Nagyon finom uzsonna sütemény, és sokáig eltartható a kalács.
Süthetsz ebből a kelt tésztából brióst, kiflit, vagy buktát is.

Tartsd be a kelesztési időket, és tökéletes süti kerül ki a kezeid közül!
Hatos fonás helyett elkészítheted hármas fonással is, úgy is mutatós lesz az eredmény.

RECEPT

Hozzávalók 10 db brióshoz, vagy 2 db fonott kalácshoz:
50 dkg finomliszt
2 tojás sárgája
5 dkg porcukor
2,5 dl langyos tej
2,5 dkg friss élesztő
5 dkg puha vaj, vagy margarin
1 g só

1 egész tojás a kenéshez


Előkészítés, összeállítás: 20 perc
Kelesztés: 40 perc
Pihentetés átgyúrás után: 20 perc
Formázás után: 30 perc
Sütés: kétütemű sütéssel 200°C, majd 180 °C-on, először 10 percig,
utána pedig amíg a teteje szép világos lesz


Előkészítés:
A hozzávalók kimérése
Liszt, porcukor átszitálása
Tojás mosása, feltörése, szétválasztása
Vaj puhítása
Tepsi bélelése
Élesztő felfuttatása a tejben, 1 teáskanál porcukorral.
Sütő előmelegítése formázás után, 200°C-ra


Elkészítés:
A lisztet, sót keverd el, add hozzá a tojást, az élesztős tejet, a maradék porcukrot, és állítsd össze a tésztát. Ha összeállt, gyúrd bele a puha vajat is.
Meleg helyen, letakarva keleszd 40 percig.
Kelesztés után gyúrd át a tésztát, formázd cipóvá, majd egy konyharuhával letakarva pihentesd még 20 percet.

Briósok formázása:
A fent megadott mennyiségből készül tésztát oszd 10 részre. Ezeket nyújtsd kb. 50 cm-es rudakká, majd tekerd fel őket úgy, hogy a végüket hajtsd a csigák alá, és közben picit nyomd ki a közepét, hogy kúp alakú legyen a tésztád.
Sütőpapírral bélelt tepsire helyezve keleszd még fél órát, majd kend le az elkevert tojással, és szórd meg kristálycukorral.
Előmelegített sütőben 200, majd 180 °C-on, süsd kétütemű sütéssel először 10, majd 20 percig, amíg a teteje szép világos lesz.

A kalács formázása:
Két kalácsot készíthetsz a fent megadott recept mennyiségéből.
Oszd 12 egyenlő részre a tésztát, és formázz 6-6 rudat belőle.
Hatos fonással készítsd el a kalácsot.

A kalács sütése:
Ez után helyezd sütőpapírral bélelt tepsire, és kend le a tojásos keverékkel.
Keleszd még 20 percet, eközben rászárad a tojás, majd újra kend le
Ez után az előmelegített sütőben, 200, majd 180 °C-on, süsd kétütemű sütéssel először 10, majd 30 percig, amíg a teteje szép arany barna lesz.


Tipp: A kalácsot, brióst sütés után, lezárt dobozban, vagy zacskóban le is fagyaszthatod. Így eltartható akár 4 hétig is.
A fagyasztóból kivéve hagyd kiolvadni, és előmelegített sütőben 10 perc alatt átmelegítve olyan lesz, mint a friss.
Brióst, buktát fagyaszthatsz le formázás után is, így eltarthatod 4-6 hétig.
Ha kiveszed a fagyasztóból, sütőpapírra helyezve hagyd kiolvadni, és kenés után mehet is a sütőbe.

Kívánom, hogy sikerüljön!
Fogyaszd egészséggel!


Még több segítség a kelt tészták készítéséhez itt: Kelt süti forgatag – segítség a sütéshez

Cukormázas ölelés neked!
– Meli❤ –


👉 Ne maradj le a többi receptről se! 👩‍🍳


Milyen sütiket készíthetsz még, amelyek sokoldalúak, és jól eltarthatók?
A hírlevél sorozatból nem csak ezeket tudhatod meg,
hanem értesítelek a további fortélyok érkezéséről is!

Keresztneved:*
Emailed:*

Email címed ás adataid biztonságban vannak. Nem küldök spam-et, mert én se szeretem, és a törvény is bünteti, adataidat nem adom ki harmadik félnek.
Ha nem kérsz további értesítést, bármikor jelezheted nekem a tőlem kapott levélben. Adatkezelési nyilvántartási azonosító: NAIH-132718/2017.