Hogyan add a tojást a sütihez?

 

Ha a tojásról beszélünk, mint hozzávalóról, szinte mindenkinek a tojásfehérje felverése jut eszébe a süti sütéssel kapcsolatban. Pedig a tojást nem csak kihabosítva adhatjuk a sütikhez, és bizony nem csak a fehérjét habosítjuk egyes sütik készítése során.

A különböző tészták esetében különböző módon kerül a tojás a sütibe. Azt is elárulom most neked, miért így kell a tojást használnod egyes süti fajták készítésekor.

De először pár mondat arról, hogy előzd meg azt, hogy a tojástól frászt kapj sütéskor.

A tojás tisztítása, feltörése

 

A tojás mind a mai napig, modern konyha ide vagy oda, az egyik legkényesebb hozzávalók közé tartozik. Ezért érdemes megmosnod őket alaposan a feltörés előtt. Azt is kevesen tudják, hogy a szalmonella bacik bizony nem a tojásban vannak, hanem kívül, a héjon, így egy alapos mosással máris nyerésben vagy ellenük. A tojást nem elég meleg vízben ellötykölnöd. Készíts 5%-os fertőtlenítőszeres oldatot, pakold bele őket és hagyd benne 15-20 perce. Aztán szedd ki belőle őket és töröld szárazra, de még jobb, ha hagyod a levegőn megszáradni őket.

Tojás feltörésekor érdemes azokat egyesével megtenned, egy tálka fölött, így nem történik meg esetleg, hogy egy romlott tojást beleütsz a többibe. Ha ez történik, akkor sajnos ki kell az összes tojást dobnod, nem érdemes rizikóznod vele. A tojások pedig nagyon kis rafkók, mert általában az utolsó feltörtnek szokott valami baja lenni, mintha direkt ki akarnának a háziasszonnyal tolni.

Hogyan kerül a sütibe a tojás?

 

Mint már említettem, a tojás nem csak felverve, vagy egészben kerülhet a sütibe. Megvannak a szabályai, melyik fajta sütibe hogyan kell a tojást belekeverni, most ezeket szedem neked itt sorba.

Habosítva a tojás sárgája és a fehérje is

 

A klasszikus piskóta készül így, nem csak a fehérje, de a sárgája is habosítva van, a fehérje a receptben szereplő cukor kétharmadával, a sárga a maradékkal.

Azért habosítjuk a piskótáknál mindkettőt, mert így a lehető legtöbb levegőt tudjuk a tésztába beledolgozni, és ettől lesz az légies, és habkönnyű.

Hozzáadva a sárgája és csak a fehérje van habosítva

 

Leginkább ezt a módszert a kevert tésztáknál alkalmazzuk, de készülhet így piskóta is.

Általában a zsiradékkal készülő kevert tésztáknál A tojás sárgáját elkeverjük a cukorral előzőleg kihabosított zsiradékkel, és csak a tészta összeállításának legvégén van a kihabosított fehérje a hozzáadva a masszához.

Gyümölcskenyerek, kuglófok készülnek leginkább ezzel a módszerrel. Ennél a tészta készítésénél viszont már nem csak a tojással bevitt levegő emeli meg a tésztát, hanem nagy szerepet kap a tésztalazító is, ami a süteménybe kerül.

Egészben hozzáadva

 

Egészben a leginkább az égetett tésztákba kerül tojás, illetve kelt tésztákba is, de a kelt tésztákat készítsd inkább csak tojás sárgájával, azt is elárulom rögtön, hogy miért.

Kevert tésztáknál is előfordul, hogy a tojás egészben kerül a tésztába, mégpedig úgy, hogy cukorral habosított zsiradékhoz adódik hozzá.

Ezek a sütik általában masszív, tömör sütik, mint pl. a brownie, illetve a kekszek készülnek így.

Egészben, de habosítva hozzáadva

 

A kevert tészták másik fajtája az, amikor a tojás egészben van kihabosítva cukorral, és úgy van hozzáadva a többi hozzávaló. Kevert, gyümölcsös piték készülnek ezzel a módszerrel.

Csak a sárgája

 

Csak sárgája kerül a linzerekbe, pitékbe, mert a fehérjétől a tészta törékennyé, morzsalékossá válik.

A kelt tésztáknak is jó, ha csak a sárgája kerül bele, ugyanis a fehérjétől a tészta másnapra szikkadt, morzsalékos lesz.

Sárgája kerül négerkockába is pl., ez a tészta nagyon könnyű és laza tészta lesz, szintén a kevert tészták egyik fajtáját képviseli.

Csak a fehérje

 

Csak tojásfehérjéből nagyon kevés süti készül azért, mert nagyon roppanós lesz a tészta. Egyik ilyen ismert süti az Eszterházy torta.

Tojásfehérjét általában inkább a töltelékekhez, krémekhez használjuk fel. Ilyen süti a krémes, vagy a négerkocka, de készül belőle töltelék a macskaszembe vagy a kókuszos csigába is.

A tojásfehérjét előbbi két esetben főzve töltjük a sütibe, utóbbiaknál pedig habosítjuk cukorral, ízesítjük olajos maggal és így töltjük a sütibe, amit utána megsütünk.

macsakszem-kokuszos-csiga

Tojás fehérjéből készíthetsz még habcsókot is, ami nagyon népszerű elfoglaltság karácsony tájékán.

A sütik tetejére is kerülhet cukorral habosított tojásfehérje hab, ilyen süti pl. a máglyarakás, ennél a sütinél utólag, a sütés befejezése előtt kerül a fehérjehab a süteményre.

És a kakukktojás

 

Vannak olyan sütemények, amelyekhez egyáltalán nem használunk fel tojást.

Ilyenek a különböző kelt tészták, leveles tészták, és vannak olyan vajas tészták is, amelyek tojás nélkül készülnek.

Ezekről is írok neked hamarosan egy külön blog bejegyzésben részletesen.

leveles-teszta

Mint láthatod a tojás felhasználásának is megvan a maga kis furfangos világa, amibe jó, ha mélyebben is belelátsz.

Olvasd el az A SÜTI SÜTÉS 14 ARANYSZABÁLYA című könyvemet, ami kapható a nagyobb Libri könyváruházakban, illetve megrendelheted online itt: KÖNYVRENDELÉS

Tanulj velem sütni!
Cukormázas ölelés neked!

– Meluska –