A sütemények ünneplő ruhája nem más, mint a bevonat, ami megadja a külső textúráját, kívánatossá teszi és mint ahogy a hölgyeknél is szokott lenni, egy kis külcsínt belevéve eltakarhatod vele az apró hibákat, közben kiemelheted a szépségeit és kívánatossá teheted vele sütidet.
Kezdőként azt hiszem először a legegyszerűbb bevonatokkal és dekorálási lehetőségekkel barátkozz, és ha már ezek mennek, akkor érdemesebb egy magasabb szintre lépni, akár fondannal dolgozni és komolyabb alkotásokba belefogni.
Hidd el, egy tükörsima csokoládé bevonat is adhat olyan profi megjelenést a sütidnek, mint bármelyik cukor fondan.

Csoki bevonat

Csoki bevonatot két módon készíthetsz: egyik, ha egyszerűen csak jó minőségű étcsokoládét olvasztasz meg és azzal öntöd le a lehűtött sütidet, tortádat.
Úgy számolj, hogy egy 16 szeletes tortára 30 dkg ét csokira van szükséged, hogy szépen be tudd azt vonni mindenhol. Fehér csokit is használhatsz, hasonló arányokkal kell számolnod ebben az esetben is.
A másik módszer, ha ét csoki, cukor, kakaópor, kevés tej és vaj (nem étolaj, azt felejtsd el, minden bevonat esetében!) keverékéből bevonatot főzöl, és ezzel vonod be a sütidet.
Ha ilyen bevonatot készítesz, akkor a süteményeden szépen szeletelhető bevonat keletkezik a vaj miatt.
Az ét csokival bevont sütiken viszont a csokoládé törik szeleteléskor, így figyelned kell a szeletelésre. Erre láthatsz oktatóvideót, hogyan végezd a műveletet.

Cukor bevonat

Egyszerű cukor bevonatot szintén két módon és mindig porcukor felhasználásával készíthetsz.
Egyik, ha a porcukrot nagyon kevés forró tejjel kevered el, a másik, ha csak simán vízzel.
Előbbinél egy szép textúrájú, selymes cukorbevonatot kapsz, a vízzel kikevert változatnál viszont a cukor picit szemcsés marad, illetve picit átlátszóbb, “üvegesebb” lesz maga a cukormáz.

Tojásfehérje hab

Porcukorral felvert tojásfehérjével is bevonhatod a sütid tetejét, ezt dekorálhatod még csokival, vagy cukorszórással.
A fehérjehab teteje a levegőn megszárad és roppanóssá válik, erre figyelj majd, ha szeleteled a sütidet.

Tojássárgája

Porcukorral elkevert, de nem habosított tojássárgájával készíthetsz úgynevezett sárga mázat. Ezt a bevonatot forró sütikre simítva hagyd kihűlni a tésztával, és utána szeleteld. A sárga máz szépen megszárad a süti tetején, szeletelni szintén forró késsel tudod mutatósra.

Vajkaramella

Sütit bevonhatsz vajkaramellával is. Ennek a legegyszerűbb módja, ha vajkaramellát márkázott vajjal és egy nagyon kevés tejjel összemelegítesz és ezt öntöd a sütid tetejére.

Természetesen ezeket már dekorálhatod cukorkával, színezheted őket ételfestékkel, vagy tehetsz a sütidre krémből habrózsákat is, amitől igazán elegánssá válik a süteményed.

Fahéjas cukor

Egy másik süti dekorálási, bevonási mód, amit a fánkoknál alkalmazunk a leginkább az, amikor a fánkokat olvasztott vajba forgatod és utána meghempergeted fahéjas kristálycukorban.
Kihűlés után ez megdermed a fánkon, és isteni finom és mutatós lesz tőle.

Olvasd el a dekorációkról írt cikkemet is!
Továbbra is tanulj velem sütni!
Cukormázas ölelés neked!
– Meluska –