KELESZTÉS NÉLKÜLI ÉLESZTŐS TÉSZTA
ÉS EGYSZERŰ ALMÁS TÖLTELÉK KÉSZÍTÉSE

Ez a tészta hasonló az omlós élesztős tésztákhoz, viszont mégsem az, mert ehhez a sütihez puha vajat és langyos tejet használunk.

Eltér viszont más élesztős tésztáktól is, mert lényegesen kevesebb élesztőt tartalmaz, ezért ezt nem kelesztjük, hanem mindössze csak pihentetjük, hogy az élesztő csak fellazítsa a tésztát.

Jól formázható, sütés után sem veszti el a formáját, hiszen nem nő meg akár a duplájára, mint ahogy más élesztős tészták.


VIDEÓ:

RECEPT

A tészta hozzávalói: 
0,5 dl langyos tej
1 dkg élesztő
8 dkg porcukor
40 dkg finomliszt
4 tojás sárgája
1 g só
6 dkg joghurt
12 dkg puha vaj vagy margarin
½ citrom héja

1 tojás fehérje a kenéshez
Kevés finomliszt a nyújtáshoz

Töltelék hozzávalói:
4 db közepes alma
10 dkg kristálycukor
2 g fahéj
20 g vaníliás pudingpor
1 citrom leve

PRAKTIKÁK

  • A hozzávalók legyenek pontosan kimérve, és legyenek szobahőmérsékletűek.
  • A tej legyen langyos, hogy az élesztő fel tudjon benne oldódni, illetve, hogy meg tudjon majd indulni a tésztában a kellemes hőfoktól.
  • Ne gyúrd túl a tésztát. Nem szükséges sokáig dolgoznod, pihentetés után az átgyúrással megkapja a szép selymes felületét és az állaga is jobb lesz az átgyúrás után.
  • Mindig pihenjen a tészta eleget, mert különben rugalmatlan lesz, és szakadni fog, amikor nyújtod, vagy formázod.
  • A zsiradék kerüljön utoljára a tésztába. Ez minden élesztős tésztánál alapszabály, az omlós élesztősén kívül.
  • Letakarva pihentesd, mert kiszáradhat a teteje, és kérgesedhet. Ez főként az átgyúrás után fontos, mert addigra a zsiradék kicsit megszilárdul benne.
  • A tésztát összeállíthatod dagasztógépben is, betartva az alábbi műveleti sorrendet.

Ennek a tészta fajtának az elkészítési, műveleti sorrendje:

  1. A hozzávalók kimérése, tojás szétválasztása
  2. A száraz hozzávalók átszitálása, összekeverése
  3. Tej langyosítása, zsiradék puhítása
  4. Élesztő feloldása a tejben egy kevés cukorral
  5. Tojás összekeverése a joghurttal
  6. A nedves hozzávalók hozzáadása a szárazhoz, összekeverés
  7. Zsiradék hozzáadása, gyúrás, pihentetés 30 perc
  8. Átgyúrás, újabb pihentetés 15 perc
  9. Formázás, töltés, kenés, sütés
  • A hozzávalók legyenek pontosan kimérve.
  • Az almát mindig alaposan mosd meg, mielőtt felhasználod.
  • Mindig locsold meg citromlével, mert az megakadályozza, hogy a gyümölcs bebarnuljon.
  • Használj lékötőt. Pudingpor helyett megfelelő az étkezési keményítő is.
  • Hagyd állni legalább 30 percet, hogy a cukor elolvadjon, illetve a gyümölcs kiengedje a levét, az ízek pedig átjárják.

A tölteléket elkészítheted reszelt almával is. Nem muszáj hámoznod sem, héjastól is mehet a sütibe.

Azonban, ha lereszeled, és beízesíted, akkor pihentetés után ki kell a levét facsarnod, mert így sokkal többet ereszt. A lékötőt pedig csak az után add hozzá, hogy kinyomkodtad a gyümölcsöt.


Ennek a tölteléknek az elkészítési, műveleti sorrendje:

  1. A hozzávalók kimérése, citromlé, facsarása, az alma alapos megmosása (hámozása)
  2. A gyümölcs felszeletelése, vagy lereszelése, közben minden alma után önts rájuk egy kevés citromlevet
  3. Az ízesítők hozzáadása, elkeverése a gyümölccsel. A lékötőt akkor add most hozzá, ha az almát szeletelted és nem reszelted
  4. Pihentetés legalább 30 percig, letakarva
  5. Ha reszelt almával készül a töltelék, akkor a levét pihentetés után kell kifacsarnod (a szeletelt gyümölcsöt nem kell kinyomkodni)
  6. A lékötő hozzákeverése a reszelt gyümölcshöz
  7. Felhasználás

Ha rácsos sütiket készítesz, akkor a tésztának csak a harmadát használd fel a tetejére, különben vékony lesz az alsó lap, a rácsok pedig túl vastagok.

A lapot a tepsiben mindig szurkáld meg, mert másként felhólyagosodik, illetve a gőz nem tud kijutni belőle.

