Skip to Main Content
  • KOSÁRBAN - 0 Ft
Tanulj sütni!
  • FŐOLDAL
  • KEZDD ITT!
  • SÜTI ALAPOZÓ – LECKE SOROZAT KEZDŐKNEK
  • MÉG TÖBB SEGÍTSÉG A SÜTÉSHEZ! 🔻
    • DEKORÁCIÓS SOROZAT
  • SPÁJZ-BLOG
  • RECEPT SAROK 🔻
    • HOGYAN SÜSS SÜTIS KÖNYVBŐL?
    • SÜTÉS NÉLKÜLI SÜTIK
    • RECEPTVIDEÓK
  • 👉 HÍRLEVÉL 💌
  • JELENTKEZZ A SÜTŐKLUBBA!
  • BELÉPÉS
  • RÓLAM
  • FŐOLDAL
  • KEZDD ITT!
  • SÜTI ALAPOZÓ – LECKE SOROZAT KEZDŐKNEK
  • MÉG TÖBB SEGÍTSÉG A SÜTÉSHEZ! 🔻
    • DEKORÁCIÓS SOROZAT
  • SPÁJZ-BLOG
  • RECEPT SAROK 🔻
    • HOGYAN SÜSS SÜTIS KÖNYVBŐL?
    • SÜTÉS NÉLKÜLI SÜTIK
    • RECEPTVIDEÓK
  • 👉 HÍRLEVÉL 💌
  • JELENTKEZZ A SÜTŐKLUBBA!
  • BELÉPÉS
  • RÓLAM

Kelt süti forgatag – segítség a sütéshez

Mi is a kelt tészta?

Mi is a kelt tészta?

Kelt tésztának azokat a tésztafajtákat nevezi a köznyelv, ami élesztővel és kelesztés útján lett lazítva a sütés előtt. A cukrászatban élesztős tésztának hívja a szakma, és ide csoportosít mindent, ami élesztővel lett lazítva. A házi sütik között, azért vannak árnyalatok, … Tovább

TOVÁBB
Milyen kelt tészták léteznek?

Milyen kelt tészták léteznek?

😋A kelt tészták legegyszerűbb csoportjai ez édes és sós keltek. A sós részt majd egy külön sorozatban fogom neked részletezni. 😋Az édes kelt tészták leggyakoribb fajtái, amiket a házi sütik készítéséhez használunk, és megtanulsz majd sütni a sütőiskola oktatóanyagai segítségével, … Tovább

TOVÁBB
Élesztő kisokos

Élesztő kisokos

A kelt kalácsok és pogácsák legjellemzőbb hozzávalója, lelke és alapja az élesztő😊 ˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙ 👉Használhatsz friss, vagy szárított változatot, egy fontos, mindig ügyelj a szavatossági időre. Az élesztő maga is egy élőlény, egy gombafaj, és figyelni kell rá, mert hajlamos a … Tovább

TOVÁBB
Friss vagy szárított élesztőt használj

Friss vagy szárított élesztőt használj

Örök dilemma a kelt tészták készítésekor, hogy a szárított élesztővel is ugyanolyan lesz-e a sütid, mint ha frisset használsz. 😊Ha tudod a helyes használatát, akkor jó eséllyel igen. A sütős show műsorokban nagyon sokszor lehet látni, hogy a szárított élesztőt … Tovább

TOVÁBB
Hogyan kerül az élesztő a tésztába?

Hogyan kerül az élesztő a tésztába?

Ha friss élesztőt használsz, akkor leginkább vagy felfuttatva, vagy kovászként. Utóbbiról szintén írok majd kicsit később. Miért futtasd fel az élesztőt? ˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙ 👉Az élesztőnek fel kell élénkülnie ahhoz, hogy szaporodni és gázt termelni tudjon a kelesztés során. Ehhez pedig meg … Tovább

TOVÁBB
Mennyi élesztőt használj a tészták készítésekor?

Mennyi élesztőt használj a tészták készítésekor?

Az egyik alaphiba szokott lenni a kelt tészták készítésekor, hogy az élesztőt is túlzásba viszik a háziasszonyok, vagy épp spórolnak vele. Fontos, hogy azt is mérd ki pontosan. Az élesztőkocka csomagolásán nem véletlenül van rajta segítségnek grammonként a jelölés. A … Tovább

TOVÁBB
Tudtad?

Tudtad?

