Ha sütés nélküli sütiket készítesz, akkor sok esetben adott már egy alap íz, amihez passzolnia kell azoknak az ízeknek, amelyeket hozzáraksz.˙

Hogy mihez mi passzol, arról külön posztban is írok, viszont most nézzük meg azt, hogy ha pl. pohárdesszertet készítesz, ahol az egyes rétegek fontos szerepet kapnak, és nem csak ízben, hanem látványban is, mire kell figyelned.

😊 Esztétika szempontjából jó, ha különböző színű, sötétebb, világosabb rétegek váltják egymást. Azt viszont, hogy mi után mi következzen, nagyban befolyásolja az íz.

😊 Általában úgy kell összeállítanod egy ilyen desszertet, hogy egy kanálnyi adagba bele tudjon kerülni minden réteg íze, mert így lesz csak teljesen kiélvezhető az alkotás.

😊 A pohárdesszertek, valamint azért nagyon sok, rétegezett süti pont ezek miatt nem készül maximum 4 féle ízzel, mert a nagyobb íz kavalkád végül elnyomja a kevésbé dominánst, illetve a végén már csak az alap ízek fognak kiérződni belőle, tehát, hogy édes, vagy savanyú, stb. a desszert.

😊 Mindig van egy fő íz, amit kiemelünk, és ezt támogatjuk meg végül a többivel.
Általában az ilyen desszertek elnevezése is erre utal, úgyhogy ha alkotsz valami újat, mindig arról nevezd el, ami fő ízét adja a finomságodnak.

😊 Érdemes a rétegeknél az állagokra is figyelni, legyenek nagyjából azonos állagúak, ha pedig szárazabb és nedvesebb rétegeket, tehát tésztát és krémet váltogatsz, akkor érdemes a tésztát morzsalékosan, vagy felaprítva a krém közé helyezni, leginkább azért, mert a kanál nem tudja majd azt szétvágni, emiatt pedig az egész desszert kinyomódik a pohárból.

Tejszínt általában a tetejére helyezünk ezeknek a desszerteknek, a dekorálásnál pedig próbálunk a domináns és a támogató ízekre utalni.

Tanuljunk együtt pohárdesszerteket készíteni!
Cukormázas ölelés neked!
– Meli❤️ –