SÓS KELT TÉSZTA KÉSZÍTÉSE
zsemlékhez, kiflikhez, pogácsákhoz

Ez az alaptészta egy olyan változat, ami remekül variálható.

Készülhet belőle péksütemény, de pogácsa is.
Az állaga miatt kiválóan formázható, sütés után is megtartja az alakját, nem reped, és ha dúsítjuk esetleg reszelt sajttal, zöldségekkel stb. akkor is jól megmarad a szerkezete.

Ha csak egyetlen egy sós kelt tésztát szeretnél megtanulni, akkor ez legyen az, mert több tucatnyi süteményt tudsz belőle később sütni.


VIDEÓ:

RECEPT

A tészta hozzávalói:

50 dkg finomliszt
2 dkg kristálycukor
3 dl langyos tej
2,5 dkg friss vagy 7 g szárított élesztő
4 dkg puha vaj, vagy margarin
1 dkg só

Kevés finomliszt a nyújtáshoz
Víz a szóráshoz

PRAKTIKÁK

  • A hozzávalók legyenek pontosan kimérve, és legyenek szobahőmérsékletűek.
  • A tej legyen langyos, hogy az élesztő fel tudjon benne futni, illetve, hogy meg tudjon majd indulni a tésztában a kellemes hőfoktól.
  • Ne gyúrd túl a tésztát. Nem szükséges sokáig dolgoznod, pihentetés után az átgyúrással megkapja a szép selymes felületét és az állaga is jobb lesz az átgyúrás után.
  • Mindig pihenjen a tészta eleget, mert különben rugalmatlan lesz, és szakadni fog, amikor nyújtod, vagy formázod.
  • A zsiradék kerüljön utoljára a tésztába. Ez minden élesztős tésztánál alapszabály, az omlós élesztősén kívül.
  • Letakarva pihentesd, mert kiszáradhat a teteje, és kérgesedhet. Ez főként az átgyúrás után fontos, mert addigra a zsiradék kicsit megszilárdul benne.
  • A tésztát összeállíthatod dagasztógépben is, betartva az alábbi műveleti sorrendet.

Ennek a tészta fajtának az elkészítési, műveleti sorrendje:

  1. A hozzávalók kimérése
  2. A száraz hozzávalók átszitálása, összekeverése
  3. Tej langyosítása, zsiradék puhítása
  4. Élesztő feloldása a tejben egy kevés cukorral
  5. Élesztős tej hozzáadása a száraz hozzávalókhoz, összekeverés
  6. Zsiradék hozzáadása, gyúrás, kelesztés 40 perc
  7. Átgyúrás, pihentetés 30 perc
  8. Adagolás, pihentetés 15 perc
  9. Formázás, kelesztés 60 perc
  10. Sütés
  11. Sütés után szórjuk meg a tészta tetejét vízzel

A legfontosabb, hogy ha kelt tésztával dolgozol, akkor soha sem szabad azt túl feszesen feltekerni, mert pihentetéskor és sütéskor még tágul a benne lévő élesztőtől. Ha nem hagysz neki helyet erre, akkor a tészta ki fog repedni, illetve elveszti a formáját.

A tészta vége kerüljön a kifli aljára, így nem fog felpöndörödni a sütéskor.

Legyenek megfelelő távolságra elhelyezve egymástól a tepsiben, mert a kelesztéskor megnőnek.

Ezt a sütit előmelegített, gőzös sütőben sütjük, egyenletes, közepes, tehát 180 °C-on.
Ez azt jelenti, hogy miután betettük a tésztát a sütőbe, akkor szóró flakonnal 8-10 adagnyi vizet szórunk a sütőbe. A gőztől a tészta szebben megemelkedik, illetve nem szárad ki a sütés végére.

A sütőrács legyen középen.

A sütit ellenőrizheted a sütés közben, és ha már szép aranybarna színe van a tésztának, akkor biztos, hogy átsült.


Megszórás vízzel
A tészta tetejét érdemes a sütés után megszórni egy kevés vízzel, így szép lesz a felülete.

Ezt csak akkor végezzük el, ha előtte nem kenjük le a felületet semmilyen más hozzávalóval.

A kelt tészták formázásánál érdemes tudnod néhány tulajdonságukról, amiről, ha tudomásod van, elkerülhetsz sok ügyetlenkedést.

Ha rudakat szeretnél készíteni belőle, akkor mindig először nyújtsd meg a tésztát, tekerd fel és csak utána alakítsd ki a hosszát, így nem lesz a felülete ráncos, és dolgozni is könnyebb vele.

Görgetéshez nem kell alálisztezned, mert a felületen akkor csak csúszik a lisztszemek miatt.

Nyújtáshoz viszont lisztezd meg alul felül, mert ilyenkor a tészta ragadóssá válik.

Betöltéskor mindig számolj azzal, hogy a tészta nőni fog még, így előfordulhat, hogy a behajtott szélek kifordulnak, a sütiből pedig kifolyik a töltelék.

Ne tekerd túl szorosra a tésztát, mert hanem lesz helye tágulni, akkor repedni fog.

Ha túl lazára hagyod, akkor viszont eldeformálódhat.

Előkészítés, összeállítás: 20 perc
Kelesztés: 40 perc
Pihentetés átgyúrás után: 30 perc
Adagolás után: 15 perc
Formázás után: 30 perc
Sütés: egy ütemű, gőzös sütéssel 180 °C-on, 20-25 percig, amíg a teteje szép világos lesz


Előkészítés:
Készítsünk felfuttatott élesztőt, 1 dkg cukorral.

Elkészítés:
A lisztet, sót keverd el, add hozzá az élesztős tejet,
és állítsd össze a tésztát. Legvégül gyúrd bele a puha vajat is.
Meleg helyen, letakarva keleszd 40 percig.
Kelesztés után gyúrd át a tésztát, formázd cipóvá, majd egy konyharuhával letakarva pihentesd még 30 percet.


A kiflik formázása:
Oszd fel a tésztát 8-12 egyenlő részre.
Görgesd ki őket gömb formájúra, majd takard le konyharuhával és pihentesd így 15 percet.

Pihentetés után egyenként nyújtsd ki oválisra, kb. 2-3 mm vastagra, majd tekerd fel őket, és hajtsd patkó alakúra.
Tedd sütőpapírral bélelt tepsire, takard le őket, és 60 percig keleszd őket.
Ezután told őket előmelegített sütőbe. 180 °C-on süsd gőzös sütőben 20-25 percig, amíg szép világos színe lesz.
Sütés után spricceld le a tetejüket vízzel, egy szóró flakon segítségével, és hűtőrácsra szedve hagyd őket kihűlni.

Kívánom, hogy sikerüljön!
Jó étvágyat hozzá!

A kelt tészták készítéséhez még több segítséget találsz az alábbi linken, ezeket is olvasd el itt:

Ízesítések:

A sós kelt tészták legnépszerűbb ízesítői a sajt és a hagyma. Ritkábban kerül bele zöld fűszer, aszalt zöldség, pl. paradicsom, olívabogyó, vagy hentesáru, mint a tepertő, sonka, füstölt kolbász stb.
A kelt tésztákba viszont ritkán teszünk friss zöldséget, az inkább kerüljön akkor a töltelékbe.


Ezt a tésztát használni fogjuk a jövőben más sütik készítéséhez is. Ötleteket találsz majd hozzá a lecke alatt.
Ha elkészítetted, küldd el a fotót róla a Sütőiskola email címére.
Tanuljunk együtt sütni!

Cukormázas ölelés neked!
– Meli❤ –