Skip to Main Content
  • Your Cart - 0 Ft
Tanulj sütni!
  • FŐOLDAL
  • KEZDD ITT!
  • SÜTI ALAPOZÓ – LECKE SOROZAT KEZDŐKNEK
  • MÉG TÖBB SEGÍTSÉG A SÜTÉSHEZ! 🔻
    • DEKORÁCIÓS SOROZAT
  • SPÁJZ-BLOG
  • RECEPTSAROK 🔻
    • HOGYAN SÜSS SÜTIS KÖNYVBŐL?
    • SÜTÉS NÉLKÜLI SÜTIK
    • RECEPTVIDEÓK
  • 👉 HÍRLEVÉL 💌
  • BELÉPÉS
  • RÓLAM
  • FŐOLDAL
  • KEZDD ITT!
  • SÜTI ALAPOZÓ – LECKE SOROZAT KEZDŐKNEK
  • MÉG TÖBB SEGÍTSÉG A SÜTÉSHEZ! 🔻
    • DEKORÁCIÓS SOROZAT
  • SPÁJZ-BLOG
  • RECEPTSAROK 🔻
    • HOGYAN SÜSS SÜTIS KÖNYVBŐL?
    • SÜTÉS NÉLKÜLI SÜTIK
    • RECEPTVIDEÓK
  • 👉 HÍRLEVÉL 💌
  • BELÉPÉS
  • RÓLAM

Piskóta kavalkád – segítség a sütéshez

Milyen piskóták léteznek a hagyományos házi sütik között?

Milyen piskóták léteznek a hagyományos házi sütik között?

Ha hiszed, ha nem, a cukrász iparban és a házi sütik világában a piskóták fajtái teljesen eltérőek egymástól. Mivel előbbinél a nagyüzemi termelés és az eltarthatóság, illetve az esztétika dominál, addig az utóbbinál az ízre és az elkészítés könnyedségére kerül … Continued

TOVÁBB
Mi kell a tökéletes süti készítéséhez?

Mi kell a tökéletes süti készítéséhez?

5 nagyon fontos dologra lesz szükséged ahhoz, hogy a piskótád, és persze más sütid is maga legyen a tökély! 1.) LEGYEN KEDVED a sütéshez! Ha kényszerből állsz neki, akkor nagy eséllyel nem lesz remekmű a munkádból. 2.) LEGYEN ELÉG IDŐD az … Continued

TOVÁBB
A piskóták készítésének legfontosabb szabálya!

A piskóták készítésének legfontosabb szabálya!

Ahhoz, hogy a piskóta tésztád jól sikerüljön, ne legyen fojtós és ne is essen össze, a hozzávalókat pontosan kell kimérned. A kanál egy elég pontatlan mérőeszköz, mert szinte minden háztartásban akad kisebb, nagyobb méretű. Ha evőkanállal méregetsz, akkor akár fél … Continued

TOVÁBB
Mi számít piskótának?

Mi számít piskótának?

Ha nagyon egyszerűen akarjuk definiálni, akkor az az édes tészta, ami kihabosított tojással készül. A piskótába a tojás a következő módokon kerülhet: - vagy csak a fehérje van felverve, cukor nélkül, illetve cukorral - vagy a sárgája is ki van … Continued

TOVÁBB
A tepsi bélelése piskóták sütéséhez

A tepsi bélelése piskóták sütéséhez

Ha ezt a fajta tésztát készülsz sütni, akkor érdemes a tepsidet mindig teljesen kibélelned sütőpapírral, több okból is. Hogy miért? Egyik, hogy a piskóta nagyon szépen oda tud égni a tepsi aljára, hiába vajazod, lisztezed azt ki vastagon. A másik, … Continued

TOVÁBB
A kiskanál trükk

A kiskanál trükk

Sokszor előfordult már veled is, hogy a szitád nem állt meg a tálad szélén? Aztán lehetett ügyeskedni, mit fogj a harmadik kezeddel, ami ugye nincs. Egyszerű kis trükk, ha a szitád fülébe dugsz egy kiskanalat, az segít, hogy a szita … Continued

TOVÁBB
Tortaformák és méretük

Tortaformák és méretük

Egy kis segítség ahhoz, hogy tudd, mekkora a kicsi, a közepes és a nagy tortaforma, no és azt, hogy hány tojásos piskótát tudsz benne sütni biztonságban úgy, hogy az nem fut túl a peremén, illetve át is sül az szépen. … Continued

TOVÁBB
Tepsi választása piskóták sütéséhez

Tepsi választása piskóták sütéséhez

Melyek a legfontosabb szempontok? Először is, a tepsi legyen elég vastag falú. Mert minél vékonyabb anyagból készül, annál biztosabb, hogy megég benne a sütid. Legyen megfelelő méretű, vagyis férjen be a sütődbe. Sokszor megtörténik, hogy otthon derül ki, hogy a … Continued

