A háziasszonyok két táborra osztódtak az utóbbi évtizedekben.

A gázsütős és a légkeveréses villanysütős csapatra.
Mivel most a sima, vagy alap piskóta sütését tanuljuk, így ezzel kapcsolatban feszegetem meg a témában a sütőajtót.

1.) Mi a legfontosabb mindkét sütő esetében?
Hogy piskótasütés előtt mindig melegítsd be azt! Mert bármilyen sütőt is használsz, ha nincs előmelegítve, a tésztád nem fog sikerülni, ugyanis a piskótának meleg kell, hogy fel tudjon jönni és gyorsan meg is tudjon benne szilárdulni a fehérjeváz. A hideg sütőben a tészta nem emelkedik meg, csak ragacsos massza marad, még akkor is, ha időközben a külseje kérget és színt is kap.

2.) Hány fokosra melegítsd be a sütőt?
Piskótát 180°C-on sütünk, légkeverés használata esetében viszont mindig vonj le egy tízest a megadott hőmérsékletből, mert a megkevert levegő gyorsabban átmelegíti a tésztát és a tepsit is, így elég neki a 170°C-is a sütéshez.

3.) Hová kerüljön a rács?
Légkeveréses sütő esetében a piskótát középen süsd, hogy mindenhonnan egyenletesen átjárja a levegő.
Gázsütő esetében ez változó. Középső rácson érdemes készíteni, de ha erősen süt a sütőd (ugye ez ellen tettek nagyanyáink be egy cserepet a sütőbe, hogy eloszlassák a hőt, illetve hogy megakadályozzák, hogy a tészta alja kérgesre süljön), akkor tedd a legfelső rácsra inkább.

4.) Alsó vagy felső sütés?
A süteményeket mindig egyenletesen sütjük, alsó és felső sütést egyaránt, egy időben használva. Nagyon kevés kivétel van, ilyen pl. ha csak meg akarod kicsit pirítani a tetejét, vagy szeretnéd, ha az alja jobban megsülne egy sütinek, de ezek nagyon ritka esetekben fordulnak elő.

Ami nagyon lényeges még!
SÜTÉS KÖZBEN NE NYITOGASD A SÜTŐT!
Mert a piskóta összeesik a beáramló hideg levegőtől. Mindegy milyen tűzhelyben sütöd, ezt egyik sem küszöböli ki.

Honnan tudod, hogy megsült a piskótád?
Hát a legegyszerűbb, ha az orrod után mész, és ha már kezded érezni a tészta illatát, akkor esetleg rákukkanthatsz, hogy hogy is áll a sütid.
Persze lesznek még más jelek is, de erről majd kicsit később, a sütésről szóló posztoknál.

Tipp: ha üvegajtós tűzhelyed van, de nincs benne sütővilágítás, akkor legyen kéznél zseblámpa, a leskelődéshez. Tökéletesen be tudsz vele lesni a sütődbe ajtónyitogatás nélkül is.

A sütő választásáról találsz még egy cikket a honlapon, olvasd el azt is kérlek, itt itt itt:
https://www.tanuljsutni.hu/a-suto-hasznalata/
Cukormázas ölelés neked!
– Meli❤ –