Először is tudnod kell, hogy a fehérjét jó, ha a cukorral habosítod ki, ha piskótát készítesz, ugyanis a cukornak el kell olvadni, hogy ne üljön le majd a tészta alján.
Az olvadáshoz pedig nedvesség kell, amit a fehérje tud biztosítani ehhez.

Másrészt, a tojásfehérje habot kisebb eséllyel vered túl, ha cukorral vered fel, mert az segít jelezni, hogy a hab épp milyen állapotban van.

👉Mikor kerüljön bele a cukor a fehérjébe?
˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙
A legjobb, ha akkor, ha már picit felverted a fehérjét, mert így már fellazult az egy kicsit, de belekerülhet a legelején is. Egy a fontos, hogy ne hagyd olvadni a cukrot a fehérjébe öntve, mert sokkal nehezebben fogod tudni kihabosítani a keveréket.
Beleteheted egyben is, vagy apránként adagolva a cukrot, utóbbinál könnyebben felveszi a hab azt, és kisebb az esélye, hogy az egész leül a tál aljára.

👉Hogyan dolgozz?
˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙
A fehérjét egyenletesen keverd úgy, hogy a robotgépet és a tálat egymással szemben forgatod. Ne kavargasd összevissza, mert a habot csak összetöröd.
Tartja a mondás azt is, hogy a piskótát csak egy irányban szabad keverni. Részben igaz, bár a hab nem tudja, merre van a balra és a jobbra, de pont ezért van ez a kis íratlan szabály, hogy ne törd össze a habot.

👉Mikor készült el a tojáshab?
˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙
4 jele van, hogy a fehérjehab tökéletes:
1.) A robotgéped elkezd kicsit nehezebben mozogni a habban, tehát az besűrűsödött.
2.) Fényes lesz a felülete, vagyis a cukor teljesen elolvadt benne.
3.) Ha kiemeled belőle a keverőszára, akkor azon pici csúcsban megáll a hab, és nem nyúlik el, nem hajlik meg.
4.) Ha a tálat megdöntöd, abban nem folyik a hab, hanem megáll benne.

👉Honnan tudod, hogy túlverted a fehérjét?
˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙
Először is az egész hab elkezd szétesni, kis darabok válnak le róla.
A másik jele, hogy alul levet ereszt. Az bizony nem a cukor, sajnos ilyenkor már a fehérje szerkezete annyira roncsolódik, hogy nem tudja a nedvességet megtartani.

Ebben az esetben ne használd fel a tojást, mert biztos, hogy a tészta nem fog feljönni, az egész alján össze fog állni a többi hozzávaló, vagyis konyhanyelven, szalonnás lesz a piskóta.

Tanuljunk együtt sütni!
Cukormázas ölelés neked!
– Meli❤️ –