A tölteléket egyenletesen oszlasd el rajta, és gyümölcs használatakor érdemes a lapot lekenni betöltés előtt tojásfehérjével, mert az nem engedi, hogy a tészta magába szívja a sütés közben elengedett levet.

A rácsokat a következőképpen számold rá:
2 hosszú középre

4-4 rövidebb a következő két sornak

4 rövidke a sarkokhoz

A tészta tetejét tojás fehérjével is kenheted, attól is szépen megpirul.
A tojások szétválasztásakor egy fehérjét tegyél félre erre a célra.


Mire figyelj a süti sütésekor?

Ezt a sütit előmelegített, gőzmentes sütőben sütjük, egyenletes, közepes, tehát 180 °C-on.

A sütőrács legyen középen.

A sütit ellenőrizheted a sütés közben, és ha már szép aranybarna színe van a tészta rácsoknak, akkor biztos, hogy átsültek.

Ha szép rudakat szeretnél készíteni a rácshoz, akkor az adagokat, amit formázol, előtte nyújtsd meg egy kicsit, tekerd fel, és úgy kezdd el kihengerelni.
Ha nagyon precízre szeretnéd, akkor egy vékony nyújtólappal még át is hengerelheted, úgy gyönyörű egyenletes lesz, és sima felülete.

A tepsi méretét megmérheted hozzá előre, és már úgy formázhatod a rácsokat rá, hogy tudod a méreteket.

Az alsó lapot egy kis hengerrel lehengerelheted, mielőtt megszurkálod, kened és töltöd, így még szebb lesz a tészta.
Ha van rá időd, akkor itt is beiktathatsz egy 15 perces pihentetést, úgy a tészta tovább lazul az élesztőtől, és a sütés végére, még könnyebb lesz.

A sütőt a rácsok megformázása után kapcsold be, illetve ha pihenteted az alsó lapot, akkor utána, hogy a töltés végére bemelegedjen.

A tepsit mindig béleld ki jó alaposan, mert így nem ég bele a süti, illetve kihűlés után könnyen ki tudod vele azt emelni.

Ezt a süteményt hagyd a tepsiben kihűlni, főleg, ha reszelt tölteléket használsz, mert annak meg kell szilárdulnia.

Szeleteléskor használj éles kést, és minden vágásnál töröld azt szárazra.

Előkészítés, összeállítás: 35 perc
Sütés: 35-40 percig 180°C-on, előmelegített, gőzmentes sütőben
Pihentetés: 30+15 perc


Elsőként az élesztőt a tejben egy kanál cukorral keverd el simára.
Utána add hozzá a sárgákat a joghurthoz és keverd el benne.

A lisztet keverd el a sóval, porcukorral, reszeld bele a citrom héját, végül add hozzá az élesztős tejet és a tojásos joghurtot.

Keverd össze az alapanyagokat, és amikor kezd összeállni, akkor add hozzá a zsiradékot.

Dolgozd össze a hozzávalókat, addig gyúrd, amíg a tészta teljesen össze nem áll.
Akkor jó a tésztád, ha közepesen kemény állagot kapsz végeredménynek.

Ez után formázz belőle kis cipót, majd takard le egy konyharuhával és mindössze 30 perig pihentesd, hogy könnyen nyújtható legyen.
Utána gyúrd át, majd letakarva megint pihenjen 15 percet.


Amíg pihen a tészta, elkészülhet a töltelék.
Az almát csumázd ki,  majd szeleteld fel, közben locsold meg a citrom levével, hogy ne barnuljon meg.
Szórd meg a cukorral, fahéjjal, pudingporral, keverd össze, majd letakarva pihentesd.

A  cipót ez után oszd el ketté, a harmadából formázz rudakat, ez lesz a rács a süti tetején.
A maradék tésztát nyújtsd ki fél cm vastagra, tepsi méretűre, helyezd bele, majd szurkáld meg villával.
Kend meg tojásfehérjével, halmozd rá az almát, végül tedd rá átlósan, rács formában a kinyújtott tészta rudakat.

Ezt is kend le a tojásfehérjével, majd előmelegített sütőben süsd szép pirosra.

Kihűtés után szeleteld fel, és porcukorral hintve tálald.
Kívánom, hogy sikerüljön!

Jó étvágyat hozzá!


Ízesítések:
A tésztát ízesítheted vaníliával, vagy egy kevés rummal, rumaromával, fahéjjal, naranccsal.

Kakaós változatot is készíthetsz belőle, akkor vegyél el a lisztből 2 dkg-ot és helyettesítsd kakaóporral, majd azt is keverd a száraz hozzávalókhoz a fenti módon.

Színezheted ételfestékkel, vagy fűszerekkel, pl. egy kis sáfránytól gyönyörű sárga színt kaphat a tészta.

A töltelékbe tehetsz narancshéjat, ánizst, mentát, vagy akár mézet is.

Elkészítheted körtével is.


Ezt a tésztát használni fogjuk a jövőben más sütik készítéséhez is. Ötleteket találsz majd hozzá a lecke alatt.
Ha elkészítetted, küldd el a fotót róla a Sütőiskola email címére.
Tanuljunk együtt sütni!

Cukormázas ölelés neked!
– Meli❤ –