A jól kiválasztott recept bizony nem elég a sütemények készítéséhez. Legtöbbször felületesek a leírások, és alapvető lépéseket nem tartalmaznak. Most olyan pontokat mutatok meg neked a sütéshez, amelyekkel már előre tudsz gondolkodni, így nem marad ki semmi a sütiből, illetve rutinná tud válni egy-egy praktika a későbbi süti sütésekhez is.

Recept végigolvasása

Minden esetben olvasd végig a receptet és számold meg a hozzávalók mennyiségét.
Ezen felül nyugtázd magadban, milyen sütit is készítesz. Piskóta vagy kevert tészta, kelt tészta, linzer, pite, vagy többlapos süti lesz a receptből. Ezeknek mindnek más az elkészítési módja, így szükséged lehet még plusz hozzávalókra.

Ha olyan sütit készítesz, amelyet nyújtani kell, akkor számolj még pluszban liszttel a süti nyújtásához, illetve nagy valósínűséggel szükséged lesz még plusz tojásra a tészta kenéséhez. Sok esetben ez nem derül ki a receptből.

A kevert, felvert tészták esetében kellhet még pluszban liszt és vaj a sütőforma kikenéséhez, erre is kalkulálj, hogy legyen belőle otthon.

Mérőeszközök előkészítése

Három féle mérőeszközre lehet szükséged:
konyhai mérlegre, kancsóra, illetve bögrés sütik készítésekor az ehhez kapható mérőeszköz készletre. Pluszban használhatsz még olyan készletet is, ami evőkanál, teáskanál mennyiségben mér, erre is van hivatalosan kalibrált mérőeszköz.

Eszközök előkészítése

Ahhoz, hogy ne legyen káosz az asztalon, ne hordj mindent össze rá, elég ha csak a hozzávalókhoz rakod ki az edényeket. Legyen kéznél még a robotgéped, kanál, fakanál, kés, ezekből többet is tarthatsz az asztalon. Legyen egy zacskó a hulladék összegyűjtésére is, illetve nedves konyharuha, hogy a kezedet és az asztalt le tudd törölni, ha szükség van rá.

Alapanyagok előkészítése

Először is nagyon fontos, hogy külön kezeld a tészták, a krémek vagy töltelékek, és a bevonatok hozzávalóit. Ha mindent felpakolsz az asztalra, akkor egy gombostű se fog elférni rajta, a nagy káoszban pedig szinte biztos, hogy elmérsz vagy kihagysz valamit.

Ahhoz, hogy ne maradjon ki semmi a sütiből, mindenképpen számold meg, hány féle hozzávalóra van szükséged. Külön a tésztához, külön a krémhez vagy töltelékhez, és külön a bevonathoz, ha lesz rajta. Ha a tojásokat szét kell választanod, akkor a tojás mellé készíts ki két egyforma edényt, így biztos nem felejted majd el a műveletet.

Ha kezdő vagy sütésben, vagy he először sütsz meg egy sütit, akkor mérj ki mindent külön egy-egy tálba, és a végén számold meg, pontosan meg van-e az összes hozzávaló. Ha igen, elpakolhatod a hozzávalókat és összeállíthatod a tésztádat. Ugyanígy járj el a krémek, töltelékek, bevonatok készítésekor is.

Végezd el az előkészítő műveleteket is, liszt átszitálása, tojás szétválasztás, dió vagy mák darálása, ciromhéj reszelése, gyümölcs hámozás, darabolás, illetve amit még a recept előír.

Sütő előmelegítése

Azt hiszem egy-két süti kivétellel nincs is olyan süti, amit nem előmelegített sütőben kell sütni. Ezért a tészta összeállításának megkezdése előtt kapcsold be a sütődet, hogy a kellő hőfokra melegedjen, mire szükség lesz rá. Azzal számolj, hogy ez kb. 20-30 perc is lehet.

Mérőóra beállítása

Ha kelt tésztát készítesz, érdemes a tészta töltése, alakítása előtt elkezdeni bemelegíteni a sütőt. A tészta pihentetése előtt, ami kb. 20 perc, állítsd be csörgőre az órádat, és tegyél alá egy cetlit, amin emlékeztesd magad a sütő bekapcsolására, és így biztos, hogy nem felejted el a sütőt felmelegíteni

Ha ezeket az apró lépéseket betartod, a sütid biztosan úgy fog sikerülni, ahogy azt elvárod.

Tanulj velem sütni!
Cukormázas ölelés neked!

– Meluska –