Mi a különbség a linzer és az omlós tészta között? 🤔
˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙
A linzer tészta is omlós tésztának számít, ezt azért tisztázzuk, de egy külön csoportját alkotja annak, éppen ezért külön is kezelem majd őket ebben a témakörben.

👉 Azokat a tésztákat, amelyek kapnak még plusz folyadékot, illetve esetleg még a tojás sárgáján kívül a fehérje is fel van a készítésükre használva, az már az omlós tésztákhoz tartoznak.

👉 Fontos jellemző, hogy az omlós tésztákat a kevert omlós kivételével (de ezt a süti fajtát ebben a hónapban csak érintjük) mindig hideg, felkockázott vajjal készítjük, és azt elmorzsoljuk a liszttel.

👉 Az omlós tészták közé tartoznak a különböző, formában sütött sütik, mint pl. a kosárka, vagy a kézzel formázott finomságok, mint az őszibarack, de ide tartozik a többlapos sütik zöme is, amelyek gyúrt tésztából vannak készítve.

👉 Az omlós tészták még egy nagy családja van, az omlós, élesztős, ebből készül a bejgli és a pozsonyi kifli, valamint a zserbó és a flódni. Ezt a tészta fajtát karácsony előtt részletesen fogjuk kitárgyalni, hogy az ünnepekkor szépen sikerüljenek majd.

👉 Az omlós tészták mindig kapnak valamilyen tésztalazítót a készítésük során, míg a linzerekhez nem kerül ilyen adalék.
Ez lehet sütőpor, szódabikarbóna, szalalkáli és élesztő egyaránt.

Hogy hogyan kell ezeket hozzáadni a tésztához és miként viselkednek benne, erről külön cikkben írok majd neked.

Tanuljunk együtt linzert sütni!
Cukormázas ölelés neked!
– Meli❤️ –