OMLÓS TÉSZTA KÉSZÍTÉSE
többlapos süteménykehez

A többlapos sütik szintén gyúrt omlós tésztából készülnek, a linzerekhez hasonlóan hideg zsiradékkal és tojás sárgájával.
A különbség az alapanyagok felhasználásának mennyiségében van, illetve abban, hogy kapnak még plusz folyadékot, valamint tésztalazítót is, hogy puhábbak legyenek.

A finom, porhanyós lapok titka a rövid, de intenzív sütés, amitől a tészta fellazul, ám nem szárad ki.
A többlapos sütiket elkészítheted sütőporral is szalalkáli helyett, így az nem fog megkeményedni és esetleg eltörni a kihűtés és töltés végére.


VIDEÓ:

RECEPT

A tészta hozzávalói:

30 dkg finomliszt
1 tojás sárgája
8 dkg porcukor
5 dkg hideg vaj vagy margarin
1 dl hideg tej
30 ml vérnarancs aroma
12 g sütőpor

Kevés liszt a nyújtáshoz

Krém:

6 dl hideg tej
2 cs vaníliás pudingpor
8 dkg kristálycukor
2 cs vanillincukor

20 dkg puha vaj
10 dkg porcukor

Bevonathoz:

10 dkg fehér csoki
5 dkg vaj
25 ml tej

Gyöngycukor a dekoráláshoz

PRAKTIKÁK

  • A hozzávalók legyenek pontosan kimérve, és legyenek hidegek. A száraz hozzávalók kerüljenek hűvös helyre, mielőtt felhasználásra kerülnek.
  • A zsiradék, a tej és a tojás legyen hideg, és használjuk közvetlenül a hűtőből.
  • Akár a tálat is behűtheted azelőtt, hogy elkezded benne összedolgozni a tésztát.
  • A porcukrot a zsiradék elmorzsolása után adjuk a liszthez, mert így nem lesz tőle ragacsos a tészta, ahogy elkezd megolvadni.
  • Ne gyúrd túl. Az omlós tésztát csak addig kell összedolgozni, míg az elkezd kicsit nedves érzetű ellni.
  • Mindig pihenjen a tészta eleget, a zsiradéknak vissza kell benne dermedni, különben formázhatatlan lesz.

Ennek a tészta fajtának az elkészítési, műveleti sorrendje:

  1. A hozzávalók kimérése, tojás szétválasztása (fehérjét nem használjuk)
  2. A száraz hozzávalók átszitálása
  3. Vaj felkockázása
  4. Liszt, sütőpor és vaj elkeverése, vaj elmorzsolása
  5. Porcukor hozzáadása, elkeverése
  6. Tej, vérnarancs aroma, tojás sárgája elkeverése, hozzáadása, tészta összegyúrása
  7. Pihentetés minimum 30 perc
  8. Adagolás, nyújtás lapokká
  9. Sütés, hűtés, töltés, hűtés
  10. Dekorálás, szeletelés

Kis extra: mi kerülhet még az alap omlós tésztába?

Tej helyett tejföllel vagy joghurttal is készítheted, ugyanabban az arányban helyettesítve.

A vaj helyett használhatsz margarint esetleg zsírt.

Ez a krém egy nagyon egyszerű alapkrém, viszont rendkívül jól variálható. A mostani változathoz cukrászhabot használunk, illetve jó minőségű, gyümölcsdarabos joghurtot és lekvárt.
Színezheted ételszínezékkel is, de ezt akár el is hagyhatod.

Mire figyelj a töltelék készítésekor?
• A hozzávalók legyenek pontosan kimérve és legyenek hidegek.
• A cukrászhabot nem kell teljesen felhabosítani, laza, kb. joghurt állagú legyen, mikor belekerül a lekvár.
• A joghurt kerüljön bele a legvégén, és több adagban, mert előfordul, hogy túl híg, azt pedig nem veszi fel a hab és a végén folyékony marad.
• A színezéket még habosítás előtt adjuk a habhoz.

A krémet elkészítheted tejszínnel is, ebben az esetben használj hozzá habfixálót, hogy megtartsa az állagát. 2 csomag, azaz 20 g kell majd belőle.
A legjobb megoldás, ha a tejszínes ízt szeretnéd megtartani, de fix habot szeretnél, ha a tejszínt és a cukrászhabot fele-fele arányban használod. Ebben az esetben nem kell habfixáló a habba.


Ennek a krémnek az elkészítési, műveleti sorrendje:

  1. A hozzávalók kimérése
  2. A krém alap főzése, hűtése
  3. Vajas rész kikeverése
  4. A pudingos krém alap hozzádolgozása a vajas részhez

A tésztát mérjük ki mérlegen, hogy egyforma vastag lapokat kapjunk.

A krémet szintén mérjük ki egyforma adagra.

A lapokat le kell szélezni betöltés előtt, így nem törnek el a betöltéskor.

A lapokat, ha ráhelyezted a krémre, nyomkodd le egy vágódeszkával, úgy szép sima lesz, illetve a krém is eloszlik alatta a lapok között.

A legfelső lapot mindig a tepsin sült felével felfelé tedd a sütire, így a sima felülete kerül felülre.

A tészta legyen kihűtve, mielőtt rákerül a krém, mert a langyos tésztától az megolvad.

