaníliás pudingpor
5 dl hideg tej
2 tojás fehérje
3 dkg kristálycukor
2 cs vaníliás cukor
Előkészítés: 20 perc
Sodó és hab főzése, hűtés: 15 perc + 30 perc (hideg helyen)
Mák elkeverése, összeállítás: 2 perc + 10 perc
Előkészítés:
A hozzávalók pontos kimérése!
A forrázáshoz a tej melegítése forrásig
A vaj megolvasztása folyékonyra
Porcukor átszitálása
Mák darálása
Tojások mosása, szárítása, szétválasztása
A vaníliás cukor és a kristálycukor összekeverése
Eszközök, tálak előkészítése
A sodó és a habgaluskák készítése
A pudingport a kristálycukorral, valamint a tojások sárgájával tegyük egy lábosba, majd keverjük simára egy kevés hideg tejjel.
A maradék tejet tegyük fel forrni, közben pedig a tojásfehérjét habosítsuk ki a vaníliás és kristálycukorral kemény habbá.
A felforrt tejbe két kanál segítségével adagoljunk 3-4 db habgaluskát, majd kb. fél perc főzés után fordítsuk át.
Végül szedjük tálra és hagyjuk kicsit visszahűlni.
A tejet vegyük le a tűzről, és hő kiegyenlítéssel adjuk a pudingos keverékhez, majd közepes lángon sűrítsük be folytonos kevergetés mellett.
Ha elkészült, szűrjük át, akarjuk le folpackkal, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A guba összeállítása
A kifliket – amiket érdemes előtte egy-két napig konyharuhával letakarva hagyni pihenni, hogy kicsit megszikkadjanak – daraboljuk fel ujjnyi vastag karikákra.
A felforralt tejbe keverjük bele a kristálycukrot és a vajat, majd vékonyan csorgatva öntsük a kifli karikákra.
Hagyjuk pár percig pihenni, hogy felszívja a kifli a folyadékot.
Addig keverjük simára a mákot a porcukorral.
Ez után a mákból szedjünk egy keveset egy nagyobb edény aljára, majd rétegezzünk rá egy sor áztatott kiflit.
Szórjuk meg mákkal, ismét kifli és mák. Addig folytassuk, mag elfogynak a hozzávalók. A legtetejére mák kerüljön.
Tálaláskor szedjünk a gubából egy kisebb tálba, majd adjunk mellé habgaluskát és vanília sodót.
Forró hírek egyenesen a sütőből!
Értesülj az elsők között a legfrissebb receptekről, leckékről, sütési fortélyokról!
Süss a gubádhoz otthon kiflit!
Csodás forma, habkönnyű bélzet, fantasztikus, békebeli vajas íz! Készíts belőle akár reggelinek is!
Részletes lecke videóval a készítéséről, valamint letölthető recepttel, a gombra kattintva!
Ízesítései tippek:
A gubát elkészíthetjük ugyanilyen arányban dióval, vagy darált török mogyoróval is.
A sodóba reszelhetünk narancs vagy citrom héját, illetve lime héjat is.
A diós változatba kerülhet 5 dkg mazsola, amit beáztathatunk a felforralt tejbe 1-2 percig, mielőtt azt a kiflikre öntjük.
Kívánom, hogy sikerüljön!
Jó étvágyat kívánok!
– Meli❤ –