Ebben a részben a Torták és sütemények című receptes gyűjteményből sikerült kiválasztanom egy olyan, több rétegből álló sütit, ami liszt nélkül készül.

A Mákos túrós, ami a 75. oldalon taláható benne, nagyon mutatós sütinek bizonyult, a kontrasztos rétegek és a sötét mazsolaszemek nagyon izgalmassá teszik a sütit, az íze pedig fantasztikus.

Olyan kiadós a sok túrótól, hogy akár egy finom leves mellé is megállja a helyét második fogásnak.

A süti egy bögrés süti fajta, a nehézsége pedig az volt, hogy nem voltak bizonyos hozzávalókból pontos mennyiségek megadva, a mákkal is kellett variálni, valamint a tészta készítéséhez is egy biztosabb, egyszerűbb módszert választottam, mint kiderült helyesen.

HOZZÁVALÓK

A mákos réteghez:
1 bögre mák (15 dkg)
¼ bögre méz
¼ bögre porcukor
10 dkg vaj vagy margarin
3 tojás
1 kávéskanál sütőpor
Mazsola (4 dkg)
Darált dió (4 dkg)

A túrós réteghez:
1 kg félzsíros tehéntúró
6 tojás
25 dkg vaj vagy margarin
30 dkg porcukor
2/3 cs. (3 dkg) tejszínes puding
1 evőkanál étkezési keményítő
Mazsola (4 dkg)
Darált dió (4 dkg)

Elkészítési idő:

Előkészítés: 20 perc
Mákos réteg összeállítása: 10 perc
Sütés: 12-15 perc
Túrós réteg összeállítása: 10 perc
Sütés: 40 perc
Pihentetés kikapcsolt, résre nyitott ajtajú sütőben: 15 perc
Hűtés, szeletelés: 40 perc + 10 perc


Előkészítés:
A hozzávalók pontos kimérése(!)
Porcukor szitálása
A tojások szétválasztása
Diós darálás
Zsiradék puhítása
Keményítő és pudingpor átszitálása
Tepsi bélelése (tepsi mérete: 36×24 cm)
Eszközök kikészítése
A sütő előmelegítése 200 °C-ra
Használjunk szobahőmérsékletű hozzávalókat


Műveleti sorrend:
1. A mákos réteg összeállítása
2. Sütés
3. túrós réteg összeállítása
4. Sütés
5. Pihentetés az elzárt, résre nyitott sütőben
6. Hűtés, szeletelés
7. Tálalás

Tippek a süti készítéséhez:
A túrós réteg készülhet tejszín ízű pudingpor helyett vaníliással is.
A túró ne legyen rögös, olyat válasszunk, ami kicsit krémes állagú (kocka alakú), félzsíros.
Használhatunk margarint is a vaj helyett.


Ízesítési ötletek:
A túróhoz adhatunk egy fél citrom reszelt héját is, hogy még finomabb legyen.
Mazsola helyett kerülhet bele aszalt áfonya, vagy sárgabarack is.


A gombra kattintva letöltheted a részletes receptet!

Kívánom, hogy sikerüljön!

Tanuljunk együtt sütis könyvből is sütni!
Cukormázas ölelés neked!
– Meli