Vajas kiflit vagy zsemlét süthetsz otthon is.
Ahogy bejárja majd a konyhád illatát, a gyerekkor fog neked is eszedbe jutni.

Tartsd be a kelesztési és pihentetési időket, és tökéletesre fog sikerülni.
Sütés után azonnal szórd meg vízzel, és szedd hűtőrácsra, hogy azon hűljön ki.

RECEPT

Hozzávalók 10 dbhoz:
60 dkg finomliszt
3 dl tej
3 dkg élesztő
1 dkg kristálycukor
10 dkg puha vaj
2 dkg só


Előkészítés, összeállítás: 10 perc
Kelesztés: 40 perc
Pihentetés átgyúrás után: 20 perc
Formázás után: 30 perc
Sütés: két ütemben, 200 °C majd 180°C-on, amíg a teteje szép világos lesz


Előkészítés:
A hozzávalók kimérése
Liszt átszitálása
Vaj puhítása
Tepsi bélelése
Élesztő felfuttatása a tejben, a cukorral
Sütő előmelegítése formázás után, 200°C-ra


Elkészítés:
A lisztet, sót keverd el, add hozzá az élesztős tejet, majd állítsd össze a tésztát. Legvégül pedig gyúrd hozzá az vajat.
Meleg helyen, letakarva 40 percet keleszd.
Kelesztés után gyúrd át a tésztát, formázd cipóvá, majd egy konyharuhával letakarva pihentesd még 20 percet.

Formázás:
Oszd fel a tésztát 12 egyenlő részre.
Görgesd ki őket gömb formájúra, felét tedd sütőpapírral bélelt tepsire, takard le konyharuhával, és tedd félre.

A maradék tésztákat egyenként nyújtsd ki ovális alakúra, fél cm vastagra, majd tekerd fel őket, és hajtsd patkó alakúra.
Tedd ezeket is sütőpapírral bélelt tepsire, takard le őket, és a zsemlékkel együtt még 30 percig keleszd.

Ez után told őket előmelegített sütőbe és szórj vizet a sütőbe egy szóró flakonnal.
200 °C-on süsd 10 percig, majd 180 °C-on még 15 percig, amíg szép világos színe lesz.

Sütés után spricceld le a tetejüket vízzel a szóró flakon segítségével, és hűtőrácsra szedve hagyd őket kihűlni.


Tipp: Tehetsz a tésztába és a tetejére reszelt sajtot, és csodás pogácsákat is készíthetsz belőle.

A kifliket, zsemléket lezárt dobozban, vagy zacskóban le is fagyaszthatod. Így eltartható akár 4 hétig is.
A fagyasztóból kivéve hagyd kiolvadni, és előmelegített sütőben 10 perc alatt átmelegítve olyan lesz, mint a friss.
Lefagyaszthatod félész állapotban is, ebben az esetben formázd meg, majd tedd egy sütőpapírral bélelt tálcára és azon fagyaszd le.
Fagyasztás után dobozolhatod, vagy bezacskózhatod.
Felhasználás előtt rakd a tepsibe és szobahőmérsékleten hagyd kb. 30 perc alatt kiolvadni.
Utána sütheted a megadott módon.

Kívánom, hogy sikerüljön!
Fogyaszd egészséggel!


Még több segítség a kelt tészták készítéséhez itt: Kelt süti forgatag – segítség a sütéshez

Cukormázas ölelés neked!
– Meli❤ –