Először is nézzük meg a lehetőségeket, milyen sütőt használhatsz a süti sütéshez?

 

A legelterjedtebbek fej-fej mellett a gáztűzhelyek, illetve a villanytűzhelyek.
Ezeket követi csak a hagyományos, fa tüzelésű tűzhely.
Utóbbira most nem térek ki részletesen, hiszen ma már a legtöbben az első kettő valamelyikét használjuk a konyhánkban.

Gáztűzhely esetében a sütőtér kiválasztásakor nem sok variáció létezik, inkább extrákat választhatsz ebben az esetben, ilyen pl. a sütővilágítás, és ami ennél is fontosabb, a sütő ajtaja.
Ha teheted, olyan tűzhelyet vegyél, aminek üveges az ajtaja, mert úgy belátsz a sütőbe úgy, hogy azt nem nyitogatod, márpedig az bizony sok süti esetében fontos, hogy ne nyisd rá az ajtót sütés közben.

A sütővilágítást egyszerű zseblámpával is helyettesítheted, vagy a telefonodon levő zseblámpa funkcióval, a lényeg, hogy beláss a sütőtérbe.

Az elektromos tűzhelyeknél már felvetődik a kérdés, légkeveréses sütőt vegyél, vagy sem.
Igaziból lehet légkeveréses a sütőd, maximum kikapcsolod sütéskor ezt a funkciót.

Sütemények sütésekor a légkeveréssel történő sütés általában a receptben megadott sütési hőmérsékletnél kb. 10°C-kal kevesebbek kell lennie, hiszen a meleg levegőt pörgeti a ventilátor, ez pedig gyorsabban süti a sütiket.
Ezzel a hőmérséklet különbséggel mindig számolj, ha légkeverést kapcsolsz a süti sütéshez.

Én általában azt javasolom, ne használj a sütik sütéséjhez légkeverést, szárítja a sütit, ráadásul a légkeveréstől a sütik hamarabb feljönnek, és ezáltal hamarabb repednek.

A lényeg, azért tapasztald ki a sütést vele, ha neked és a családodnak megfelel az eredmény, akkor használd bátran, de ezekkel mindenképpen számolj.

A másik nagy kérdés, az alsó, felső sütés. Ha sütit sütsz, akkor legyen mind a kettő bekapcsolva. Anélkül nem sül egyenletesen a sütid.

Hová kerüljön a sütőben a rács?

Az örök kérdés.

Először is nézzük meg, mi történik ha a rácsokat különböző magasságokban helyezed el a sütőben.

Alulra rakva a sütid alja fog jobban pirulni, a teteje kevésbé.
Középen viszonylag egyenletesen éri a hő a sütit, így annak az alja és a teteje is szépen fog sülni.
A felső rácsra helyezve a süti alja pirul kevésbé, hiszen itt lesz a legmesszebb a hőforrástól, ám a süti teteje gyorsabban pirul, hiszen a forró levegő a sütő felső felében helyezkedik el.

Tehát, ebből adódóan, ha olyan sütit sütsz, aminek viszonylag sok idő kell, akkor ne használd az alsó sütést.
Középen, vagy felül süsd, attól függően, hogy milyen a teteje.
Ha pl. tojáshabos töltelék van rajta, akkor középen érdemes sütnöd, ha pedig tészta van rajta felül is, akkor választhatod a felső sütést is.

Vékony tésztákat érdemes a felső rácson sütnöd, mert azoknak rövid idő kell a süléshez, és nem szerencsés, ha odakap az aljuk.

A gáztűzhelynél érdemes alul a tepsi-, vagy fedőtartó ajtaját is kinyitnod, így alulról beáramlik a levegő, ettől pedig hatékonyabb a sütés.

A gáztűzhely egyetlen hátránya, hogy nagyon alacsony hőfokon nem lehet vele sütni, vagyis inkább szárítani.
Ha habkarikát készítesz, ott bizony játszanod kell azzal hogy ki be gyújtod a tűzhelyet ahhoz, hogy ne égjen meg a tojáshab.

No és ha már megvan a sütő, és azt is tudod, hogy mire kell figyelned a használata során, akkor nincs más teendőd, minthogy:
tanulj velem sütni!

Cukormázas ölelés neked!

– Meli –