HAJTOGATOTT, ÉLESZTŐS-LEVELES TÉSZTA
ÉS EGYSZERŰ DIÓHAB TÖLTELÉK KÉSZÍTÉSE

A hajtogatott élesztős-leveles tészta rengeteg péksüteményednek lehet az alapja.
Nagyon mutatós, ahogy sütés után a rétegek szépen elválnak egymástól.
Könnyű formázni, és látványos sütiket kelhet belőle készíteni.
Most dióhabos búrkifli sült belőle.


VIDEÓ:

RECEPT

8-12 darabhoz:
Tészta rész:
27 dkg finomliszt
1,5 dl langyos tej
3,5 g szárított élesztő
2 dkg puha vaj, vagy margarin
1 g só
3 dkg porcukor
1 tojás sárgája

Vajas rész:
18 dkg puha vaj vagy margarin
3 dkg finomliszt

Kevés finomliszt a szóráshoz
Hideg tej a kenéshez

Töltelék hozzávalói:

1 tojás fehérje
5 dkg kristálycukor
5 dkg darált dió

Habzsák az adagoláshoz

PRAKTIKÁK

Vajas rész készítésekor:

  • Ne legyen több a liszt a zsiradékban a teljes mennyiség 10%-nál, mert akkor nem lesz leveles a tészta.
  • A zsiradék legyen annyira puha, hogy jól elkeverhető legyen a liszttel.
  • Ne kerüljön bele más hozzávaló.
  • Visszahűtés után legyen megszilárdulva, de ne legyen túl kemény, mert akkor nem tudod kinyújtani.
  • Ha túl lágy marad, akkor elkenődik, és nem tudjuk szépen nyújtani vele a tésztát.

 

Tészta rész vagy előtészta készítésekor:

  • A hozzávalók legyenek pontosan kimérve, és legyenek szobahőmérsékletűek.
  • A tej legyen langyos, hogy az élesztő fel tudjon benne futni, illetve, hogy meg tudjon majd indulni a tésztában a kellemes hőfoktól.
  • A tojás sárgája kerüljön bele a tejbe, így könnyebb lesz beledolgozni a tésztába
  • Ne gyúrd túl a tésztát. Nem szükséges sokáig dolgoznod, pihentetés után az átgyúrással megkapja a szép selymes felületét és az állaga is jobb lesz az átgyúrás után.
  • Mindig pihenjen a tészta eleget, mert különben rugalmatlan lesz, és szakadni fog, amikor nyújtod, vagy formázod.
  • A zsiradék kerüljön utoljára a tésztába. Ez minden élesztős tésztánál alapszabály, az omlós élesztősén kívül.
  • Letakarva pihentesd, mert kiszáradhat a teteje, és kérgesedhet.
  • A tésztát összeállíthatod dagasztógépben is, betartva az alábbi műveleti sorrendet.

Ennek a tészta fajtának az elkészítési, műveleti sorrendje:

  1. A hozzávalók kimérése
  2. A száraz hozzávalók átszitálása, összekeverése
  3. Vajas rész készítése a kimért liszt 10% ill. a kimért zsiradék 90%-ból
  4. Vajas rész formázása téglalappá, hűtése szilárdulásig (60 perc)
  5. Tej langyosítása, zsiradék puhítása
  6. Élesztő feloldása a tejben egy kevés cukorral
  7. Tojás sárgája hozzákeverése az élesztős tejhez
  8. Élesztős tej hozzáadása a száraz hozzávalókhoz, összekeverés
  9. A maradék zsiradék hozzáadása, gyúrás, kelesztés 60 perc
  10. Tészta formázása a burkoláshoz
  11. Vajas rész burkolása, nyújtás
  12. hajtogatás, egy szimpla, egy dupla hajtás, pihentetés hűtőben 30 perc
  13. hajtogatás, egy dupla hajtás, pihentetés hűtőben 30 perc
  14. Nyújtás, töltés, formázás
  15. Kenés, pihentetés, 15 perc, sütő előmelegítése
  16. Sütés
  17. Hűtés, tálalás
  • A hozzávalók legyenek pontosan kimérve.
  • A tojáshabot ne verd túl, mert akkor összeesik.
  • A dió utoljára kerüljön bele, és csak alacsony fokozaton, hogy ne törje össze a habot, mikor hozzákevered.

