
Ha sĂŒtĂ©s nĂ©lkĂŒli sĂŒtiket kĂ©szĂtesz, akkor sok esetben adott mĂĄr egy alap Ăz, amihez passzolnia kell azoknak az Ăzeknek, amelyeket hozzĂĄraksz.Ë
Hogy mihez mi passzol, arrĂłl kĂŒlön posztban is Ărok, viszont most nĂ©zzĂŒk meg azt, hogy ha pl. pohĂĄrdesszertet kĂ©szĂtesz, ahol az egyes rĂ©tegek fontos szerepet kapnak, Ă©s nem csak Ăzben, hanem lĂĄtvĂĄnyban is, mire kell figyelned.
đ EsztĂ©tika szempontjĂĄbĂłl jĂł, ha kĂŒlönbözĆ szĂnƱ, sötĂ©tebb, vilĂĄgosabb rĂ©tegek vĂĄltjĂĄk egymĂĄst. Azt viszont, hogy mi utĂĄn mi következzen, nagyban befolyĂĄsolja az Ăz.
đ ĂltalĂĄban Ășgy kell összeĂĄllĂtanod egy ilyen desszertet, hogy egy kanĂĄlnyi adagba bele tudjon kerĂŒlni minden rĂ©teg Ăze, mert Ăgy lesz csak teljesen kiĂ©lvezhetĆ az alkotĂĄs.
đ A pohĂĄrdesszertek, valamint azĂ©rt nagyon sok, rĂ©tegezett sĂŒti pont ezek miatt nem kĂ©szĂŒl maximum 4 fĂ©le Ăzzel, mert a nagyobb Ăz kavalkĂĄd vĂ©gĂŒl elnyomja a kevĂ©sbĂ© dominĂĄnst, illetve a vĂ©gĂ©n mĂĄr csak az alap Ăzek fognak kiĂ©rzĆdni belĆle, tehĂĄt, hogy Ă©des, vagy savanyĂș, stb. a desszert.
đ Mindig van egy fĆ Ăz, amit kiemelĂŒnk, Ă©s ezt tĂĄmogatjuk meg vĂ©gĂŒl a többivel.
ĂltalĂĄban az ilyen desszertek elnevezĂ©se is erre utal, Ășgyhogy ha alkotsz valami Ășjat, mindig arrĂłl nevezd el, ami fĆ ĂzĂ©t adja a finomsĂĄgodnak.
đ Ărdemes a rĂ©tegeknĂ©l az ĂĄllagokra is figyelni, legyenek nagyjĂĄbĂłl azonos ĂĄllagĂșak, ha pedig szĂĄrazabb Ă©s nedvesebb rĂ©tegeket, tehĂĄt tĂ©sztĂĄt Ă©s krĂ©met vĂĄltogatsz, akkor Ă©rdemes a tĂ©sztĂĄt morzsalĂ©kosan, vagy felaprĂtva a krĂ©m közĂ© helyezni, leginkĂĄbb azĂ©rt, mert a kanĂĄl nem tudja majd azt szĂ©tvĂĄgni, emiatt pedig az egĂ©sz desszert kinyomĂłdik a pohĂĄrbĂłl.
TejszĂnt ĂĄltalĂĄban a tetejĂ©re helyezĂŒnk ezeknek a desszerteknek, a dekorĂĄlĂĄsnĂĄl pedig prĂłbĂĄlunk a dominĂĄns Ă©s a tĂĄmogatĂł Ăzekre utalni.
Tanuljunk egyĂŒtt pohĂĄrdesszerteket kĂ©szĂteni!
Cukormåzas ölelés neked!
– Meliâ€ïžÂ –