A tésztát szintén kihűtve lyukaszd ki, mert a meleg piskóta ráragad az eszközre.
Ne lyukaszd át a tésztát teljesen, mert akkor az alján kifolyik a lekvár.

A lekvárral töltött habzsákra vágj kellően nagy lyukat, mert a gyümölcsdarabok a kis nyíláson nem férnek ki, és a zsák emiatt kidurranhat.

A habzsákból a krémet egyenletesen nyomva, a tésztára merőlegesen tartva adagold, így szép egyenletesen tudod elosztani a tetején.

A felezett gyümölcs legyen megmosva és megszárítva mielőtt a krémre teszed, mert a víztől a krém elfolyik, ha nedvesen kerül rá a gyümölcs.

Az omlós tészta lelke a sütés.
A sütő legyen a megfelelő hőfokra előmelegítve, másként csak kiolvad a zsiradék a tésztából, és a végeredmény egy morzsalékos, töredező sütemény lesz, ami szeleteléskor darabjaira hullik.

Mi történik a tésztában?
A zsiradék a magas hőtől elkezd forrni, habosodni a tésztában, és a sok pici hab megemeli azt. Ettől lesz omlós, puha a sütemény.
Ahhoz, hogy ez a folyamat tökéletesen menjen végbe, a sütőt elő kell melegítened 180°C-ra, és csak ezután kerülhet bele a süti.
Sütés után hagyjuk a lapokat hűtőrácson kihűlni, és csak langyosan szélezd le.

Figyelj, a tészta könnyen törik a sarkoknál.

Az omlós tésztára nagyon figyeljünk nyújtáskor, ugyanis pillanatok alatt leragad. Érdemes jól alá fölé lisztezni, hogy ne ragadjon a felülethez és a sodrófához oda.

A nyújtást kezdjük úgy, hogy a tésztába teszünk egy keresztet, és az így keletkező kis púpos felületeket nyújtsuk a tészta széle felé, így máris megadjuk a formáját, és nem lesz a lapunk ovális.

A tészta mérete legyen megegyező a tepsi méretével, mert utólag nagyon nehéz változtatni rajta.

Előkészítés, összeállítás: 20 perc
Pihentetés 30 perc
Sütés: 180 °C-on, laponként 2-3 perc
Krém készítése: 25 perc + hűtés és kikeverés


Elkészítés:
A tojást keverd simára a tejjel, és a vérnarancs aromával.

A liszthez keverd hozzá a sütőport, majd morzsold el a vajjal, vagy margarinnal.

Dolgozd hozzá a porcukrot, végül öntsd bele a tejes keveréket. Gyúrj belőle jól nyújtható tésztát. Pihentesd egy lezárt dobozban fél órát hűtőben. Pihentetés után a tésztát oszd négy egyenlő részre.

Lisztezett nyújtólapon nyújtsd ki kb. 18x 24 cm-es méretűre. Egy hasonló méretű tepsi hátoldalára helyezd a lapot, igazítsd el, majd 180 °C-os sütőben, kb. 2-3 perc alatt süsd világosra.

Négy lapot sütünk, hasonló módon.


Krém készítése:

A pudingport egy kevés hideg tejjel keverd simára, majd keverd hozzá a cukrot és vaníliás cukrot.

Ez után tedd be a mikróba és főzd sűrűre. Közben többször is keverd át, hogy csomómentes legyen.

Ha lekészült takard le folpackkal, hogy ne bőrösödjön be, majd hűtsd vissza szobahőmérsékletűre.

A vajat, vagy margarint a porcukorral keverd ki, amíg ki nem habosodik, világos színe nem lesz. Az így összeállított süteményt hagyd pár órát a hűtőben hűlni, majd vond be fehér csoki bevonattal. A tetejét megszórhatod gyöngycukorral.

Ez után tedd vissza a hűtőbe és hagy teljesen kihűlni, majd szeleteld és tálald.


Összeállítás:

A tésztalapokat rétegezve kend meg a krémmel.

Az így összeállított süteményt hagyd pár órát a hűtőben hűlni, majd vond be fehér csoki bevonattal.

Csoki bevonat készítése:

A csokit a vajjal és a tejjel olvaszd meg mikróban, majd folyamatos kevergetés mellett hűtsd vissza szobahőmérsékletűre.

Kívánom, hogy sikerüljön!
Jó étvágyat hozzá!

A többlapos sütik készítéséhez még több segítséget találsz az alábbi linken, ezeket is olvasd el itt:

Ízesítések:

Ezt a sütit elkészítheted vérnarancs aroma helyett citromlével, vagy más gyümölcs levével. A krémet szintén kifőzheted bele más ízesítésű pudingporral, így a variációk száma is megsokasodik.

Ha elhagyod az aromát a tésztából, akkor helyettesítsd be a mennyiségét tejjel, mert másként a tészta kemény marad.

A tetejére fehér csoki helyett készíthetsz ét vagy tejcsokiból is bevonatot.


Ezt a tésztát használni fogjuk a jövőben más sütik készítéséhez is. Ötleteket találsz majd hozzá a lecke alatt.
Ha elkészítetted, küldd el a fotót róla a Sütőiskola email címére.
Tanuljunk együtt sütni!

Cukormázas ölelés neked!
– Meli❤ –