Mi is a kelt tészta?
Milyen kelt tészták léteznek?
Élesztő kisokos
A kelt kalácsok és pogácsák legjellemzőbb hozzávalója, lelke és alapja az élesztő😊 ˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙ 👉Használhatsz friss, vagy szárított változatot, egy fontos, mindig ügyelj a szavatossági időre. Az élesztő maga is egy élőlény, egy gombafaj, és figyelni kell rá, mert hajlamos a … Continued
Friss vagy szárított élesztőt használj
Hogyan kerül az élesztő a tésztába?
Ha friss élesztőt használsz, akkor leginkább vagy felfuttatva, vagy kovászként. Utóbbiról szintén írok majd kicsit később. Miért futtasd fel az élesztőt? ˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙ 👉Az élesztőnek fel kell élénkülnie ahhoz, hogy szaporodni és gázt termelni tudjon a kelesztés során. Ehhez pedig meg … Continued
Mennyi élesztőt használj a tészták készítésekor?
Tudtad?
Élesztővel nem csak szép nagyra kelt és foszlós kalácsokat, roppanós külsejű vajas kifliket, ruganyos buktákat lehet készíteni, hanem szelet sütiket, apró sütiket egyaránt. 😏Ilyenkor az élesztőt nem kelesztésre használjuk, hanem csak tésztalazításra. Mi a különbség ilyenkor? ˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙ 😏Az élesztőt ebben … Continued
A tészta kelesztés
Mennyi ideig keljen a tészta?
No hát ez egy nagyon összetett dolog, de tegyük akkor helyre a tényezőket és az ok-okozatokat. A kelesztési idő 3 dologtól függ: 👉a hőmérséklettől 👉a tészta szerkezetétől 👉és az élesztő mennyiségétől. Hogyan hatnak ezek egymásra? ˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙ 😏Minél lágyabb tésztát készítesz, … Continued
Hogyan kerüljön a tésztába a zsiradék?
Gyúrni, vagy dagasztani kell a tésztát?
👉 Mindkettőt. ˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙ 😊 Gyúrást két esetben végzünk a kelt tészta készítésekor. Egyik, amikor a hozzávalókat összeállítod, összegyúrod. A másik, mikor kelesztés után a tésztát átgyúrod, hogy levegőt dolgozz még bele. 😊 Dagasztáskor az összeállított hozzávalókat kis cipóvá kell alakítanod, majd szét kell … Continued
Kelesztés, pihentetés – mi a különbség?
Amennyi folyadékot felvesz..
😂 Mindenki kedvenc mondata...... 😂 😌 Ezen a mondaton én személy szerint mindig fennakadok. Ugyanis: a sütemények készítése egy precíz folyamat, mindegy milyen süteményt készítesz, alapszabály, hogy a hozzávalókat ki kell pontosan mérni. Ebből adódóan a folyadékok mennyisége pontosan meghatározható a kelt tészták … Continued
A kelt tészták állaga
Fánktészta, kalácstészta, lágy, sűrű, gyúrható. A legtöbbször olvasható tésztaállag meghatározás. 🧐 Na, de melyik milyen, és mitől olyan, amilyen? ˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙ A tészták állagát a hozzáadott folyékony hozzávalók összes mennyisége fogja meghatározni. Az összeadódott mennyiségen belül lehet a hozzávalók mennyiségével játszani, … Continued
Miről tudod, hogy túlkelt a tésztád?
Igen, van ilyen. A tészta túl tud kelni. 🤭 Mi történik ilyenkor? ˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙ A tésztában az élesztők elhasználják az összes ennivalót és elpusztulnak. 🤭Honnan tudod, hogy ez történt? ˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙ Az már legyen gyanús, ha tésztához mikor hozzáérsz, az hirtelen összeesik. A … Continued
A kelt tészták kenése
Használj a süti kenésekor ecsetet!
A tojással kenésen túl
Hogyan süsd a kelt tésztákat?
Mitől reped a kalács?
A kelt tészták repedése egy összetett téma, és a leggyakorlottabb cukrászoknál, háziasszonyoknál is előforduló probléma még a sokadik sütéskor is. 🤭 Mik lehetnek az okok? 🤭 ˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙ 🤨 Legtöbb esetben a tésztában levő folyadék miatt reped meg a kalács. Ez lehet a töltelékben … Continued