HAJTOGATOTT, ÉLESZTŐS-LEVELES TÉSZTA
ÉS EGYSZERŰ DIÓHAB TÖLTELÉK KÉSZÍTÉSE
A hajtogatott élesztős-leveles tészta rengeteg péksüteményednek lehet az alapja.
Nagyon mutatós, ahogy sütés után a rétegek szépen elválnak egymástól.
Könnyű formázni, és látványos sütiket kelhet belőle készíteni.
Most dióhabos búrkifli sült belőle.
VIDEÓ:
RECEPT
8-12 darabhoz:
Tészta rész:
27 dkg finomliszt
1,5 dl langyos tej
3,5 g szárított élesztő
2 dkg puha vaj, vagy margarin
1 g só
3 dkg porcukor
1 tojás sárgája
Vajas rész:
18 dkg puha vaj vagy margarin
3 dkg finomliszt
Kevés finomliszt a szóráshoz
Hideg tej a kenéshez
Töltelék hozzávalói:
1 tojás fehérje
5 dkg kristálycukor
5 dkg darált dió
Habzsák az adagoláshoz

PRAKTIKÁK
Vajas rész készítésekor:
- Ne legyen több a liszt a zsiradékban a teljes mennyiség 10%-nál, mert akkor nem lesz leveles a tészta.
- A zsiradék legyen annyira puha, hogy jól elkeverhető legyen a liszttel.
- Ne kerüljön bele más hozzávaló.
- Visszahűtés után legyen megszilárdulva, de ne legyen túl kemény, mert akkor nem tudod kinyújtani.
- Ha túl lágy marad, akkor elkenődik, és nem tudjuk szépen nyújtani vele a tésztát.
Tészta rész vagy előtészta készítésekor:
- A hozzávalók legyenek pontosan kimérve, és legyenek szobahőmérsékletűek.
- A tej legyen langyos, hogy az élesztő fel tudjon benne futni, illetve, hogy meg tudjon majd indulni a tésztában a kellemes hőfoktól.
- A tojás sárgája kerüljön bele a tejbe, így könnyebb lesz beledolgozni a tésztába
- Ne gyúrd túl a tésztát. Nem szükséges sokáig dolgoznod, pihentetés után az átgyúrással megkapja a szép selymes felületét és az állaga is jobb lesz az átgyúrás után.
- Mindig pihenjen a tészta eleget, mert különben rugalmatlan lesz, és szakadni fog, amikor nyújtod, vagy formázod.
- A zsiradék kerüljön utoljára a tésztába. Ez minden élesztős tésztánál alapszabály, az omlós élesztősén kívül.
- Letakarva pihentesd, mert kiszáradhat a teteje, és kérgesedhet.
- A tésztát összeállíthatod dagasztógépben is, betartva az alábbi műveleti sorrendet.
Ennek a tészta fajtának az elkészítési, műveleti sorrendje:
- A hozzávalók kimérése
- A száraz hozzávalók átszitálása, összekeverése
- Vajas rész készítése a kimért liszt 10% ill. a kimért zsiradék 90%-ból
- Vajas rész formázása téglalappá, hűtése szilárdulásig (60 perc)
- Tej langyosítása, zsiradék puhítása
- Élesztő feloldása a tejben egy kevés cukorral
- Tojás sárgája hozzákeverése az élesztős tejhez
- Élesztős tej hozzáadása a száraz hozzávalókhoz, összekeverés
- A maradék zsiradék hozzáadása, gyúrás, kelesztés 60 perc
- Tészta formázása a burkoláshoz
- Vajas rész burkolása, nyújtás
- hajtogatás, egy szimpla, egy dupla hajtás, pihentetés hűtőben 30 perc
- hajtogatás, egy dupla hajtás, pihentetés hűtőben 30 perc
- Nyújtás, töltés, formázás
- Kenés, pihentetés, 15 perc, sütő előmelegítése
- Sütés
- Hűtés, tálalás
- A hozzávalók legyenek pontosan kimérve.
