Sós sütemények esetében a legtöbbször magába a tésztába dolgozzuk bele a fűszereket, illetve dekorációnak, vagy feltétnek használjuk őket.

Köménymag

A köménymaggal legtöbbször dekorációként találkozhatsz a sütemények tetején, apró sütiket, sós kiflit díszítenek vele.
Kerülhet belőle a tésztába is, de sütés után is megmarad a kemény állaga, így ráharapni nem annyira jó érzés, ezért vagy darálva kerülhet a tésztába, töltelékbe, illetve ezért érdemesebb inkább díszítésnek használni a süti tetején.

Bors

A bors az egyik legnépszerűbb fűszerünk, mégis, szinte alig használjuk fűszerezésre, leginkább erős íze miatt.
Az sem mindegy, milyen sütikbe dolgozod bele, hiszen minden tésztához, töltelékhez nem is passzol. Leghamarabb a tepertős pogácsa receptjében találkozhatsz vele.
A bors a hagyományos, házi sütik esetében leginkább, a zsírral készült sütemények ízesítője.

Petrezselyem, oregánó, kakukkfű, rozmaring

Ezeket a fűszereket szárítva, illetve frissen egyaránt hozzáadhatod a tésztához, töltelékhez.
Arra kell figyelned, hogy a friss fűszer íze sokkal intenzívebb, így kevesebb kell belőle.
A fűszernövényeket le is fagyaszthatod, és úgy is beleteheted később a sütikbe, íze ugyanolyan intenzív marad, mint fagyasztás előtt.

Fűszerpaprika, chili

Édes és csípős, őrölt fűszerpaprikával is ízesítheted a sütidet, töltelékedet, illetve chilivel, chili pehellyel teheted azt még pikánsabbá.
Leginkább kelt tészták töltelékébe használhatod, de van egy-két olyan hagyományos házi süti, ami a tésztájába gyúrva használja a fűszerpaprikát.

Fokhagyma

Fokhagymát frissen, felaprítva, illetve fokhagymakrém, vagy por formájában adhatsz a sütidhez.
Mindháromnál más intenzitású a fokhagyma erőssége, a pornál a leglágyabb az íz hatás, a friss fokhagyma pedig a legerősebb.
Más íze van a felszeletelt fokhagymának, és teljesen más a fokhagymapréssel feldolgozottnak.
A fokhagymakrémnél azzal kalkulálj, hogy sóval készítik, így előfordulhat, hogy emiatt kevesebb sóra lesz szükséged a töltelékben, ha ezt használod.

Medvehagyma

A medvehagyma egy intenzív ízű, zöld levelű fűszer, leginkább a fokhagymához hasonlítható az aromája.
Frissen, fagyasztva vagy szárítva használhatod, felaprítva tésztába, töltelékbe dolgozva nagyon finom fokhagymás ízű süteményt készíthetsz vele.
Erős aromája miatt ebből sem kell sokat használnod.

Vöröshagyma, lila hagyma, póréhagyma, snidling

Vöröshagymát , lila hagymát apróra vágva érdemes hozzáadnod a tésztához, töltelékhez.
A legjobb, ha előtte egy icipicit üvegesre párolod zsiradékon, úgy könnyebben megsül és nem marad roppanós a tésztában.
Arra viszont figyelj ez esetben, hogy a zsiradék mennyiségét, amin pirítod a hagymát, vond ki a receptben megadott zsiradék mennyiségéből.

A póréhagymát is lepiríthatod, a snidlinget viszont apróra vágva, egyből hozzáadhatod a tésztához, töltelékhez.

Utóbbi kettő nagyon jól mutat akkor is, ha sós süteményeket díszítesz vele tálalás előtt, pl. kenyérlángost.

Mint láthatod, a sós sütik esetében is nagyon különleges íz kavalkádot tudsz kihozni a süteményeidből mindössze pár fűszer segítségével. Ráadásul elég hozzá mindössze egy sós kelt tészta illetve egy sós linzer tészta alapot megtanulnod. Az oktatóanyagok között ezeket is hamarosan megtalálod!

Tanulj velem sütni!

Cukormázas ölelés neked!
– Meli –