A nálunk kevésbé népszerű, de egyre inkább elterjedőben levő, kerek formában sütött piték zömét vakon sütéssel készítjük.

🤔 Hogyan történik a vakon sütés?
A formába helyezett tésztába sütőpapírt helyezünk, majd megtöltjük száraz babbal, vagy rizzsel, a lényeg, hogy ne legyen nedves és legyen súlya, majd ezzel együtt sütjük meg a tésztát, majdnem teljesen készre.

🤔 Mire szolgál ez a sütés?
A pite tésztára, ha kerül egy vastag réteg, akkor nem tud átsülni, hanem átveszi belőle a nedvességet, és végül egy csirizes, sületlen lap lesz a sütiforma alján belőle.

☝️ Ezt megelőzendő, a tésztát elősütjük, és csak utána kerül bele a töltelék.
A babnak, rizsnek két funkciója van.
Egyik, hogy felmelegedve segít a tésztának egyenletesen sülni, a másik, hogy a súlya miatt nem hagyja azt felpúposodni a sütéskor, ugyanis a formában sütött piték töltelék nélkül megemelkednek, és hólyagosra sülnek, emiatt pedig a rákerülő töltelék beszívódik alájuk.

A vakon sütés után a babot, rizst el lehet tenni és felhasználni később is.

Tanuljunk együtt pitéket sütni!
Cukormázas ölelés neked!
– Meli❤️