Tippek kreatív ízpárosításokhoz 🙂

Ha ízeket raksz össze egy sütiben, legyen az sütés nélküli, pohárdesszert, vagy egy új, általad kitalált krémes-habos finomság, mindig tudnod kell, mi a domináns íz benne, és a szerint kell mellé válogatni a többit.

Egy domináns íz bőven elég egy sütibe, ha mégis kettőt választanál, akkor egyiket támogató íznek kell venned onnantól, de mindkettő nem fog tudni érvényesülni egyszerre. Ilyenkor lesz az, hogy a süti émelyítővé válik, élvezhetetlen lesz az íze.

Nézzünk néhány domináns ízt, ami jellemző a süteményekre.
👉 Fahéj, vanília, karamell, kávé, csokoládé, méz, rum (rumaroma), mák, dió, stb.
👉 Gyümölcsöknél: citrom, narancs, kókusz, meggy, banán, ananász, pisztácia, mangó.
Érdekes módon, az alma pl. csak akkor tud domináns ízzé válni, ha kap egy másik erős ízt maga mellé támogatónak, ilyen pl. a fahéj, vagy a citrom.

A sütés nélküli sütiknél maradva itt is van néhány jó párosítás, első helyen a fő ízzel:
👉 Citrom – túró – eper – vaníliás piskóta.
Itt a túró a domináns íz és azt támogatja meg a citrom, az eper, illetve a vaníliás piskóta.
👉 Málna – joghurt – mézes puszedli.
👉 Karamell – vaj – cukor – vaníliás – csokis párnácska.
👉 Csokoládé – rum – tejszín – vaníliás piskóta.
👉 Mandulás keksz – tejszín – mák – cukor – csokoládé.

Láthatod, hogy van, amikor egyes ízek dominálnak is, de lehetnek támogató ízek is, mint pl. a csokoládé.
Hogy ezekből az ízekből milyen sütik lesznek, kiderül majd a hónap végén!

Addig is tarts velem és tanuljunk együtt sütiket készíteni!
Cukormázas ölelés neked!
– Meli❤️ –