ÉDES KELT TÉSZTA KÉSZÍTÉSE
fánkokhoz

A fánk tészták készítésekor fontos, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot tartalmazzanak.
Ez azért fontos, mert a zsiradékban sütés során a folyadék távozása, kipárolgása biztosítja nekünk azt, hogy a tészta nem veszi fel a zsiradékot. Amikor ugyanis a nedvesség gőzként távozik a tésztából, akkor a folyamat nem engedi, hogy a tésztába bejusson a zsiradék.

A tészta a sütés során kap egy szilárdabb kérget, belül pedig szivacsos lesz a szerkezete. A csodás színt pedig a benne lévő cukor karamellizálódása adja meg neki.


VIDEÓ:

RECEPT

A fél adag tészta hozzávalói:
(6-8 db-hoz)

25 dkg finomliszt
1 dl langyos tej
7 g szárított vagy 2,5 dkg friss élesztő
0,5 dkg só
4 dkg porcukor
5 dkg puha vaj
2 tojás sárgája
1/4 citrom reszelt héja

Kevés finomliszt a nyújtáshoz
6-8 dl olaj vagy zsír a sütéshez

Feltét:
barack vagy más gyümölcslekvár, esetleg csokis mogyorókrém

PRAKTIKÁK

  • A hozzávalók legyenek pontosan kimérve, és legyenek szobahőmérsékletűek.
  • A vaj legyen megpuhítva
  • A tej legyen langyos, hogy az élesztő fel tudjon benne futni, illetve, hogy meg tudjon majd indulni a tésztában a kellemes hőfoktól.
  • Ne gyúrd túl a tésztát. Nem szükséges sokáig dolgoznod, pihentetés után az átgyúrással megkapja a szép selymes felületét és az állaga is jobb lesz az átgyúrás után.
  • Mindig pihenjen a tészta eleget, mert különben rugalmatlan lesz, és szakadni fog, amikor nyújtod, vagy formázod.
  • Letakarva pihentesd, mert kiszáradhat a teteje, és kérgesedhet. Ez főként az átgyúrás után fontos, mert addigra a zsiradék kicsit megszilárdul benne.
  • A tésztát összeállíthatod dagasztógépben is, betartva az alábbi műveleti sorrendet

Ennek a tészta fajtának az elkészítési, műveleti sorrendje:

  1. A tojások szétválasztása
  2. A hozzávalók kimérése
  3. A száraz hozzávalók átszitálása
  4. Tej langyosítása
  5. A vaj megpuhítása
  6. Élesztő feloldása a tejben egy kevés cukorral
  7. Só, porcukor liszt elkeverése
  8. Élesztős tej, tojások hozzáadása, összekeverés
  9. Kelesztés 40 perc
  10. Átgyúrás, pihentetés 30 perc
  11. Formázás, pihentetés
  12. Sütés (most zsiradékban)

A zsiradék ne legyen túl forró, mert akkor a tészta kívül hamar megég, belül viszont nyers marad.

Ha viszont túl „hideg” marad, akkor sütés közben megszívja magát a zsiradékkal és élvezhetetlen lesz az íze.
Éppen ezek miatt, mindig ellenőrizd a hőfokot, mielőtt belekerül a tészta.

A fánk első oldalát mindig fedő alatt süsd, hogy a tészta meg tudjon emelkedni. Ez rövid idő, kb. egy perc.
Többször nézz a tészta alá, mert nincs árulkodó jele annak, hogy megpirult-e már az alsó fele.

Legbiztonságosabban egy hőálló fogócsipesszel tudod a tésztát forgatni.

Sütés után kerüljön rácsra, hogy le tudjon róla a felesleges zsiradék csöpögni.

A fánk formázásakor a tésztát nyújtsd meg a közepén a széle felé, közben forgasd a kezedben.
Ne nyújtsd meg túlságosan, mert akkor kiszakadhat.

Ki is szúrhatod a közepét, vagy épp meghagyhatod az eredeti formáját. Utóbbit a bécsi fánkhoz hasonlóan megtöltheted lekvárral vagy pudinggal.

A maradék tésztát megfonhatod babkának, de ha tetszik, akkor akár az összes tésztát kisütheted ilyennek.

Előkészítés, összeállítás: 20 perc
Kelesztés: 40 perc
Pihentetés átgyúrás után: 20 perc
Formázás után: amíg a zsiradék felmelegszik
Sütés: 150-160°C-os, előmelegített zsírban vagy olajban


Elkészítés:
A sót, a lisztet és a porcukrot keverd el, majd add hozzá az élesztős tejet és a tojást.
Keverd el benne, majd add hozzá a vajat is, és gyúrd ki a tésztát.
Lisztezd le és formázz belőle cipót, majd letakarva keleszd 40 percig.

Kelesztés után gyúrd át, majd lisztezd le alul-felül, és letakarva pihentesd újabb 20 percet.

Formázás, sütés:
A tésztát nyújtsd ki 1 cm vastagra, majd szúrj belőle fánk kiszúróval korongokat. A maradékból készíthetsz babkákat is.

Sütés előtt nyújtsd meg a tészta közepét, majd a homorú felével helyezd a felmelegített zsiradékba, és fedő alatt süsd egy percig, hogy a fánkok megduzzadjanak.
Ez után fordítsd át és mar fedő nélkül süsd készre.

Még langyosan tálald. Meghintheted a tetejüket porcukorral is.

Kívánom, hogy sikerüljön!
Jó étvágyat hozzá!

A kelt tészták készítéséhez még több segítséget találsz az alábbi linken, ezeket is olvasd el itt:

Feltétek:

A fánkra nem csak lekvárt vagy csoki krémet tehetsz, hanem készíthetsz a kimaradt fehérjékből cukorral és baracklekvárral gőz fölött felvert habot is. Nagyon finom. Ízesítheted más lekvárral is ezt, vagy akár kakaóval, olvasztott csokival.


Ezt a tésztát használni fogjuk a jövőben más sütik készítéséhez is. Ötleteket találsz majd hozzá a lecke alatt.
Ha elkészítetted, küldd el a fotót róla a Sütőiskola email címére.
Tanuljunk együtt sütni!

Cukormázas ölelés neked!
– Meli❤ –