- A tojáshabot ne verd túl, mert akkor összeesik.
- A dió utoljára kerüljön bele, és csak alacsony fokozaton, hogy ne törje össze a habot, mikor hozzákevered.
A tölteléket elkészítheted dió helyett mákkal, kókuszreszelékkel, vagy akár mandulával is.
Adhatsz még hozzá baracklekvárt, vagy reszelt citromot is, hogy még finomabb legyen.
Ennek a tölteléknek az elkészítési, műveleti sorrendje:
- Hozzávalók kimérése
- Dió darálása
- Tojás mosása, szétválasztása
- Tojásfehérje habosítása a cukorral
- Dió hozzákeverése a habhoz
- Habzsákba töltés, adagolás
Mivel kelt tésztával dolgozunk, figyelni kell az élesztő felfuttatására, a só adagolására is.
A tészta nyújtásakor, hajtogatásakor ne nyújtsd túl a tésztát, mert az kiszakad és kifolyik sütés közben a rétegek közül a zsiradék, akkor viszont nem lesz elég leveles.
Addig kell a hűtőben pihentetni két hajtogatás között, amíg a zsiradék meg nem szilárdul a tésztában. Ha nem hűl benne eléggé vissza, akkor a rétegek elcsúsznak, szakadnak egymáson a nyújtás közben.
A megadott pihentetési időket túl lehet lépni, de kevesebb ne legyen.
Ne hajtogasd a tésztát jobban meg, mert akkor gyakorlatilag összegyúrod a két tésztarészt.
Ennyit bír, ez bőven elég ahhoz, hogy szép leveles legyen.
Mindig lisztezd le kellőképpen, hogy ne ragadjon, illetve nyújtás közben a nyújtófát töröld tisztára és szárazra, hogy ne ragadjon rá a tészta.
A töltéskor a töltelék kerüljön a tésztacsík szélére, hogy könnyebb legyen feltekerni és lezárni, hogy ne jöjjön ki belőle a töltelék.
Feltekeréskor a kifli alsó felére kerüljön a tészta széle.
Hideg tej helyett lekenheted elkevert tojással is.
Kisütheted kifli helyett akár rúd alakban is ezeket a sütiket.
A tészta tetejét tojás fehérjével is kenheted, attól is szépen megpirul.
A tojások szétválasztásakor egy fehérjét tegyél félre erre a célra.
Mire figyelj a süti sütésekor?
Ezt a sütit előmelegített, kétütemű, gőzös sütőben sütjük, tehát először rövid ideig (10 perc) nagyon magas, 230 °C-on, hogy a zsiradék gyorsan felforrjon benne és a rétegek el tudjanak válni egymástól, majd alacsonyabb, 190 °C-on fejezzük be a sütést.
A gőzős sütés azt jelenti, hogy miután betettük a tésztát a sütőbe, akkor szóró flakonnal 8-10 adagnyi vizet szórunk a sütőbe.
A gőztől a tészta szebben megemelkedik, illetve nem szárad ki a sütés végére.
A sütőrács legyen középen.
A sütit ellenőrizheted a sütés közben, és ha már szép aranybarna színe van a tésztának, akkor biztos, hogy átsült.
A hajtogatott élesztős tészták nem alkalmasak olyan sütik készítésére, amelyeket úgy formázunk, hogy a tésztát gömbölyítjük, rúddá alakítjuk, stb., hiszen akkor nem lesz leveles a tészta.
Olyan sütiket érdemes belőle készíteni, amelyek lapokból kivághatók, mint pl. feltekert kiflit, batyut, töltött rolókat, stb.
Így megmarad a szép leveles szerkezete és a zsiradék sem szökik ki belőle a sütéskor.
Előkészítés, összeállítás: 20 perc
Vajas rész hűtése: 60 perc
Tészta rész kelesztése: 60 perc
Pihentetés burkolás,
Első hajtogatás után: 30 perc
Második hajtogatás után: 30 perc
Formázás, kenés után: 15 perc
Sütés: kétütemű, gőzös sütéssel először 230 °C-on 10 percig, majd 190 °C-on 20-25 percig, aranybarnára
Elkészítés:
Vajas rész készítése
A nagyobb mennyiségű zsiradékot a kevesebb liszttel keverd simára, csomómentesre.