Élesztővel nem csak szép nagyra kelt és foszlós kalácsokat, roppanós külsejű vajas kifliket, ruganyos buktákat lehet készíteni, hanem szelet sütiket, apró sütiket egyaránt. 😏Ilyenkor az élesztőt nem kelesztésre használjuk, hanem csak tésztalazításra. Mi a különbség ilyenkor? ˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙ 😏Az élesztőt ebben … Tovább

TOVÁBB
A tészta kelesztés

A tészta kelesztés

Ahhoz, hogy a tésztád szépen meg tudjon kelni, pár feltételnek teljesülnie kell. 1.) és ezt nem győzöm hangsúlyozni: a hozzávalókat pontosan kell kimérni! Igen, a kelt tészták esetében is! 2.) szoba hőmérsékletű alapanyagokkal dolgozz. Minden hozzávalót hagyj a konyhában 1-2 … Tovább

TOVÁBB
Mennyi ideig keljen a tészta?

Mennyi ideig keljen a tészta?

No hát ez egy nagyon összetett dolog, de tegyük akkor helyre a tényezőket és az ok-okozatokat. A kelesztési idő 3 dologtól függ: 👉a hőmérséklettől 👉a tészta szerkezetétől 👉és az élesztő mennyiségétől. Hogyan hatnak ezek egymásra? ˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙ 😏Minél lágyabb tésztát készítesz, … Tovább

TOVÁBB
Hogyan kerüljön a tésztába a zsiradék?

Hogyan kerüljön a tésztába a zsiradék?

Három állagban gyúrhatod a tésztádhoz a zsiradékot. 👉Szilárdan, felkockázva hozzáadva, 👉puha állagban, 👉illetve olvasztva. Szilárd állapotban össze kell morzsolnod a liszttel, és úgy dolgozni vele tovább. A másik két esetben a zsiradék mindig a tészta összeállítása végén kerül a tálba. … Tovább

TOVÁBB
Gyúrni, vagy dagasztani kell a tésztát?

Gyúrni, vagy dagasztani kell a tésztát?

👉 Mindkettőt. ˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙ 😊 Gyúrást két esetben végzünk a kelt tészta készítésekor. Egyik, amikor a hozzávalókat összeállítod, összegyúrod. A másik, mikor kelesztés után a tésztát átgyúrod, hogy levegőt dolgozz még bele. 😊 Dagasztáskor az összeállított hozzávalókat kis cipóvá kell alakítanod, majd szét kell … Tovább

TOVÁBB
Kelesztés, pihentetés – mi a különbség?

Kelesztés, pihentetés – mi a különbség?

😏 A kelesztést azért végezzük a tésztán, hogy a benne lévő élesztőgombák tegyék a dolgukat, és fellazítsák a tésztát. Ilyenkor válik laza szerkezetűvé és hólyagossá a tészta. 😏 A pihentetés lényege, hogy az átgyúrt tésztában a meggyötört sikérszálak újra tudjanak rendeződni, ismét … Tovább

TOVÁBB
Amennyi folyadékot felvesz..

Amennyi folyadékot felvesz..

😂 Mindenki kedvenc mondata...... 😂 😌 Ezen a mondaton én személy szerint mindig fennakadok. Ugyanis: a sütemények készítése egy precíz folyamat, mindegy milyen süteményt készítesz, alapszabály, hogy a hozzávalókat ki kell pontosan mérni. Ebből adódóan a folyadékok mennyisége pontosan meghatározható a kelt tészták … Tovább

TOVÁBB
A kelt tészták állaga

A kelt tészták állaga

Fánktészta, kalácstészta, lágy, sűrű, gyúrható. A legtöbbször olvasható tésztaállag meghatározás. 🧐 Na, de melyik milyen, és mitől olyan, amilyen? ˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙ A tészták állagát a hozzáadott folyékony hozzávalók összes mennyisége fogja meghatározni. Az összeadódott mennyiségen belül lehet a hozzávalók mennyiségével játszani, … Tovább

TOVÁBB
Miről tudod, hogy túlkelt a tésztád?

Miről tudod, hogy túlkelt a tésztád?

Igen, van ilyen. A tészta túl tud kelni. 🤭 Mi történik ilyenkor? ˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙ A tésztában az élesztők elhasználják az összes ennivalót és elpusztulnak. 🤭Honnan tudod, hogy ez történt? ˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙ Az már legyen gyanús, ha tésztához mikor hozzáérsz, az hirtelen összeesik. A … Tovább

TOVÁBB
A kelt tészták kenése

A kelt tészták kenése

Általában a kelt sütik tetejét le szoktuk kenni, hogy kapjon a felületük egy szép, mutatós réteget. Ettől ínycsiklandóbb lesz a végeredmény, látványban és ízben is egyaránt. 🤗 Leginkább egy egész elkevert tojással kenjük ezeket a süteményeket, a legtöbb kelt tészta fajtára … Tovább

TOVÁBB
Használj a süti kenésekor ecsetet!

