avagy: mivel lehet még széppé varázsolni a kelt tészta felületét?
˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙
Süti sütéskor biztosan nálad is nagyon fontos, hogy a végeredmény ne csak finom, hanem mutatós is legyen.
A sütik különböző módon történő kenése lehet az egyik bevethető rafinéria, ami bizony nagyon sokat tud dobni egy-egy sütemény megjelenésén.

Íme, máris 7 kedvelt változat, amivel még csinosabbá teheted a tésztádat.

😊 A képen alulról haladva jobbra, az első sütit csak tojás fehérjével, a másodikat csak tojás sárgájával, a harmadikat tejjel elkevert egész tojással, a negyediket csak tejjel kentem.
Az ötödiket a felső sor jobb szélén tejföllel elkevert egész tojással, a hatodikat simára kevert egész tojással, a hetediket vajjal kentem, a nyolcadikat pedig üresen hagytam, hogy láthasd, ekkor mi az eredmény.

👉 Ha tojás fehérjével kened a sütid tetejét, akkor az szép egyenletes, fényes, aranybarna lesz. Általában kalácsokat kenünk ezzel a módszerrel.

👉 Ha tojás sárgáját használsz a kenéshez, akkor az nagyon intenzív, sötét színt kap, és ha hagyod rászáradni a tésztádra, akkor az még meg is repedezik a sütés végére.
Leginkább a bejglit, pozsonyi kiflit kenjük tojás sárgájával, amihez azért érdemes egész tojást is keverni, hogy az intenzív sütéstől ne égjen meg a sütés végére.

👉 Tejjel elkevert egész tojást pogácsák, illetve szintén kalácsok kenésére használhatsz, gyönyörű világos és fényes lesz a színe, de egy picit puhább kérget kapsz így, mint ha csak egész tojással kened a tetejét.

👉 Csak tejjel érdemes kenned például az édes tésztából készült hamburger zsemlét, a gyors éttermi zsemlék teteje is így van kenve, ettől lesz rajta ez a szép barna, puha és sima tapintású felület.

👉 Tejföllel elkevert egész tojással kenheted a kapros túrós lepény tetejét, de ha szép világos színűre és csillogóra szeretnéd a pogácsádat, akkor ezt a módszert választod, ugyanis a tejföltől nem ég meg a tojás a tésztán, hanem szép arany barnára pirul csak a sütés végére.

👉 Ugye a legelterjedtebb kenési mód az elkevert, egész tojással történő kenés, amitől viszonylag vastag, fényes és csillogó kérget kap a buktád, mákos vagy diós kalácsod, illetve a briósod is..

👉 Vajjal leginkább pék sütiket szokás kenni, attól lesz csodás, rusztikus külseje a tésztának,ugyanis kissé intenzívebb, sötétebb barna, ropogós kéreg keletkezik tőle a sütidre. Nagyon szép lesz tőle a zsemle, a rozsos kifli, vagy akár a pizza széle is.

🤗 Ha nem kened le a sütid tetejét, akkor az matt színűre és barnára sül a benne lévő cukortól, ez is nagyon szép végeredményt ad, illetve ha porcukorral szóród majd a kész sütit, akkor is elhagyhatod a kenést, de nagyon kell figyelned a sütéskor, mert kenés nélkül a tészta felhólyagosodhat a sütés végére.

Láthatod, hogy mindössze ennyi elég ahhoz, hogy a sütijeid még szebbre, mutatósabbra, na és persze finomabbra sikerüljenek.
Próbáld ki te is a különböző módszereket és készíts hasonlóan csodálatos sütiket akár már az első alkalommal.

Nagyon jó tanulást és sütést kívánok a továbbiakban is!
Cukormázas ölelés neked!
– Meli❤️ –