TOVÁBB
Anyaghányad 1# (lesz még több is)

Anyaghányad 1# (lesz még több is)

A tojás-liszt aránya Ha alap, vagy sima piskótát készítesz, akkor mindig mérd ki a hozzávalókat hozzá pontosan. Hogy miért arról egy korábbi írásomban olvashatsz itt itt itt: https://www.tanuljsutni.hu/piskotak-keszitesenek-legfontosabb-szabalya/ Elég ennyi liszt hozzá? Igen, a piskóták egyik alapszabálya, hogy 2 dkg-nál … Continued

TOVÁBB
A sütő beállítása piskóták sütéséhez

A sütő beállítása piskóták sütéséhez

A háziasszonyok két táborra osztódtak az utóbbi évtizedekben. A gázsütős és a légkeveréses villanysütős csapatra. Mivel most a sima, vagy alap piskóta sütését tanuljuk, így ezzel kapcsolatban feszegetem meg a témában a sütőajtót. 1.) Mi a legfontosabb mindkét sütő esetében? … Continued

TOVÁBB
Mivel keverd a habot?

Mivel keverd a habot?

Avagy a robotgép választásának fontos szempontjai Erről írtam az A SÜTI SÜTÉS 14 ARANYSZABÁLYA című könyvemben, az Alapvető eszközök fejezetből olvashatsz most egy részletet. "Kézi robotgépből millió féle kapható. Amire érdemes odafigyelned a választásakor: 1. A keverőszár ne jöjjön ki … Continued

TOVÁBB
Anyaghányad 2#, a tojás-cukor aránya

Anyaghányad 2#, a tojás-cukor aránya

Piskóta készítésekor egy tojáshoz 2 dkg cukrot kell kimérned! ✋Ne legyen több, se kevesebb, mert a nagyobb mennyiség le fogja húzni a piskótádat, az alja pedig sötétre sül, mert a cukor ott lesz több és az a tésztában megkaramellizálódik. ˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙ … Continued

TOVÁBB
Porcukor vagy kristálycukor?

Porcukor vagy kristálycukor?

🤔Melyikkel készüljön a piskóta? ˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙ A cukor a tojásban levő nedvességtől elolvad, amikor azt hozzáadod, viszont nem mindegy, hogy mennyi idő alatt. Minél kisebb a cukor szemcséje, annál hamarabb oldódik fel benne.😊 Ez azért fontos, mert a tojás kihabosításának van … Continued

TOVÁBB
A tojás feltörése

A tojás feltörése

Eszközök, és a feltörés módja 🛠⚔️ ˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙ 1.) 😊A tojást feltörheted az asztalon, óvatosan odakoccantva, mert ha nagyon odacsapod, akkor a tojás héja szilánkosra törik, és a darabok belekerülnek a tojásba, amikor a héjat próbálod szétfeszíteni az ujjaiddal. Ráadásul, ha nagyon … Continued

TOVÁBB
A sütőpor kivégezheti a piskótád

A sütőpor kivégezheti a piskótád

Jóójóó, kicsit hatásvadász lett a cím, de valahol igaz, amit most ideírtam. Ugyanis. A sütőpor nem csak jótékony hatással lehet a tésztádra, hanem ki is végezheti azt rendesen, főleg ha nem méred ki a mennyiséget belőle pontosan.☝️ 😱De miért is? … Continued

TOVÁBB
Miért fontos a lisztet átszitálnod a piskóta készítésekor?

Miért fontos a lisztet átszitálnod a piskóta készítésekor?

👉Alapjában minden esetben érdemes a lisztet szitálva elkezdeni használni sütéskor, mert lehet benne idegen anyag, lehet csomós, és bizony, ha valami beleköltözött, azt is ki tudod így azonnal szűrni. 👉A piskótánál viszont nagyon lényeges az átszitálás, ugyanis ezzel még plusz … Continued

TOVÁBB
Hogyan habosítsd a tojásfehérjét a piskótához?

Hogyan habosítsd a tojásfehérjét a piskótához?

Először is tudnod kell, hogy a fehérjét jó, ha a cukorral habosítod ki, ha piskótát készítesz, ugyanis a cukornak el kell olvadni, hogy ne üljön le majd a tészta alján. Az olvadáshoz pedig nedvesség kell, amit a fehérje tud biztosítani … Continued

TOVÁBB
Miként kerül a tojás sárgája a piskóta tésztába?

Miként kerül a tojás sárgája a piskóta tésztába?

