Ahhoz, hogy a tésztád szépen meg tudjon kelni, pár feltételnek teljesülnie kell.

1.) és ezt nem győzöm hangsúlyozni:
a hozzávalókat pontosan kell kimérni!
Igen, a kelt tészták esetében is!

2.) szoba hőmérsékletű alapanyagokkal dolgozz.
Minden hozzávalót hagyj a konyhában 1-2 órát, hogy az megfelelően átmelegedjen.
A hideg alapanyag lelassítja a kelesztést.

3.) szoba hőmérsékleten keleszd a tésztát.
Nem kell kályha közelébe tenned a tésztát, a konyhaasztalon is csodásan megkel, ha jó idő van rá. Legyen a helységben legalább 22-24°C.

4.) Ne legyen huzat.
Az élesztős tésztára ne nyisd ki az ajtót, ne szellőztess, ne csinálj huzatot a közelében, mert megfázik az élesztő és elpusztul a tésztában.

5.) Legyen letakarva a tészta.
Ez is azért kell, hogy a tészta egyenletes hőmérsékletben legyen.

🤭A kelesztéskor viszont ne használj folpackot az edény letakarására, mert az élesztőnek levegőre van szüksége, azzal viszont elszigeteled. Ez pedig okozhatja azt, hogy a tészta befullad alatta, összeesik és keletlen marad.

Tanuljunk együtt kelt tésztát sütni!
Cukormázas ölelés neked!
– Meli❤️ –