A macskaszem egy nagyon kedvelt házi süti, ami dióval és meggybefőttel készül,
előhűtött tésztával pedig egy villámgyors desszert válik belőle.
A mostani videóban nem csak hagyományosan, hanem egy vadonatúj ízben,
méghozzá mandulás barackos változatban is megtanulod az elkészítését.

 

RECEPT

Diós meggyes macskaszem

2 db hozzávalói:
1 cs. előhűtött, élesztős tészta
20 dkg darált dió
1 citrom reszelt héja
15 dkg kristálycukor
4 tojás fehérje
1 üveg (30 dkg) lecsepegtetett, magozott meggybefőtt

Mandulás barackos macskaszem

2 db hozzávalói:
1 cs. előhűtött, élesztős tészta
20 dkg darált mandula
6 dkg szeletelt mandula
15 dkg kristálycukor
4 tojás fehérje
6-8 db felezett őszibarackbefőtt

A kenéshez:
1 tojás sárgája
15 ml tej


Előkészítés, összeállítás: 25 perc
Sütés: 25 percig 170°C-on


Elkészítése:

Töltelék:
A tojások fehérjét verd kemény habbá a cukorral, majd add hozzá a mandulát (citrom héját, és a diót).
Töltsd bele habzsákba, úgy könnyebb lesz vele dolgozni.

A barackbefőttet csepegtesd le, majd egy alma csumázóval szűrj belőlük korongokat.

Összeállítás:
Csomagold ki a tésztát a papírból, nyújts belőle kb. 40×25 cm-es téglalapot, vágd ketté, majd tedd bele az egyik lapot sütőpapírral kibélelt tepsibe. Minkét szélét rakd ki meggyel (barackkal), majd tekerd fel a széleket úgy, hogy középen egy sáv maradjon.
Kend le a tejjel elkevert tojássárgájával, majd töltsd meg a diós (mandulás) habbal.

A mandulás ízű tetejére szórj szeletelt mandulát.

170 °C-os, előmelegített sütőben, kb. 25 perc alatt süsd szép pirosra.
Ugyanígy készítsd el a másik adagot is.

Kihűtés uán, felszeletelve, porcukorral hintve tálald.

Tipp: dió helyett ugyanebben az arányban használhatsz kókuszreszeléket vagy akár mákot is.
Elkészítheted az egy adag tésztával két ízben is, ebben az esetben a töltelékek hozzávalóinak mennyiségét felezd meg.

Kívánom, hogy sikerüljön!

Tanuljunk együtt sütni!
Cukormázas ölelés neked!
– Meli

Tészta tipp:

A sütikhez az alábbi tésztákat is használtam, beszerezhetők a LIDL-ben.