Igen, van ilyen. A tészta túl tud kelni.

🤭 Mi történik ilyenkor?
˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙
A tésztában az élesztők elhasználják az összes ennivalót és elpusztulnak.

🤭Honnan tudod, hogy ez történt?
˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙
Az már legyen gyanús, ha tésztához mikor hozzáérsz, az hirtelen összeesik.
A tészta felülete ráncos, és nyújtás, formázás után is ilyen marad.
Pihentetéskor nem növekszik a tészta térfogata.
Sütéskor nem emelkedik meg a sütemény, hanem ráncos és lapos marad.

🤭Mi okozhatja ezt?
˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙
Leginkább a sokáig tartó kelesztés.
De túlkelhet a tészta a melegtől is, és hiába tartod be a kelesztés idejét, a melegben a gomba sokkal gyorsabban szaporodik, és többet eszik.
Túlkelhet a tésztád attól is, ha több élesztőt használsz bele, azt remélve, hogy majd attól gyorsabban kel meg a tésztád, mint amennyit előír a recept. A dupla mennyiségű élesztő logikusan dupla mennyiséget is eszik ugyanannyi idő alatt, mint normál esetben.

🙂 Mivel tudod megelőzni ezt?
˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙
Tartsd be a
– megfelelő mennyiségeket
– a kelesztési időt
– a kelesztési hőmérsékletet
– és a műveleti sorrendeket.
Ha ezekre odafigyelsz, akkor a tésztád nem fog túlkelni.
Továbbra is tanuljunk együtt sütni!

Cukormázas ölelés neked!
– Meli❤️ –