Jogosan merül fel benned a válasz, hogyan-hogyan, hát belekeverem és kész… 🤔Azért nem teljesen így van! ˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙ 👉A tojás sárgája két módok kerülhet a tésztába, vagy egészben, vagy pedig kihabosítva. Utóbbinál a műveletet a receptben megadott cukor mennyiségének egyharmad részével … Continued

TOVÁBB
Mit jelent az, hogy lekevered a tojásfehérje habot?

Mit jelent az, hogy lekevered a tojásfehérje habot?

Piskóták készítésekor a tojásfehérje hab készül el elsőként, és ahhoz adódik hozzá a többi hozzávaló. Ha azokat hosszasan kevered a habhoz, akkor az összetörik, vagyis kimegy belőle a levegő. Minél több és minél nagyobb szemcseméretű hozzávalót keversz a piskótába, annál … Continued

TOVÁBB
Hogyan állítsd össze a piskóta tésztát?

Hogyan állítsd össze a piskóta tésztát?

😊Miután a tojásba belekerült a liszt, sütőpor, esetleg kakaópor, akkor terítsd azt el a tetején majd egy leverő lapát segítségével forgasd bele. A műveletet középről kifelé, alulról felfelé végezd, és közben forgasd a tálat. 😊Robotgéppel is belekeverheted a masszába, de … Continued

TOVÁBB
Ezért ilyen a szilikonos keverőlapát alakja

Ezért ilyen a szilikonos keverőlapát alakja

Tudtad?🧐 ˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙ 🤔A szilikonos keverőlapátnak azért ilyen szépen kihegyesített a csücske, hogy könnyebben oda tudd vele a piskótamasszát igazítani a tepsi sarkaihoz.🥰További tippek és fortélyok a honlapon és az oktatóanyagokban itt itt itt: https://www.tanuljsutni.hu/sutoiskola-oktatoanyagok/ Cukormázas ölelés neked! - Meli❤️ -

TOVÁBB
A piskóta anyaghányada

A piskóta anyaghányada

Akkor összegezzük!😊☝️ ˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙ 1 M-es méretű tojáshoz 2 dkg finomliszt, 2 dkg cukor, 1 g sütőpor. ☝️Ahány tojást használsz, annyival kell megszoroznod minden hozzávaló mennyiségét. ☝️A hozzávalókat pontosan kell kimérned, nem kanállal, mert nem kapod meg ugyanazt az eredményt kétszer, … Continued

TOVÁBB
A piskóta sütése

A piskóta sütése

Ezt a tészta fajtát a legtöbb esetben 180°C-on, gőzmentes sütőben kell sütni. Ez az a hőfok, amelyen átsül, de nem szárad ki. A tészta mennyiségének megsülése a sütési időtől fog függeni. Minél több tojásból készült a tészta, annál tovább tart … Continued

TOVÁBB
A piskóta sütésének 5 szabálya

A piskóta sütésének 5 szabálya

1.)☝️ Előmelegített sütőben süsd a tésztát! Érje el a kívánt hőfokot a sütő, és csak azután kerüljön be tepsi. ˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙ 2.)☝️ 160-180 °C- a piskóta sütésének hőfoka. Alacsonyabb hőmérséklettel a kikent lapokat süsd, a magasabbal a többit. ˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙ 3.)☝️ Ne nyitogasd a sütőt! … Continued

TOVÁBB
Mekkora egy közepes tepsi?

Mekkora egy közepes tepsi?

😊Itt megtudhatod, no és persze a többi méretet is. A sütőiskola hagyományos, zománcozott tepsiket használ az oktatóanyagaihoz, ezeket láthatod most itt. Mentsd el nyugodtan a gépedre a fotót, vagy jegyezd fel a méreteket a receptes füzetedbe.😍 Cukormázas ölelés neked! -Meli❤️ -

TOVÁBB
A piskóta hűtése

A piskóta hűtése

Ha elkészült a piskótád, akkor mindenképpen vedd ki a tepsiből, távolítsd el róla a sütőpapírt és hűtőrácson hűtsd ki. 👉Fontos, hogy a tészta ne izzadjon be, mert akkor ragadni fog felvágáskor, töltéskor, de már akkor bajban leszel, amikor fel akarod … Continued

TOVÁBB

0

                

KAPCSOLAT

0

  • MELI RECEPTJEI
  • KÖNYV
  • SÜTŐLECKÉK
  • MINIKURZUSOK
  • ALAPTANFOLYAM
  • HOBBICUKRÁSZ AKADÉMIA

Minden jog fenntartva! - 2025 © Tanulj sütni! - sütőiskola Melivel

  • FŐOLDAL
  • HOGYAN SÜSS SÜTIS KÖNYVBŐL?
  • HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS
  • BELÉPÉS A FIÓKODBA