Maradjunk a hagyományos, általunk jól ismert pitéknél, amikor is két lap közé kerül a töltelék, és nézzük meg a rétegeket.

🤔 Melyikkel mit kell tenni?
🤔 Mitől lesz még finomabb, mutatósabb a pitéd?
˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙
1. A pite tésztát valójában, ha két lapnak sütöd, nem felezni kell, hanem az alsó lap egy picivel több legyen, kb. 5 dkg szokott a különbség lenni. Ez ezért jó, mert stabilabb alapot ad a rá nehezedő tölteléknek, és így nem törik el, ha fogyasztod.

2. Az alsó lapot meg kell szurkálni, illetve érdemes lekenni tojásfehérjével töltés előtt.
Előbbi abban segít, hogy a tésztában keletkező gőz ki tudjon jutni, utóbbi megakadályozza, hogy a tészta átnedvesedjen.

3. A töltelék alá kerülhet darált dió, zsemlemorzsa, piskóta morzsa, ez is segít a felesleges lé felszívásában, mindemellett ad egy plusz ízt a sütinek.

4. Gyümölcsös, kevert töltelékekhez adhatsz lékötőnek pudingport, vagy keményítőt, ez a sütés végére besűrűsödik, és nem hagyja elázni a tésztát.

5. A felső tésztaréteg is legyen megszurkálva sütés előtt, majd megkenheted egy egész, elkevert tojással, vagy sárgája és tejföl keverékével, mindkettőtől nagyon szép kérget kap a tészta.

6. A pitéket addig kell sütnöd, amíg szép aranybarna lesz a tetejük, és hagyd visszahűlni a tepsiben annyira, hogy könnyedén ki tudd belőle emelni.
Ha túl melegen veszed ki, akkor előfordulhat, hogy a töltelék kifolyik belőle.

Tanuljunk együtt pitéket sütni!
Cukormázas ölelés neked!
– Meli❤️