Fűszereket a süteménybe általában úgy dolgozunk, hogy vagy a tésztát, vagy a krémet, illetve a tölteléket ízesítjük vele.
Mindkettőt nem szoktuk, mert azzal a sütemény túl intenzív ízt kap, ettől pedig romlik az élvezeti értéke.
Egy finom házi süti tésztája és krémje, vagy tölteléke külön íz bombaként robban a szánkban, és amikor a kettő elegyedik, akkor lesz meg az igazi élvezet tőle.

Vannak olyan fűszerek, amelyek önmagukban is nagyon intenzívek, így ha csak a tésztát készíted ezekkel a fűszerekkel, és semmi mást nem adsz hozzájuk, mint pl. egy keksz, akkor is fantasztikus sütik kerülnek ki a kezeid közül.

Fahéj, gyömbér, ánizs, szegfűszeg

Ezek a fűszerek a legintenzívebbek közé tartoznak.
Általában ledarálva adjuk a sütikhez, mert a sütés után sem puhulnak meg, így sokkal jobb, ha minél apróbb méretben kerülnek a többi hozzávalóba.

Használhatod őket tésztákba, krémekbe és töltelékekbe egyaránt.
Nagyon kevés kell belőlük intenzív ízük miatt, ezért módjával bánj mindenképpen velük.

Kakaópor

A kakaópor egy kevésbé intenzív ízű ízesítő, és a sütikbe nem csak azért szeretjük, mert az még finomabb lesz tőle, hanem szép színt is kölcsönöz a sütinek, krémnek, tölteléknek egyaránt.

A kakaóport sütemény tésztákhoz mindig átszitálva add hozzá, és a mennyiségét mindig vond ki a receptben megadott liszt mennyiségéből.
A kakaópor a legkönnyebben zsiradékban oldódik, egy kevés cukorral elkeverve, olvasztott vajban tud a legszebben homogénné válni.

Van egy trükk, hogy hogyan teheted karakteresebbé a kakaós sütik ízét. Két-három csepp rum vagy rumaroma segít kiemelni a kakaó ízét a sütikben, krémekben, viszont magát az ízesítőt nem fogod érezni benne.

Kókuszreszelék

 A kókuszreszelék nagyon jól tud idomulni a tésztákhoz, krémekhez az ízével.
Nagyon finommá tudja tenni a krémet, tésztát egyaránt.
Amire figyelned kell használatakor, hogy a reszelék nem oldódik fel a krémekben, így textúrája érezhető a kész sütiben, ami esetleg zavaró lehet a süti fogyasztásakor.
A kókuszreszelékes sütiknél figyelned kell arra is, hogy a reszelék hamar megpirul a sütéskor, így előfordul, hogy a tészta tetején láthatóvá válik a megperzselődött reszelék.
Hogy ezt elkerüld, a sütik tetejét takard le egy alufóliával, miután elkezd az pirulni.

Levendula, vanília

A vanília egy nagyon intenzív, erős aromájú növény, magját, magházát egyaránt fel tudod használni a sütibe. A kikapart magokkal tésztát, krémet ízesíthetsz, a magházat pedig beleteheted cukorba, és isteni vaníliás cukrot kapsz így.

A levendulát hasonló módon levendulás cukornak érdemes elkészíteni, mert nagyon erős az aromája, és émelyítő lehet tőle a süti.
Ezért a legtöbb esetben nem is adják közvetlenül a krémbe, tésztába, hanem a cukrot készítik elő így, hogy az átvegye a levendula aromáját, és így lehet adagolni a sütibe úgy, hogy az ne legyen túl karakteresen levendulás.

Citromhéj, mandarin, narancs, lime

A citrusfélék héja nagyon finom ízesítő.
Közvetlenül, frissen reszelve, szárazon, sziruposan felfőzve, vagy kandírozva adhatod a sütikhez.

A citrusfélék héja nagyon jól fagyasztható is, így ha marad belőle, akkor reszelés után mehet a fagyasztóba, kiolvadás után ugyanúgy felhasználhatod.

A citrusféléket miután kifacsartad, sem kell kidobnod, darabold csíkokra, szárítsd le törlőkendővel őket és tedd cukorba, és később ledarálva, a citrusfélék héját eltávolítva add a sütidhez, vagy szórd meg vele azt.

Méz, szirupok

A méz és a különböző szirupok inkább ízesítők, mint fűszerek, de mégis ide sorolom, mert a legtöbb szirup valamilyen fűszerrel van ízesítve. A mézből süteményekhez használj inkább virágmézet, és felolvasztva add a tésztához, krémhez. A szirupok nagyon jól variálhatóvá tehetik a tésztákat, mindegyikkel más eredményt érsz el. Készíthetsz házilag is cukorszirupot, víz és cukor 1:1 arányában, ehhez pedig felhasználhatod az általad készített ízesített cukrokat.

Próbáld ki őket egyesével is, vagy akár variáld a tésztádhoz, krémedhez őket! Mindössze pár ilyen plusz kis hozzávalóval már teljesen más sütit kapsz a sütés végére.

Nézd meg azt is, hogy hogyan tudod a sós sütiket is variálni fűszerekkel!

Tanulj velem sütni!
Cukormázas ölelés neked!

– Meluska –