Szín, illat, állag

 

A kakaópor az egyik legnépszerűbb ízesítők közé tartozik a hagyományos házi sütik között.

Olyannyira, hogy én nem is az ízesítők közé sorolom, hanem mint alapanyag szerepel a listámon, hiszen mindig tartok belőle itthon.

Rengeteg miden készíthető  vele, tészták, krémek, bevonatok, öntetek, dekorációk egyaránt, és pont a sokféle felhasználhatósága miatt akad belőle mindig a spájzban.

Hogyan válaszd ki a megfelelő kakaóport?

 

Elterjedt hit, hogy a kakaópor minél sötétebb, annál jobb minőségű, de bizony ez az állítás nem állja meg a helyét.

Ugyanis a kakaópor a kakaóvaj tartalmától lesz jó minőségű. Minél több a kakaóporban, annál jobb a minősége.

A jó minőségű kakaóporok 20%-os kakaóvaj tartalom felett kezdődnek, ezt általában meg lehet látni az árfekvésen is.

Instant kakaó

 

Az instant kakaóporok leginkább kakaós italok fogyasztására alkalmasak, magas cukortartalmuk és a bennük lévő más adalékanyagok miatt teljesen másképpen viselkednek, mint a kakaópor, így ha lehet, akkor sütik készítéséhez ne használd, maximum öntetek készítéséhez lehet megfelelő, de csak ezért felesleges tartanod otthon belőle.

Hogyan használd a kakaóport?

 

A kakaóport mindig érdemes átszitálva adnod a többi hozzávalóhoz, ugyanis nagyon szeret összecsomósodni, és bizony a sütiben se oldódik fel a sütés alatt.

A kakaóport simára csak zsiradékban, pl. olvasztott vajban tudod elkeverni, tejben, vagy vízben felül annak tetejére, erre figyelj kakaós krémek készítésekor, illetve krémalapok főzésekor.

A folyadék tetején lebegő kakaópor szintén összecsomósodik és nem fogod tudni már elkeverni a krémben, vagy krémalapban.

Krémalapok készítésekor érdemes egy-két evőkanál olvasztott vajjal vagy langyos tejszínnel simára keverni és utána hozzáadni a tejhez, de a legegyszerűbb, ha krémalapot nem kakaóporral, hanem csokoládéval vagy csoki ízesítésű pudingporral készítesz inkább.

Dekorációnak is remek

 

A kakaóporba forgatott trüffel egy igazi klasszikus, de kakaóporral dekorálhatsz különböző sablonok segítségével akár tortákat is, illetve a tiramisu teteje is ezzel van megszórva.

Mutatós lehet szelet sütiken is, vagy linzerek tetején egyaránt.

Megromlik-e a kakaópor?

 

Igen. A kakaópor a kakaóvaj tartalma miatt hajlamos az avasodásra, ezért fontos, hogy szavatossági időn belül használd fel.

Ha beszürkül, illetve avas íze, illata lesz, akkor dobd inkább ki, mert nagyon el tudja rontani a süti ízét, ha így kerül bele.

Kakaóporból nagyon finom öntetet tudsz készíteni sütikre, ennek a receptjét olvasd el az A SÜTI SÜTÉS 14 ARANYSZABÁLYA című könyvemben, ami kapható a nagyobb Libri könyváruházakban, illetve megrendelheted online itt: KÖNYVRENDELÉS

Tanulj velem sütni!
Cukormázas ölelés neked!

– Meli –