A tölteléket elkészítheted dió helyett mákkal, kókuszreszelékkel, vagy akár mandulával is.
Adhatsz még hozzá baracklekvárt, vagy reszelt citromot is, hogy még finomabb legyen.


Ennek a tölteléknek az elkészítési, műveleti sorrendje:

  1. Hozzávalók kimérése
  2. Dió darálása
  3. Tojás mosása, szétválasztása
  4. Tojásfehérje habosítása a cukorral
  5. Dió hozzákeverése a habhoz
  6. Habzsákba töltés, adagolás

Mivel kelt tésztával dolgozunk, figyelni kell az élesztő felfuttatására, a só adagolására is.

A tészta nyújtásakor, hajtogatásakor ne nyújtsd túl a tésztát, mert az kiszakad és kifolyik sütés közben a rétegek közül a zsiradék, akkor viszont nem lesz elég leveles.

Addig kell a hűtőben pihentetni két hajtogatás között, amíg a zsiradék meg nem szilárdul a tésztában. Ha nem hűl benne eléggé vissza, akkor a rétegek elcsúsznak, szakadnak egymáson a nyújtás közben.

A megadott pihentetési időket túl lehet lépni, de kevesebb ne legyen.

Ne hajtogasd a tésztát jobban meg, mert akkor gyakorlatilag összegyúrod a két tésztarészt.

Ennyit bír, ez bőven elég ahhoz, hogy szép leveles legyen.

Mindig lisztezd le kellőképpen, hogy ne ragadjon, illetve nyújtás közben a nyújtófát töröld tisztára és szárazra, hogy ne ragadjon rá a tészta.

A töltéskor a töltelék kerüljön a tésztacsík szélére, hogy könnyebb legyen feltekerni és lezárni, hogy ne jöjjön ki belőle a töltelék.

Feltekeréskor a kifli alsó felére kerüljön a tészta széle.

Hideg tej helyett lekenheted elkevert tojással is.

Kisütheted kifli helyett akár rúd alakban is ezeket a sütiket.

A tészta tetejét tojás fehérjével is kenheted, attól is szépen megpirul.
A tojások szétválasztásakor egy fehérjét tegyél félre erre a célra.


Mire figyelj a süti sütésekor?

Ezt a sütit előmelegített, kétütemű, gőzös sütőben sütjük, tehát először rövid ideig (10 perc) nagyon magas, 230 °C-on, hogy a zsiradék gyorsan felforrjon benne és a rétegek el tudjanak válni egymástól, majd alacsonyabb, 190 °C-on fejezzük be a sütést.
A gőzős sütés azt jelenti, hogy miután betettük a tésztát a sütőbe, akkor szóró flakonnal 8-10 adagnyi vizet szórunk a sütőbe.

A gőztől a tészta szebben megemelkedik, illetve nem szárad ki a sütés végére.

A sütőrács legyen középen.

A sütit ellenőrizheted a sütés közben, és ha már szép aranybarna színe van a tésztának, akkor biztos, hogy átsült.

A hajtogatott élesztős tészták nem alkalmasak olyan sütik készítésére, amelyeket úgy formázunk, hogy a tésztát gömbölyítjük, rúddá alakítjuk, stb., hiszen akkor nem lesz leveles a tészta.

Olyan sütiket érdemes belőle készíteni, amelyek lapokból kivághatók, mint pl. feltekert kiflit, batyut, töltött rolókat, stb.

Így megmarad a szép leveles szerkezete és a zsiradék sem szökik ki belőle a sütéskor.

