Avagy, mitől nem lesz részeges a pogid?

😏 A pogácsa eldőlésének egyik oka az, hogy a tészta vastagságához képest kis átmérőjű kiszúrót használsz, emiatt pedig a pihentetés után a súlypontja átkerül, és a sütéskor kihasal.

😏 A másik gond maga az élesztő mennyisége szokott lenni. A túl sok élesztőtől szintén megemelkedik a pogácsa, és bár lehet, hogy nem volt vastag a tészta, mégis kifekszik a süti, mert sütéskor hatalmasra emelkedik.

😏 A harmadik, hogy nem végzed el az egyik legfontosabb műveletet, vagyis a pogácsát kiszúrás után nem görgeted meg a kezed élei között. Ez a művelet ugyanis nem csak arra szolgál, hogy a tészta magasabb legyen, hanem arra is, hogy az oldala, ami a kiszúrótól összenyomódik, fellazuljon, és utána egyformán tudjon pihentetés és sütés alatt emelkedni minden pontján.

😏 Az is fontos, hogy a kiszúrót mindig lisztezd meg, és úgy dolgozz vele, mert úgy nem nyomod össze a pogácsát annyira, hogy összeragadjon a széle.

😏 Általában a hajtogatott pogácsák közül azok is eldőlnek, amelyeket a hajtogatás szélénél szúrsz ki, ugyanis ott a rétegek ívesen helyezkednek el egymáson, és sütéskor úgy nyílnak el egymástól, mint a lefektetett könyv lapjai.
Általában a hajtogatott tészták széleit pont ezért le is szoktuk vágni, és csak utána dolgozunk vele.

Hogy hogyan kell a pogácsát hajtogatni, azt pedig itt tudod elolvasni:
https://www.tanuljsutni.hu/osszeallitas-hajtogatas
Tanuljunk együtt sütni!
Cukormázas ölelés neked!
– Meli❤️ –