Ha friss élesztőt használsz, akkor leginkább vagy felfuttatva, vagy kovászként.
Utóbbiról szintén írok majd kicsit később.

Miért futtasd fel az élesztőt?
˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙
👉Az élesztőnek fel kell élénkülnie ahhoz, hogy szaporodni és gázt termelni tudjon a kelesztés során. Ehhez pedig meg kell etetni, és meleget kell neki biztosítani.
mindezen felül így tudsz meggyőződni arról is, hogy a kis gombák életben vannak-e és képesek elvégezni a feladatukat.

Hogyan kell az élesztőt felfuttatni?
˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙
👉Langyos, nem forró(!!), cukros tejbe kell belemorzsolnod, elkeverned, majd hagyni, hogy a tej tetején az élesztő felhabosodjon, felemelkedjen, vagyis felfusson.

⛔️TILOS!⛔️
˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙
👉Az élesztőhöz ne keverj sót, mert a folyadékban oldott só szétmarja az élesztőgombákat, emiatt pedig nem kel meg a tészta.
Továbbá ne keverj hozzá olvasztott vajat, mert megfullad tőle az élesztő.
Ne forrald fel a folyadékot, mert leforrázod vele. Olyan meleg legyen a tej, amit te is kellemesnek ítélsz meg (25-30°C közötti).

Mit tehetsz, ha az élesztő nem indul meg?
˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙
👉Akkor bizony ki kell dobnod.
Ne várj a jó szerencsére, mert később sem történik vele semmi.

Az élesztő felfuttatását éppen ezért végezd egy külön kis edényben, mert még mindig jobb csak azt kiönteni, mint az összes hozzávalót kidobni, mikor már be van gyúrva a tészta.

Tanuljunk együtt kelt tésztát sütni!
Cukormázas ölelés neked!
– Meli❤️ –