Krémek készítésénél örök dilemma,

hogy milyen is legyen a vaj állaga.
Puha, félkemény, lágy, olvadt, folyjon, vagy még épp szilárd legyen?
Elárulom neked: a krémek készítésénél mindössze egy nagy hiba van, mégpedig az ha a vajad hideg és darabos a vajas rész kikeverésekor. De erről később.

Mi történik akkor, ha véletlenül fent felejted a radiátoron a vajat és az nem lágy lesz, vagy puha, hanem félig, netalán tán teljesen elolvad a táladban?

Megmutatom most neked, és azt is, hogy mit tehetsz ilyenkor.

Elsőként tisztázzuk.
A puha, vagy olvadt vaj amíg nem adtál hozzá semmit, nem fog gondot okozni.Mindössze csak picit az állagával kell játszadoznod egy kicsit.

Nézzük is végig sorban az állagokat.

A puha, de még nem olvadt vaj a legideálisabb a krémek készítéséhez. A krémalappal szépen homogénné keverhető, sűrű, masszív, jól kenhető eredményt kapsz a használatakor.

A félig olvadt, félig puha vajnál

már másabb a helyzet. Itt már kell egy is rutin. Aki már készített vajas krémet, az ebben az esetben nem pánikol be attól, hogy az egy kicsit lágyabb marad. Ilyenkor először érdemes a vajat kihabosítani a porcukorral, és egy icipicit tovább keverni, ugyanis a vajat a bele kerülő levegő visszahűti, ezáltal pedig az szépen visszaszilárdul, és jó lehet vele dolgozni. Utána már a krém sem fog szétfolyni, ha belekerül a krémalap.

No és akkor mit tehetsz, ha a vaj totál elolvadt a táladban?

Egyszerű a megoldás. Tedd be a hűtőbe és annyira hűtsd vissza, hogy az még picit puha maradjon, majd keverd át és mehet bele a porcukor. Ugyanúgy gyönyörűen világosra ki tudod keverni a vajas részt a kémedhez. Ezután már csak hozzá kell adnod a krémalapot, szépen elkeverni, ha egy picit pedig esetleg még lágy marad, akkor tedd be a hűtőbe és járj el a fentiek szerint.

A krémalapot könnyebb eldolgozni egy lágyabb vajas résszel, viszont végeredménykor sokkal puhább marad a krém. Ilyenkor nincs más dolgod, csak betenni a hűtőbe felhasználásig, de minimum egy fél órára, majd átkeverni és már töltheted is vele a sütidet.

A majdnem puha vaj bosszúja

Azt javaslom, inkább legyen a vajad lágy, mint keményebb. Ugyanis a kemény vaj általában hideg is, emiatt pedig nehezen keveredik el a cukorral, sőt, esetenként az el sem olvad benne. Ez az, amikor serceg a krém a fogad alatt.
A másik, hogy nem veszi fel a krémalapot, szétválik tőle, nem lesz homogén a kikeveréskor, és az egész olyan lesz, mintha szemcsés, grízes vagy túrós állagú lenne.

Na de ilyenkor se ijedj meg, a munkádat nem kell emiatt kikukázni.

Egyszerűen melegíts rá picit a mikróban, nem kell sok, 5-10 mp elég, és keverd el a krémet. Az pedig a jótékony hő hatására szépen, simára eldolgozódik.

Ha pedig hopsz, picit lágyra sikerülne, akkor hűtőbe be, szilárdítás, átkeverés, és mehet is a sütibe.

A krémek részletes készítését megtanulhatod a Sütőiskola Hobbi Cukrász Képző Klubjában!

ITT: https://www.tanuljsutni.suli.hu/csatlakozz-te-is-a-sutoiskola-klubjahoz/

Tanuljunk együtt sütni!
Cukormázas ölelés neked!
– Meli –