👉🏻 Hogyan készítsd elő a formát, hogy ne égjen bele a süti?


Minden évben hiszünk a csodában és megvesszük a legújabb, hiperszuper, „na most aztán soha bele nem tapadós”, mindenféle bevonatos edényeket, bízván abban, hogy a mostani sütéskor végre kifordul az a kuglóf, nem ragad oda a piskóta, barázdától ékes lesz az az őzgerinc, vagy a méteres kalács.

Azonban a bevonat bizony csak egy ideig működik, de a sok éves tapasztalatom azt mutatja, hogy még addig sem, mert a legtöbbel kell valamit csinálni, és nem lehet csak úgy beleönteni a tésztamasszát, majd rábízni azt az ígéretekre.

Nézzük meg akkor most sorban, milyen bevonatú formák a most népszerűek, illetve melyiket hogyan kell jól használni, mi kerüljön bele.


👉🏻 1. Bélelés sütőpapírral


Kezdjük az alapoknál.

Ha tepsit vagy tortakarikát használsz, mindegy milyen is, zománcos, teflonos, kerámia bevonatos, vagy épp alumínium vagy szilikon, akkor teszel a legjobbat magaddal és a sütiddel, no meg persze az edénnyel is, ha tokától bokáig kibéleled sütőpapírral.

A sütőpapír ez egyik legfantasztikusabb dolog, hiszen nem csak a süti sül szépen tőle, hanem megkönnyíti annak kifordítását a tepsiből, valamint az szinte makulátlanul tiszta marad, így a mosogatás kínjai is leredukálódnak általa szinte a nullára.

Ezen felül megóvja a bevonatot, és mivel ki tudod a sütőpapírral venni a sütit belőle, így a további gyötrelmektől is megkíméled szeretett tepsidet, hiszen elmarad a benne való késezés, villázás, kanalazás, amit mindannyian jól tudunk, elég szépen gyilkolja az edényünk felületét.

Tepsit és tortaformát tehát tudunk bélelni, viszont egy lényeges ne maradjon ki!
Kérlek, ne zsírozd alá a sütőpapírt, mert a sütinek a papír és a tepsi között felhevülő és porrá égő zsiradék ad egy fura ízt, ráadásul, ha már kíméljük magunkat a mosogatástól, akkor ne égessünk bele egy adag vajat, hogy azért csak sorba álljunk azért a pofonért.

Ha azt szeretnéd, hogy ne mozduljon el a sütőpapír, akkor fogasd oda fém csipesszel, vagy akár gemkapoccsal, azzal is tökéletesen a helyén marad.


👉🏻 3. Mi legyen azokkal a sütőeszközökkel,


amelyek nem ilyen szép szögletesek, hanem ívesek, barázdáltak, alakzatra nyomottak?

A bonyodalom itt kezdődik, de a helyzet nem menthetetlen.
Ami a legjobban beválik, és minden bevonatnál működik, az a vajazás, lisztezés, ám nem mindegy, hogy hogyan!
Általában a megszokott, hogy fogunk egy darab zsiradékot, kikenjük a formát, majd meglisztezzük, kifordítjuk belőle a felesleget és belelibbentjük a tésztát.
No, igen, de a legtöbbször előfordul, hogy kimaradnak részek, és az ellenség ez a pár négyzetcenti lesz majd, és ráadásul az éleknél, ahol olyan csodásan sül oda a tészta, majd szakad le, mikor veszed ki a formából, hogy öröm nézni.. vagy mégsem..

Hogyan kend akkor ki ezeket a formákat?

Lágy, vagy folyékony zsiradékot használj a kenéshez.
Nem, az olaj nem jó, mert lefolyik a forma oldaláról, ugyanis nem tud visszadermedni szilárddá, ez pedig nagyon nem jó a mi esetünkben.
A kenést viszont megelőzi egy nagyon fontos lépés.
A formát légy kedves, és tedd be a hűtőbe, hogy lehűljön. A hideg felületre ugyanis a zsiradék sokkal gyorsabban rádermed.

Tehát. A puha vajat ecsettel vidd fel az edényed oldalára, és kend el rajta úgy, hogy mindenhová jusson belőle.
Arra figyelj, hogy lehetőleg az éleknél, mélyedésekben ne álljon meg, mert amikor sütsz benne, ott lyuk marad a tésztán.

Ez után szórj bele lisztet esetleg zsemlemorzsát, piskótamorzsát, réteslisztet, de akár kakaóport is tehetsz bele.
Forgasd át alaposan, hogy jusson belőle mindenhová, majd borítsd ki belőle, kicsit az edényt oda is ütögetheted, hogy a felesleg kipotyogjon.

Ez után az edény széleit töröld tisztára, és figyelj, nagyon fontos!
Tedd be a hűtőbe a formát!
Így a zsiradék megdermed benne, egy szilárd réteget képez a tészta és a forma között, és ez lesz a lényege annak, hogy a süti szinte magától kiugrik belőle.
Ettől lesz szép sima a felülete az őzgerincben, kuglóf formában, stb. sütött tésztáknak.

Ezt a kikenési módot használd az összes fajta formánál, igen, a szilikonosnál is, hidd el az az 5 perc plusz kis munka, amíg ez eltart nem nagy áldozat azért, hogy cserében nem állsz majd döbbenten a kettészakadt kuglófod fölött, közben erősen küzdve a könnyeiddel, hogy „de hiszen azt mondták, hogy ez a háziasszonyok álma”.. hát.. rémálma..


👉🏻 Egy kis konyhai trükk is a végére


Használj a kikenéshez egy nagyobb tálcát és az fölött dolgozz.
A tálcát utána kényelmesen el tudod mosni, és nem lesz tele minden a szálló liszttel.
Pánikra pedig semmi ok, mert ha mégis odatapadt a kis huncut, akkor is vannak karácsonymentő trükkjeim, amiket a sorozatban olvashatsz!

Készüljünk együtt az ünnepekre is!
Cukormázas ölelés neked!
– Meli –


👉 Tudj meg mindent a sütéshez! 👩‍🍳


Hogy a többi karácsonymentő cikkről is értesülj, iratkozz fel a hírlevelemre itt:

Keresztneved:*
Emailed:*

Email címed ás adataid biztonságban vannak. Nem küldök spam-et, mert én se szeretem, és a törvény is bünteti, adataidat nem adom ki harmadik félnek.
Ha nem kérsz további értesítést, bármikor jelezheted nekem a tőlem kapott levélben. Adatkezelési nyilvántartási azonosító: NAIH-132718/2017.