Mazsolától a diákcsemegéig

 

Ha aszalt gyümölcsről beszélünk, általában a szilva és a sárgabarack jut először eszünkbe, pedig van ennél népszerűbb is a házi sütik ízesítőinek palettáján, mégpedig a mazsola.

Az aszalt gyümölcsök nem csak ízükkel teszik finomabbá a süteményeket, hanem látványban is nagyon sokat adnak hozzá egy-egy kelt tésztához, kevert kuglófhoz, vagy épp a töltelékhez.

A megosztó mazsola

 

A mazsola kimondottan aszalásra szánt szőlő fajtából készül, és egyre több változata kapható. A legtöbb sütiben használt aszalt gyümölcs, és igazi megosztó.

Vagy szereti valaki vagy sem.

Általában érdemes megkérdezni, ha valakinek meglepetés sütit készítesz, hogy milyen viszonyban áll a mazsolával, mert az egész munkádat értéktelenné teheti a szemében, ha tele tolod a sütit vele, közben ő meg nem igazán van vele baráti viszonyban.

A mazsolát érdemes felhasználás előtt egy két órával forró vízben beáztatnod, majd lecsöpögtetned, mert a sütiben sokkal puhább lesz a sütés végére, mint áztatás nélkül. Hozzáadhatod anélkül is, de előfordulhat, hogy a mazsola kemény marad a tésztában. Inkább áztasd be egy picit, az a biztos.

A mazsolát rummal ízesítve is hozzáadhatod a sütidhez, nagyon finom lesz tőle, tegyél belőle az áztató vízbe, és az ízét magába fogja szívni a mazsola.

Mazsolát adhatsz túrós töltelékekhez is, szinte alap tartozék a túrós sütik esetében, de torták töltelékébe is kerülhet belőle.

Szilva, barack, áfonya, és más aszalt gyümölcsök

 

A legtöbb aszalt gyümölcs általában kuglófokba, kevert tésztákba kerül a sütés során, mégpedig feldarabolva. Attól függően, hogy mennyire aszaltak, eldöntheted, hogy ezeket is beáztatod, vagy anélkül teszed a tésztába.

Ezeket a gyümölcsöket keverve is hozzáadhatod a süteményekhez, a stollenbe pl. ilyen, vegyesen kevert aszalt gyümölcs mix kerül.

Aszalt gyümölccsel viszont tölthetsz kifliket is, remek tölteléke lehet bejglinek, pozsonyi kiflinek. Az aszalt gyümölcsöt szárazon le kell egy turmix gépben darálnod, majd 2:1 arányban kristálycukorral elkeverned, és jól formázható masszát kapsz belőle. Ezzel tökéletesen tölthetők a különböző, formázott sütemények.

Diákcsemege, színes is, ízes is

 

A diákcsemege egy aszalt gyümölcsökből és olajos magvakból álló keverék, ami gyümölcskenyerekben lehet nagyon finom és mutatós.

Érdemes a diákcsemegét forrásban lévő vízbe dobnod, egy-két percig főznöd, majd félre tenned egy negyed órára és leszűrnöd, lecsepegtetned, mert így az olajos magvak is megpuhulnak egy picit benne.

Ez azért lesz jó, mert a sütit, amibe szántad, sokkal könnyebben tudod majd így szeletelni, az olajos magokon könnyebben át tud a kés hatolni, és nagyon szép vágási felülete lesz a sütidnek, mert így a kés nem fogja az olajos magokat kiszaggatni a tésztából szeletelés közben.

aszalt-gyumolcsok

Az aszalt gyümölcsök fűszerei

 

Az aszalt gyümölcsök alap fűszerei a fahéj, a szegfűszeg, az ánizs, de jól passzol mellé a narancs és a citrom héja is.

Érdemes mellé a sütiben tejtermék helyett frissen facsart gyümölcslevet használni, ez is plusz ízt ad a süteményedhez és az aszalt gyümölcsökhöz.

Ugyanúgy áztathatod rumba őket, de adhatsz hozzájuk vaníliát is, és kakaóval, csokival is jól passzenthatók.

Az alapanyagokról olvass még többet az A SÜTI SÜTÉS 14 ARANYSZABÁLYA című könyvemben, ami kapható a nagyobb Libri könyváruházakban, illetve megrendelheted online itt: KÖNYVRENDELÉS

Tanulj velem sütni!
Cukormázas ölelés neked!

– Meluska –