👉🏻 Mire figyelj, ha teljesen új receptet próbálsz ki?


Így karácsony környékén gyakran megesik, hogy elkap minket a láz és elhatározzuk, persze az előző évek kínjait elfeledve, hogy bizony idén a bejgli-guba-linzer háromszögből kiszakadva új süti kerül az asztalra.

Előkerül megint a tucatnyi receptes újság, vagy a tévéműsorból sietve felfirkantott recept, aminek a szélére oda van jegyzetelve, hogy KARÁCSONYRA!!!, de már azt se tudjuk melyik adásból és mit is akartunk készíteni a hozzávalók és a tőmondatokban leírt utasítások halmazából.

Aztán végül ezek átnézése után, ami nem kis fejzsongást okoz, meglesz a választás, és kezdődhet is a kísérletezés, bízván abban, hogy most sikerül még a magazinban látható fotót is túlszárnyalni!

No, hát, hogy idén valóban sikereid legyenek, én adok neked a „tuti” magazinos receptek mellé néhány cukrász szakmai segítséget.


👉🏻 1. Tisztázd előre, hogy a süti az valójában milyen tésztából készül


A precízebb magazinok, szakácskönyvek általában ezt fel is tüntetik, viszont sok esetben nem veszik a fáradságot, hogy ezt a kis mankót odaadják neked, hogy egy picit könnyebb legyen az életed.

Milyen tészták fordulnak elő a legtöbbször a magazinokban?

Piskóták, kevert tészták, linzerek vagy omlós tészták, kelt tészták, kelesztés nélkül készülő élesztős tészták,
Ritkábban:
Égetett tészták, leveles tészták élesztővel, vagy vajas változatban

Melyiket honnan ismered fel a legkönnyebben? Nézzük meg sorban!

Piskóták:

Habosított tojásfehérjével készülnek, és nem tartalmaznak zsiradékot, tehát nincs a tészta hozzávalói között sem vaj, sem olaj, stb.
A vizes változatba kerülhet még meleg víz.

Kevert tészták:

Egészben habosított tojással készülnek, amit általában cukorral vernek fel, majd belekerül a puha, vagy olvasztott zsiradék, legvégül pedig a száraz hozzávalók, illetve az ízesítők.

A másik változata, amikor a puha vaj kerül kihabosításra a cukorral, és a végén kerülnek bele a tojások egyenként és egészben.

Vigyázz!

Ha csak a sárgáját kell hozzáadnod, akkor már egy kevert linzerrel van dolgod!

Legvégül hozzáadódik a többi nedves hozzávaló, pl. joghurt, majd a száraz hozzávalók és az ízesítők.


Linzerek, vagy omlós tészták:

A linzert azonnal felismered, mert mindig csak egy módon készül.

A liszt, zsiradék, cukor 3 rész: 2 rész: 1 rész mennyiségi arányban kerül a tésztába. Ezt vagy tojás sárgája (nem egész tojás), vagy víz esetleg tej fogja össze.

Amennyiben bármelyikből több lesz a receptben, illetve plusz nedves hozzávalót is tartalmaz, akkor már omlós tésztáról beszélünk.

A tésztafajtára jellemző még, hogy egy két kivétel esetében, mindig hideg vajjal készülnek, mert a zsiradék fontos szerepet játszik a tészta lazításában, így nem lehet benne megolvadva.

Ha mégis olvasztott vajat kér a tésztába, az abban az esetben lehet, ha valamilyen más melegített hozzávaló is kerül bele, pl. méz.
Ilyenkor nagyon fontos, hogy a tésztát mindig hűtsd vissza teljesen, hogy a zsiradék visszadermedjen benne, mert csak akkor tudod majd szépen kisütni.


Kelt és élesztős tészták:

Az előbbiek esetében a receptben mindig van kelesztési idő, ha nincs, akkor az élesztő mennyisége lehet a támpont.
Ha 2-3-5 dkg friss élesztő szerepel a receptben fél-egy kiló liszthez, akkor azt mindig keleszteni kell, 30-60 percig.
Ilyenkor az élesztőt fel kell futtatni a tejben egy külön edényben, és utólag a liszthez adni.

