🙂 A linzerek azok a sütemények, amelyek hideg zsiradékkal készülnek úgy, hogy a tésztában a lisztet és a zsiradékot elmorzsoljuk egymással, és ezután állítjuk össze a tésztát.

🙂 A linzereknek van még egy ismérvük, mégpedig, hogy a liszt, zsiradék, cukor aránya 3:2:1 rész, és ehhez adódik a tojás sárgája.

🙂 A linzerekbe nem teszünk külön folyadékot, illetve ha ízesítjük, akkor a liszt mennyiségéből mindig kivonjuk az ízesítő mennyiségét (pl. kakaóport) és úgy állítjuk össze a tésztát.

🙂 A linzerek között három fő csoportot ismerünk a házi sütik világában, cukrászatban ennél több is előfordul, azok nem igazán szivárogtak be a hétköznapi konyhába.

A három fő csoport:
– sima vagy alap linzer, cukrászatban sárga linzer
– kakaós linzer
– barna linzer

🙂Utóbbi dióval dúsított alap linzer, és a legismertebb ilyen tésztából készült sütemény az isler.

A linzerekből leginkább kiszúrt, apró süti készül, vagy formában sütött pite.

A formában sütött verziót készítik tojás nélkül is, ezt fehér linzernek hívja a cukrász szakma, ebben az esetben vízzel dolgozzuk össze a hozzávalókat.

🙂 Ebben a hónapban a három változattal fogsz megismerkedni részletesebben, a többi linzert pedig később vesszük majd nagyító alá.

Tanuljunk együtt linzert sütni!
Cukormázas ölelés neked!
– Meli❤️ –