A kelt tészták repedése egy összetett téma, és a leggyakorlottabb cukrászoknál, háziasszonyoknál is előforduló probléma még a sokadik sütéskor is.
🤭 Mik lehetnek az okok? 🤭
˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙
🤨 Legtöbb esetben a tésztában levő folyadék miatt reped meg a kalács.
Ez lehet a töltelékben lévő folyadék miatt is, illetve maga a tészta folyadéktartalma is megrepeszti a tésztát.
🤨 A lassú sütés szintén repedéshez vezet, mert a folyadék lassan melegszik át a tésztában, illetve a lassú hőemelkedéstől a tészta tovább kel, terjed, és reped a tepsiben. Mindig tartsd be a kétütemű sütést, ez is nagyon fontos!
🤨 Nem kelesztetted eleget a tésztát sütés előtt. Ilyenkor az élesztő még kis virgonc a sütidben és a sütőbe kerülés után a melegtől eszik, szaporodik, emiatt pedig megrepeszti a tésztát.
🤨 Nincs elég helye a sütidnek a tepsiben.
Ha kicsi a tepsid, akkor a tészta felfelé fog emelkedni. Az oldalához odatapadt tészta nem terjeszkedik, de ami nem ér oda a tepsi falához, az megindul felfelé és máris elreped a sütemény.
🤨 A lágyabbra sikerült tészták szinte minden esetben megrepednek, valamint akkor is megtörténik ez, ha a töltelékben több a folyadék, mert az utat keres magának a sütés alatt. A gőz pedig tolni fogja felfelé a tésztát akkor is, ha abban nincs sok folyadék.
Tízből 8 esetben megtörténik ez, bármennyire is figyelsz, és persze az sem mindegy, milyen kelt tészta alapot használsz a sütéskor.
🥰 Azért megnyugtatlak, attól még tuti jó háziasszony vagy, hogy néha megreped a kalácsod.
No és még egy kis titok: ugyanezek az okai a bejgli repedésének is.
Tanuljunk együtt kelt sütiket sütni!
Cukormázas ölelés neked!
– Meli❤️ –