ÉDES KELT TÉSZTA KÉSZÍTÉSE
fánkokhoz
A fánk tészták készítésekor fontos, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot tartalmazzanak.
Ez azért fontos, mert a zsiradékban sütés során a folyadék távozása, kipárolgása biztosítja nekünk azt, hogy a tészta nem veszi fel a zsiradékot. Amikor ugyanis a nedvesség gőzként távozik a tésztából, akkor a folyamat nem engedi, hogy a tésztába bejusson a zsiradék.
A tészta a sütés során kap egy szilárdabb kérget, belül pedig szivacsos lesz a szerkezete. A csodás színt pedig a benne lévő cukor karamellizálódása adja meg neki.
VIDEÓ:
RECEPT
A fél adag tészta hozzávalói:
(6-8 db-hoz)
25 dkg finomliszt
1 dl langyos tej
7 g szárított vagy 2,5 dkg friss élesztő
0,5 dkg só
4 dkg porcukor
5 dkg puha vaj
2 tojás sárgája
1/4 citrom reszelt héja
Kevés finomliszt a nyújtáshoz
6-8 dl olaj vagy zsír a sütéshez
Feltét:
barack vagy más gyümölcslekvár, esetleg csokis mogyorókrém
PRAKTIKÁK
- A hozzávalók legyenek pontosan kimérve, és legyenek szobahőmérsékletűek.
- A vaj legyen megpuhítva
- A tej legyen langyos, hogy az élesztő fel tudjon benne futni, illetve, hogy meg tudjon majd indulni a tésztában a kellemes hőfoktól.
- Ne gyúrd túl a tésztát. Nem szükséges sokáig dolgoznod, pihentetés után az átgyúrással megkapja a szép selymes felületét és az állaga is jobb lesz az átgyúrás után.
- Mindig pihenjen a tészta eleget, mert különben rugalmatlan lesz, és szakadni fog, amikor nyújtod, vagy formázod.
- Letakarva pihentesd, mert kiszáradhat a teteje, és kérgesedhet. Ez főként az átgyúrás után fontos, mert addigra a zsiradék kicsit megszilárdul benne.
- A tésztát összeállíthatod dagasztógépben is, betartva az alábbi műveleti sorrendet
Ennek a tészta fajtának az elkészítési, műveleti sorrendje:
- A tojások szétválasztása
- A hozzávalók kimérése
- A száraz hozzávalók átszitálása
- Tej langyosítása
- A vaj megpuhítása
- Élesztő feloldása a tejben egy kevés cukorral
- Só, porcukor liszt elkeverése
- Élesztős tej, tojások hozzáadása, összekeverés
- Kelesztés 40 perc
- Átgyúrás, pihentetés 30 perc
- Formázás, pihentetés
- Sütés (most zsiradékban)
A zsiradék ne legyen túl forró, mert akkor a tészta kívül hamar megég, belül viszont nyers marad.
Ha viszont túl „hideg” marad, akkor sütés közben megszívja magát a zsiradékkal és élvezhetetlen lesz az íze.
Éppen ezek miatt, mindig ellenőrizd a hőfokot, mielőtt belekerül a tészta.
A fánk első oldalát mindig fedő alatt süsd, hogy a tészta meg tudjon emelkedni. Ez rövid idő, kb. egy perc.
Többször nézz a tészta alá, mert nincs árulkodó jele annak, hogy megpirult-e már az alsó fele.
Legbiztonságosabban egy hőálló fogócsipesszel tudod a tésztát forgatni.
Sütés után kerüljön rácsra, hogy le tudjon róla a felesleges zsiradék csöpögni.
A fánk formázásakor a tésztát nyújtsd meg a közepén a széle felé, közben forgasd a kezedben.
Ne nyújtsd meg túlságosan, mert akkor kiszakadhat.
Ki is szúrhatod a közepét, vagy épp meghagyhatod az eredeti formáját. Utóbbit a bécsi fánkhoz hasonlóan megtöltheted lekvárral vagy pudinggal.
A maradék tésztát megfonhatod babkának, de ha tetszik, akkor akár az összes tésztát kisütheted ilyennek.
Előkészítés, összeállítás: 20 perc
Kelesztés: 40 perc
Pihentetés átgyúrás után: 20 perc
Formázás után: amíg a zsiradék felmelegszik
Sütés: 150-160°C-os, előmelegített zsírban vagy olajban
Elkészítés:
A sót, a lisztet és a porcukrot keverd el, majd add hozzá az élesztős tejet és a tojást.
Keverd el benne, majd add hozzá a vajat is, és gyúrd ki a tésztát.
Lisztezd le és formázz belőle cipót, majd letakarva keleszd 40 percig.
Kelesztés után gyúrd át, majd lisztezd le alul-felül, és letakarva pihentesd újabb 20 percet.
Formázás, sütés:
A tésztát nyújtsd ki 1 cm vastagra, majd szúrj belőle fánk kiszúróval korongokat. A maradékból készíthetsz babkákat is.
Sütés előtt nyújtsd meg a tészta közepét, majd a homorú felével helyezd a felmelegített zsiradékba, és fedő alatt süsd egy percig, hogy a fánkok megduzzadjanak.
Ez után fordítsd át és mar fedő nélkül süsd készre.
Még langyosan tálald. Meghintheted a tetejüket porcukorral is.
Kívánom, hogy sikerüljön!
Jó étvágyat hozzá!
A kelt tészták készítéséhez még több segítséget találsz az alábbi linken, ezeket is olvasd el itt:
Feltétek:
A fánkra nem csak lekvárt vagy csoki krémet tehetsz, hanem készíthetsz a kimaradt fehérjékből cukorral és baracklekvárral gőz fölött felvert habot is. Nagyon finom. Ízesítheted más lekvárral is ezt, vagy akár kakaóval, olvasztott csokival.
Ezt a tésztát használni fogjuk a jövőben más sütik készítéséhez is. Ötleteket találsz majd hozzá a lecke alatt.
Ha elkészítetted, küldd el a fotót róla a Sütőiskola email címére.
Tanuljunk együtt sütni!
Cukormázas ölelés neked!
– Meli❤ –