Mindkét tészta fő hasonlósága, hiszen az omlós tésztákból származnak a linzerek is, hogy hideg zsiradékkal készülnek, amit el kell morzsolni a liszttel, majd kevés nedves hozzávalóval össze kell gyúrni, hogy összeálljon tésztává.

👉 A linzerek első különbsége az anyahányadban van, hiszen 3:2:1 arányban tartalmaz lisztet, zsiradékot és cukrot.

👉 Az omlós tészták esetében (és most szigorúan a gyúrt omlós tésztákról beszélünk,) a zsiradék lehet ettől kevesebb is.

👉 A másik, ami lényeges, hogy a linzerek összeállításához csak tojás sárgáját használunk, más folyadékot nem adunk hozzá (maradjunk egyelőre a klasszikus alapreceptnél), viszont az omlós tésztákba kerülhet már tej, tejföl, joghurt is kis mennyiségben.

👉 A harmadik, ami még fontos, hogy a linzerekbe nem, vagy épp csak egy kevés tésztalazító kerül, hiszen a tésztának nem kell levegősnek lennie, mert a sok pici réstől, ami a tésztalazítótól keletkezik benne, széttörik, szétesik.

Ezzel ellentétben viszont az omlós tésztáknak jó, ha van bennük tésztalazító, mert így lesznek puhák, lazák, főleg, hogy kevesebb zsiradékot tartalmaznak, és agy is tudják magukba szívni a krémekben lévő nedvességet és lesznek a szájban omlós állagúak.

☝️ Minden esetben fontos a pontos alapanyagmérés, mert ezek a tészták kimondottan érzékenyek már akár 1-2 dkg különbségre is, és nagyon könnyen elronthatod már akár ott a tészta készítését.

Tanuljunk együtt linzert és omlós sütiket sütni!
Cukormázas ölelés neked!
– Meli❤️ –