Melyek a legfontosabb szempontok?


Először is, a tepsi legyen elég vastag falú.
Mert minél vékonyabb anyagból készül, annál biztosabb, hogy megég benne a sütid.

Legyen megfelelő méretű, vagyis férjen be a sütődbe.
Sokszor megtörténik, hogy otthon derül ki, hogy a tepsi túl hosszú, széles és nem fér el. Főleg a sütőlapok és a nagyméretű tepsik választásakor fordul elő.

Legyen elég magas az oldala.
Annál kellemetlenebb nincs, ha kinő belőle a süti sütéskor, sőt, ha még le is folyik az oldalán.

Biztonságosan meg tudd fogni.
Ha be tudsz olyan tepsiket szerezni, amiknek van fülük, na az a legjobb. Ha nem, akkor szintén a magas fal lesz a lényeg, hogy meg tudd azt fogni úgy, hogy ne lógjon bele az ujjad a tésztába.

Ami pedig kevésbé fontos:
A bevonata. Használhatsz zománcos, teflonos, kerámia bevonatút egyaránt, ezt rád bízom. Egyet tanulj meg! Jól kibélelni sütőpapírral! Akkor teljesen mindegy lesz a bevonata, hiszen nem fog benne odaégni a sütid.

Befolyásolja-e a bevonat a sütést?
Részben. Hiszen egy kerámia bevonatú tepsi vastagabb lehet, mint egy sima zománcos. Ebben az esetben lassabban melegszik, át viszont tovább tartja a hőt, és erre is figyelned kell.
A vastag falú tepsikben a piskóták alja világosabbra sül, a sütési idő viszont pár perccel több lesz, ha ebben készíted a tésztát.

A sütőiskolában minden oktatóanyaghoz zománcozott tepsit használok, egyrészt mert ezek a legkönnyebben beszerezhetők, másrészt mert nagyanyáink is ebben sütöttek annak idején hagyományos házi sütiket.
Piskótát is remekül lehet bennük sütni, tökéletesen megfelelnek a célnak.

Legyen belőle otthon kicsi, közepes és nagyméretű egyaránt, és ha duplán tartasz belőlük, akkor még könnyebb lesz a sütés.
Hogy miért, az a későbbi oktatóanyagokból kiderül.

Tanuljunk együtt sütni!
Cukormázas ölelés neked!
– Meli –