Ha a recept csak 0,5-2 dkg élesztőt kér, és csak feloldja az élesztőt a folyadékban, illetve csak pihentetést kér, akkor az a tészta már érelemszerűen az utóbbiak közé tartozik, és leginkább lapokat, vagy tekercseket, kifliket készítünk belőle.


Égetett tészták:

Ebből készül a képviselőfánk, az eckler, a profiterol, stb.
Ezekhez a tésztákhoz a lisztet mindig előfőzzük, és csak visszahűtve, de meleg állapotában adjuk hozzá a tojásokat.

Leveles tészták élesztővel vagy vajjal:

Ezekkel van a legkönnyebb dolgod, ha a receptet nézed, mert általában ezek hideg zsiradékkal dolgoznak, és sok-sok hajtogatást igényelnek, az elkészítésük viszont nagyon hosszadalmas.
Ha javasolhatom, kíméld meg magad ezektől, és vegyél az üzletekben készen kapható változatot, nagyon jó minőségben több gyártó is kínálja ezeket, nem érdemes velük szöszölni, főleg a nagy karácsonyi készülődésben.

leveles-teszta

👉🏻 2. Figyelj oda a folyadékok mennyiségére


A krémek és töltelékek esetében a receptben megadott folyadék mennyiségére figyelj oda nagyon.

Általában a legtöbb krémnek főzünk egy krémalapot, ami pudingos, vagy lisztes változat lehet, viszont a mennyiség nem mindegy.

Egy csomag (40g) pudingport mindig 3,5-4 dl tejjel főzz sűrűre, így ha hozzáadod majd a tejszínhez, vagy a vajhoz, nem fog tőle folyni.

A lisztes alapoknál 6 dkg finomlisztet 3 dl tejjel kell főzni, és ezt az arányt tartsd is meg, mert a több folyadéktól biztos, hogy elfolyik a krémalapod.

A töltelékek esetében fontos, hogy ha gyümölcsös változatot készítesz, akkor a gyümölcs legyen jól kifacsarva, és használhatsz hozzá lé kötőnek akár zsemlemorzsát, vagy épp vaníliás pudingport, ami felveszi a sütés közben felszabaduló folyadékot és besűríti, így az nem áztatja el a tésztát.

Ha olajos magvakból készíted a tölteléket, és nem főzöd, akkor mindig forrald fel a receptben megadott folyadékot, mert csak úgy tudja magába szívni.

Érdemes több adagban hozzáadni, mert attól is függ, hogy felszívja e mindet, hogy mennyire van kiszáradva.


👉🏻 3. Szánj elég időt a süti készítésére


A sütid csak akkor fog jól sikerülni, ha nem kapkodsz vele.

Legyen rendesen kihűtve, töltés után szintén, tartsd be a kelesztés és pihentetési időket.


👉🏻 4. A legfontosabb! Mindent mérj ki pontosan!


Kérlek, ne bíráld felül a receptet, illetve ne kanalazz, és ne lapátolj. A jó süti titka a pontosan kimért hozzávaló. A megadott receptek jó esetben kipróbáltak, amik működnek, ha mindent úgy készítesz, ahogy meg van a receptúra adva.

A Sütőiskola Recept Sarok oldalán legalábbis ilyen sütiket találsz.


Remélem, ezek a kis mankók segítenek neked majd abban, hogy a kinézett süti idén végre tökéletesen sikerüljön.

Ha pedig még több fortélyt szeretnél megtudni, akkor a képre kattintva olvasd el az alábbi oldalakon lévő cikkeket is!

Cukormázas ölelés neked!
– Meli –


👉 Tudj meg mindent a sütéshez! 👩‍🍳


Hogy a többi karácsonymentő cikkről is értesülj, iratkozz fel a hírlevelemre itt:

Keresztneved:*
Emailed:*

Email címed ás adataid biztonságban vannak. Nem küldök spam-et, mert én se szeretem, és a törvény is bünteti, adataidat nem adom ki harmadik félnek.
Ha nem kérsz további értesítést, bármikor jelezheted nekem a tőlem kapott levélben. Adatkezelési nyilvántartási azonosító: NAIH-132718/2017.