A pogácsák leginkább kelt tésztákból készülnek és legtöbbször valamilyen zsiradékkal dúsítjuk azt.

A zsiradékokról tudnod kell, hogy a tésztákban plusz tésztalazítóként is működnek, így segítenek neki megemelkedni, ettől pedig az finom, porhanyós lesz.

A pogácsa tészták mindig keményebb, sűrűbb állagúak, hiszen fontos, hogy kiszúrás után is megtartsák a formájukat, és általában lassú kelesztésűek, vagyis a pogácsákat több órán keresztül, de akár a hűtőben is kelesztheted.

Készülhetnek ezek a sós sütik omlós tésztából is, ilyenkor nem, vagy csak minimálisan kapnak tésztalazítót, hiszen a benne lévő zsiradék szintén megteszi a hatását, és megemeli a tésztát.

Kevésbé elterjedt változat az sós omlós élesztős tésztából készülő pogácsa, ilyenkor a tészta nagyon kevés élesztővel és szintén jó adag zsiradékkal készül, és inkább sós falatkákat készítünk belőle, de pogácsának is kitűnő lehet.

Ami pedig nálunk szinte nem is igazán található meg, de az angol konyhában viszont nagy tradíciója van, az az édes pogácsák családja, ami sütőporral vagy szódabikarbónával készül, és leginkább lekvárral, vajjal fogyasztják.

Tanuljunk együtt pogácsákat sütni!
https://www.tanuljsutni.suli.hu/csatlakozz-te-is-a-sutoiskola-klubjahoz
Cukormázas ölelés neked!
– Meli❤️ –