A csavart csokis kalács egy nagyon mutatós süti, és ráadásul jól el is tartható.
Akár egészben le is fagyaszthatod.
Variálhatod a töltelékét, vagy épp a méretét, készíthetsz belőle akár több kis sütit is.

Tartsd be a kelesztési és pihentetési időket, és tökéletesre fog sikerülni.

RECEPT

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt
3 tojás sárgája
8 dkg porcukor
2,5 dl langyos tej
2,5 dkg friss élesztő
10 dkg puha vaj, vagy margarin
1 g só

1 egész tojás a kenéshez


Előkészítés, összeállítás: 10 perc
Kelesztés: 40 perc
Pihentetés átgyúrás után: 20 perc
Formázás után: 20 perc
Sütés: két ütemben, 200 °C majd 180°C-on, amíg a teteje szép világos lesz


Előkészítés:
A hozzávalók kimérése
Liszt átszitálása
Vaj puhítása
Tepsi bélelése
Élesztő felfuttatása a tejben, a cukorral
Sütő előmelegítése formázás után, 200°C-ra


Elkészítés:
A lisztet, sót keverd el, add hozzá a tojást, az élesztős tejet, a maradék porcukrot, és állítsd össze a tésztát.
Ha összeállt, gyúrd bele a puha vajat is.
Meleg helyen, letakarva keleszd 40 percig.
Kelesztés után gyúrd át a tésztát, formázd cipóvá, majd egy konyharuhával letakarva pihentesd még 20 percet.

Formázás:
A tésztát oszd el két részre, majd nyújts egyikből kb. 3-4 mm vastag téglalapot.
A másikat addig letakarva tedd félre.
Kend meg a kinyújtott tésztát a töltelék felével, majd tekerd fel és vágd el hosszában ketté úgy, hogy a vágás elején kb. 2 cm-t egyben hagyod a tekercset.
Ez után a másik tésztát is készítsd így el, majd tedd őket egymás mellé és négyes fonással fond meg őket.
Tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, és keleszd 20 percet majd kend meg a tojással, addig melegítsd elő a sütőt.
Kelesztés után 200°C-on, majd 180 °C-on, süsd kétütemű sütéssel először 10, majd 40 percig, amíg a teteje szép arany barna lesz.


Töltelék hozzávalói:
40 g kakaós pudingpor
4 dl tej
15 dkg kristálycukor
10 dkg vaj

Töltelék készítése:
3,5 dl tejet tegyél fel közepes lángon forrni a kristálycukorral.
A maradék, hideg tejben oldd fel a pudingport.
Folytonos kevergetés közben melegítsd fel a tejet, forrás előtt vedd le a tűzről, majd keverd hozzá a pudingporos tejet és add hozzá a vajat.
Kis lángon sűrűsítsd be, majd tegyél folpackot közvetlenül a pudingra, ez megakadályozza, hogy a felülete „bebőrösödjön”.
Hagyd langyosra kihűlni. Felhasználás előtt keverd át robotgéppel, hogy kenhető legyen.

Kívánom, hogy sikerüljön! Fogyaszd egészséggel!

Tipp: Ha nem megy a négyes fonás, akkor csak csavard meg a tésztákat, majd helyezd őket egymás mellé a formába.

Tölteléknek használhatsz csokis mogyorókrémet is, vagy lekvárt, esetleg krémtúrót, de elkészítheted diós vagy mákos változatban is.
A tészta felhasználható kiflik, vagy virágok formázására is.


Még több segítség a kelt tészták készítéséhez itt: Kelt süti forgatag – segítség a sütéshez

Cukormázas ölelés neked!
– Meli❤ –