Ezután csomagold be folpackba, formáld téglalap alakúra, majd tedd be a hűtőbe dermedni egy órára.
Tészta rész készítése
A langyos tejhez adj hozzá egy kiskanál porcukrot, öntsd bele az élesztőt, majd add hozzá a tojássárgáját. Keverd el, és hagyd így felfutni.
A liszthez add hozzá a sót és a porcukrot, majd keverd el simára. Ezután add hozzá a felfuttatott élesztős tojássárgájás tejet, és gyúrd össze. Legvégül dolgozd bele a maradék zsiradékot is. Amikor elkezd elválni az edény faláról, akkor formálj belőle cipót, majd lisztezd be alul felül, és letakarva, szobahőmérsékleten keleszd egy órát.
Burkolás
A kelesztett tésztát vágd be a tetején kereszt alakban, majd nyújts négy fület belőle.
Helyezd a közepére a vajas részt, majd hajtogasd rá a füleket. Nyújtsd ki 2-3 centi vastagra, majd végezz rajta egy szimpla hajtást, vagyis a két szélét hajtsd be középre és egymásra. Hajtogatás közben a felesleges lisztet seperd róla.
Ezután forgasd el 90 fokkal, nyújtsd ki ismét 2-3 centi vastagra, majd végez egy dupla hajtást, vagyis a két szélét hajtsd be középre, és ezután hajtsd ketté a tésztát. A rétegek közül ismét távolítsd el a felesleges lisztet. Ezután tedd be a hűtőbe, és egy fél órát pihentesd.
Pihentetés után ismét nyújtsd ki, majd végezz rajta egy dupla hajtást. Tedd vissza a hűtőbe és ismét fél órát pihentesd.
Töltelék készítése
A tojásfehérjét a cukorral verd fel kemény habbá, majd keverd hozzá óvatosan a diót.
Tölts bele habzsákba és úgy adagold majd a tésztára.
A második pihentetés után a tésztát nyújtsd ki fél centi vastag négyzet alakra. Szélezd le, majd oszd fel négy egyforma széles csíkra. Ezután töltsd meg a töltelékkel, majd tekerd fel rúd alakra, felezd meg, és hajtsd meg patkó formájúra.
Helyezd sütőpapírral bélelt tepsibe, majd kend meg hideg tejjel, és addig hagyd pihenni, amíg a sütő felforrósodik.
Ezután kétütemű, gőzös sütőben süsd, először 230 °C-on 10 percig, majd 190 °C-on addig, amíg szép aranybarna lesz. Sütés előtt a sütőtérbe szórj 8-10 adag vizet egy szóró flakonból.
A megsült kifliket ezután hűtsd vissza langyosra, majd porcukorral hintve tálald.
Kívánom, hogy sikerüljön!
Jó étvágyat hozzá!
Ízesítések:
A hajtogatott élesztős tésztákat általában nem igazán szoktuk ízesíteni, de a tészta részbe nyugodtan kerülhetnek fűszerek, pl fahéj, citrom héja, vagy különböző aromák.
A vajas rész ne tartalmazzon plusz adalékot, nincs is értelme, mert úgyis elpárolog a sütés során.
A töltelékekkel lehet igazán jól variálni ezt a sütit.
Pudingokkal, lekvárokkal, tejtermékekkel jól feldobható, és elkészíthető sós változatban is, a porcukor elhagyásával, és több só használatával.
Ezt a tésztát használni fogjuk a jövőben más sütik készítéséhez is. Ötleteket találsz majd hozzá a lecke alatt.
Ha elkészítetted, küldd el a fotót róla a Sütőiskola email címére.
Tanuljunk együtt sütni!
Cukormázas ölelés neked!
– Meli❤ –