Előkészítés, összeállítás: 20 perc
Vajas rész hűtése: 60 perc
Tészta rész kelesztése: 60 perc
Pihentetés burkolás,
Első hajtogatás után: 30 perc
Második hajtogatás után: 30 perc
Formázás, kenés után: 15 perc
Sütés: kétütemű, gőzös sütéssel először 230 °C-on 10 percig, majd 190 °C-on 20-25 percig, aranybarnára


Elkészítés:

Vajas rész készítése

A nagyobb mennyiségű zsiradékot a kevesebb liszttel keverd simára, csomómentesre.

Ezután csomagold be folpackba, formáld téglalap alakúra, majd tedd be a hűtőbe dermedni egy órára.

Tészta rész készítése

A langyos tejhez adj hozzá egy kiskanál porcukrot, öntsd bele az élesztőt, majd add hozzá a tojássárgáját. Keverd el, és hagyd így felfutni.

A liszthez add hozzá a sót és a porcukrot, majd keverd el simára. Ezután add hozzá a felfuttatott élesztős tojássárgájás tejet, és gyúrd össze. Legvégül dolgozd bele a maradék zsiradékot is. Amikor elkezd elválni az edény faláról, akkor formálj belőle cipót, majd lisztezd be alul felül, és letakarva, szobahőmérsékleten keleszd egy órát.

Burkolás

A kelesztett tésztát vágd be a tetején kereszt alakban, majd nyújts négy fület belőle.
Helyezd a közepére a vajas részt, majd hajtogasd rá a füleket. Nyújtsd ki 2-3 centi vastagra, majd végezz rajta egy szimpla hajtást, vagyis a két szélét hajtsd be középre és egymásra. Hajtogatás közben a felesleges lisztet seperd róla.

Ezután forgasd el 90 fokkal, nyújtsd ki ismét 2-3 centi vastagra, majd végez egy dupla hajtást, vagyis a két szélét hajtsd be középre, és ezután hajtsd ketté a tésztát. A rétegek közül ismét távolítsd el a felesleges lisztet. Ezután tedd be a hűtőbe, és egy fél órát pihentesd.

Pihentetés után ismét nyújtsd ki, majd végezz rajta egy dupla hajtást. Tedd vissza a hűtőbe és ismét fél órát pihentesd.

Töltelék készítése

A tojásfehérjét a cukorral verd fel kemény habbá, majd keverd hozzá óvatosan a diót.
Tölts bele habzsákba és úgy adagold majd a tésztára.

A második pihentetés után a tésztát nyújtsd ki fél centi vastag négyzet alakra. Szélezd le, majd oszd fel négy egyforma széles csíkra. Ezután töltsd meg a töltelékkel, majd tekerd fel rúd alakra, felezd meg, és hajtsd meg patkó formájúra.

Helyezd sütőpapírral bélelt tepsibe, majd kend meg hideg tejjel, és addig hagyd pihenni, amíg a sütő felforrósodik.

Ezután kétütemű, gőzös sütőben süsd, először 230 °C-on 10 percig, majd 190 °C-on addig, amíg szép aranybarna lesz. Sütés előtt a sütőtérbe szórj 8-10 adag vizet egy szóró flakonból.
A megsült kifliket ezután hűtsd vissza langyosra, majd porcukorral hintve tálald.

Kívánom, hogy sikerüljön!
Jó étvágyat hozzá!


Ízesítések:
A hajtogatott élesztős tésztákat általában nem igazán szoktuk ízesíteni, de a tészta részbe nyugodtan kerülhetnek fűszerek, pl fahéj, citrom héja, vagy különböző aromák.

A vajas rész ne tartalmazzon plusz adalékot, nincs is értelme, mert úgyis elpárolog a sütés során.

A töltelékekkel lehet igazán jól variálni ezt a sütit.

Pudingokkal, lekvárokkal, tejtermékekkel jól feldobható, és elkészíthető sós változatban is, a porcukor elhagyásával, és több só használatával.


Ezt a tésztát használni fogjuk a jövőben más sütik készítéséhez is. Ötleteket találsz majd hozzá a lecke alatt.
Ha elkészítetted, küldd el a fotót róla a Sütőiskola email címére.
Tanuljunk együtt sütni!

Cukormázas ölelés neked!
– Meli❤ –