No hát ez egy nagyon összetett dolog, de tegyük akkor helyre a tényezőket és az ok-okozatokat.

A kelesztési idő 3 dologtól függ:
👉a hőmérséklettől
👉a tészta szerkezetétől
👉és az élesztő mennyiségétől.

Hogyan hatnak ezek egymásra?
˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙
😏Minél lágyabb tésztát készítesz, annál inkább kel megkelesztened azt, ugyanis a nagyon kelt és laza szerkezetű tésztákkal nagyon nehéz dolgozni, ezért inkább formázás után kell hosszabb ideig keleszteni.
Ilyenek pl. a kuglófok, vagy épp a briós tésztából készült kiflik.

A hőmérséklet befolyásolja szintén a kelesztési időt.
˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙
😏Minél melegebb van, annál gyorsabban kel a tészta.
Arra viszont figyelj, hogy a melegben az nagyon hamar túlkel, és végül összeesik.

Az élesztő mennyiségétől is másként kel a tészta.
˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙
😏Minél kevesebb, annál lassabban, illetve annál kevésbé lesz kelt a tésztád.

😏Általában a tésztákat 30-60 percig kelesztjük, de a fenti paramétereket és a formázást is figyelembe kell venni. Illetve a legtöbb esetben 2-4 kelesztési fázis is van egyes tésztáknál.

Cukormázas ölelés neked!
– Meli❤️ –