Használj a süti kenésekor ecsetet!

A festő ecsetek a legjobb eszközei a tészták felületének kenéséhez. Régen ehhez a művelethez libatollat használtak a háziasszonyok, viszont ma már kaphatók nagyon jól tisztán tartható eszközök helyette. 😊 Mindig olyat válassz, ami nem hullajtja a szőrét, nem rozsdásodik és könnyen … Tovább

TOVÁBB
A tojással kenésen túl

A tojással kenésen túl

avagy: mivel lehet még széppé varázsolni a kelt tészta felületét? ˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙ Süti sütéskor biztosan nálad is nagyon fontos, hogy a végeredmény ne csak finom, hanem mutatós is legyen. A sütik különböző módon történő kenése lehet az egyik bevethető rafinéria, ami … Tovább

TOVÁBB
Hogyan süsd a kelt tésztákat?

Hogyan süsd a kelt tésztákat?

Kevesen tudják, hogy a kelt tésztákat két ütemben, gőzös sütőtérben kell sütni. 🧐 Mit is jelent egyik illetve a másik? ˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙ A kétütemű sütés azt jelenti, hogy először magas hőfokon rövid ideig, majd később alacsonyabb hőfokon fejezésig sütjük a süteményt. A … Tovább

TOVÁBB
Mitől reped a kalács?

Mitől reped a kalács?

A kelt tészták repedése egy összetett téma, és a leggyakorlottabb cukrászoknál, háziasszonyoknál is előforduló probléma még a sokadik sütéskor is. 🤭 Mik lehetnek az okok? 🤭 ˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙ 🤨 Legtöbb esetben a tésztában levő folyadék miatt reped meg a kalács. Ez lehet a töltelékben … Tovább

TOVÁBB
A kelt tészta hűtése, tárolása

A kelt tészta hűtése, tárolása

😊 A kelt tésztákat, hasonlóan a többi tésztához, mindig ki kell venned sütés után a tepsiből és el kell távolítanod róla a sütőpapírt, ha van rajta, hogy ne izzadjon be a sütemény felülete tőle, majd ki kell hűtened teljesen ahhoz, hogy … Tovább

TOVÁBB
Az édes kelt tészták legnépszerűbb formázási módjai - 1.) Feltekerés

Az édes kelt tészták legnépszerűbb formázási módjai – 1.) Feltekerés

Az egyik legegyszerűbb, leggyorsabb tésztaformázási mód, amit meg is variálhatsz, úgy, hogy vagy egyben hagyod a feltekert tésztát, vagy pedig felszeleteled és így sütöd meg elfektetve az egyes szeleteket. Nyújtsd ki a tésztát 3-4 mm vastag téglalappá, töltsd meg a … Tovább

TOVÁBB
Az édes kelt tészták legnépszerűbb formázási módjai - 2.) Megtöltés

Az édes kelt tészták legnépszerűbb formázási módjai – 2.) Megtöltés

Kifli, batyu, bukta ˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙ Háromszögre vagy négyzet alakúra vágva megint csak más formát tudsz adni a kinyújtott, 3-4 mm vastag tésztának. Mindegyikbe tehetsz 2-3 dkg tölteléket, ami lehet lekvár, túró, vagy gyümölcs, a lényeg, hogy ne tudjon belőle kifolyni. A … Tovább

TOVÁBB
Az édes kelt tészták legnépszerűbb formázási módjai - 3-4.) Fonás, csavarás

Az édes kelt tészták legnépszerűbb formázási módjai – 3-4.) Fonás, csavarás

3.) Fonás ˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙ A kelt tésztákat rúddá formázva, és több szálat összefogva fonatot is készíthetsz belőle. 3-4-6 szállal dolgozva nagyon szép kalácsokat készíthetsz. Adhatsz hozzá még egy kis pluszt úgy, hogyha a szálakat vagy rudakat nem egyforma vastagra nyújtod ki, … Tovább

TOVÁBB

0

           

KAPCSOLAT

0

  • FŐOLDAL
  • JELENTKEZZ A SÜTŐKLUBBA!
  • KÖNYVRENDELÉS
  • BELÉPÉS

Minden jog fenntartva! - 2022 © Tanulj sütni! - sütőiskola Melivel

  • FŐOLDAL
  • HOGYAN SÜSS SÜTIS KÖNYVBŐL?
  • HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS
  • BELÉPÉS A FIÓKODBA

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás